Remek hangulatban és sok látogatóval indult el Pécsett a Múzeumok Éjszakája programsora. A Csontváry Múzeumban már 5 óra után nagy volt a tömeg.

Évek óta csatlakozik Pécs is a Múzeumok Éjszakájához, ami persze nem is csoda, hiszen már a korábbi esztendőkben is nagy sikert aratott a városban az esemény. A Janus Pannonius Múzeum idén 14 helyszínen, hatvannál is több programmal készült. A megszokottnak mondható tárlatvezetések mellett zenei és képzőművészeti események, szakmai beszélgetések, előadások, gyermekprogramok, játékok és bemutatók tették, és teszik még színesebbé a Múzeumok Éjszakáját.

Amikor délután, 5 óra körül ellátogattunk a Zsolnay Múzeumba, meglepve tapasztaltuk, hogy bár a hivatalos program csak 18 órakor kezdődik, mégis rengeteg látogató lepte el már ekkor a nemrég nyílt Lüszterlepkék és mázmadarak című kiállítást.

Az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, Horváth Tamás is ott volt a japán kiállításon, és lapunk érdeklődésére elmondta, kimondottan örül annak, hogy idén nem mint előadó, hanem mint látogató vehet részt az eseményen.

– Régebben többször tartottam előadást a kacsás kútról itt, a Zsolnay Múzeumban – mondta el Horváth. – Most azonban olyan sűrű a program, hogy nem fért már be az az elem, de nem is baj. Most tudok legalább sétálni egyet, és végigjárni a helyszíneket.

Horváth Tamás azt is hozzátette, hogy szerinte a Múzeumok Éjszakája talán a legjobban sikerült országos kulturális fesztivál.

Horváth Tamás

– Nekünk itt Pécsett borzalmasan hiányozna, ha nem lenne – jelentette ki. – A Janus Pannonius Múzeum a második legnagyobb intézménye a városnak a ZSÖK után, így természetesen ez számunkra egy kiemelt program. Az idei időpontválasztás is tökéletes, hiszen az iskolások még itt vannak, és azért még nem ment el mindenki nyaralni. Én az itteni kiállítás után a Csontváry Múzeumban megyek, nagyon kíváncsi vagyok a zongoramaratonra, ajánlom mindenkinek azt a programot is.

Senkinek sem késő még besétálni a városba, és részt venni a Múzeumok Éjszakája pazar programjain, hiszen egészen késő éjszakáig tartanak azok.