Megalázó adományok a pécsi rászorulóknak

A karácsonyt megelőző teljes hónapban, de az újév első napjaiban is hatalmas a nagyüzem a különböző felajánlásokat fogadó szervezeteknél. Az adományozók azonban sokszor lomtalanításra használják a szeretetszolgálatokat, s hasznavehetetlen ruhaneműt, bútort próbálnak rásózni a segítőkre.

hirdetés

Idén is hatalmas az érdeklődés, nagy az adakozókedv. Ezernyien ajánlanak fel ilyenkor karácsony előtt olyan ruhákat, amelyeket már nem használnak, az ünnepek után pedig érkeznek a bútorok, a tűzhelyek, a hűtők és a legkülönfélébb használati tárgyakat – gondolnánk otthonról. De nem így van, vagy legalábbis nem teljesen.

– Egyre többször fordul elő, hogy lomtalanítónak néznek bennünket – mondja Forray Ferencné, a Pécs Egyházmegyei Katolikus Caritas vezetője.

A nyári ruha semmit nem ér télen!

Mivel nem mindent berendezést ellenőriznek le, sokszor éppen a nehéz körülmények között élő családoknál derül ki, nem működik az adomány.

– Időről-időre felhívjuk a figyelmet, hogy csak olyan tárgyakat, ruhákat, eszközöket hozzanak el, amelyeket valóban tudnak használni a rászorulók. Egy bikinire, fecskére, nyári ingre is szükség van, azonban nem télen. Ugyanígy a hitvány, hasznavehetetlen bútorokkal sem tudunk mit kezdeni. Volt, hogy a gáztűzhelyről, mosógépről derült ki, már a rászorulónál, hogy működésképtelen – kesergett az igazgató.

A legpofátlanabbak lakásra rendelik a szolgálatot, hogy cipekedni se kelljen, ott próbálják rájuk sózni a hasznavehetetlen eszközöket, vagy a nagyi szétrohadt bútorát.

Hasonló problémáról számolt be Szücs Edit, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. Ő azt mondta, a használható, jó minőségű holmikért nem győznek eleget hálálkodni, ám nekik is mindig meggyűlik a bajuk azokkal, akik nem képesek egy rászoruló fejével gondolkodni.

– A felajánlóktól bármit szívesen elfogadunk, még azt is megszervezzük, hogy a rászoruló elmenjen a nagyobb tárgyakért. Egyetlenegyet kérünk: olyan ruhát, eszközt, bútort ajánljanak fel, amelyet még ők maguk is tudnának használni. Rossz, nem működő eszközzel vagy éppen nem szezonális ruhával akaratuk ellenére sem fog ugyanis segíteni senki – mondja.

Pécsen egyébként számos helyre el lehet vinni a megunt, de használható holmikat karácsony előtt, és az után is. Az emberek sokszor éppen az ajándékozási időszak után adják oda régi hűtő- vagy mosógépüket, bútoraikat.

[frame]Akár bútort is szállítanak

Holmijainkat a forgalmasabb helyeken lévő gyűjtőszigeteken túl, akár személyesen a szervezeteknél is leadhatjuk. A Katolikus Caritas a Lánc utcában fogadja a kisebb-nagyobb felajánlásokat minden hétköznap 8.30 és 18 óra között, míg a nagyobb tárgyakért akár házhoz is mennek. Őket a 72/532-207-es telefonszámon lehet elérni.

A Vöröskereszt a hipermarketeknél tart fent konténereket, míg a Máltai Szeretetszolgálat az Edison u. 2-ben működtet raktárat (72/411-749). Ott kedden és pénteken 8 és 14 óra között adhatjuk le a tárgyakat, de a nagyobb darabokért ők is házhoz mennek.[/frame]