Meglepődne, ha tudná, hova járnak este a pécsi egyetemisták

Egész napos programsorozattal és ünnepi üléssel ünnepelték meg kedden a pécsi Tudásközpont fennállásának ötödik évfordulóját. Az eseményen Girán János, Pécs alpolgármestere és Bódis József professzor, a PTE rektora mondott köszöntőt.

hirdetés

Rohan az idő: már ötéves a régió legnagyobb közművelődési intézménye, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont. Az impozáns épületben ennek apropóján tartottak tudományos és kulturális programokat.

A kora délutáni ünnepi ülést Bódis József professzor, a PTE rektora nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy ő is öt évvel ezelőtt kezdte meg tevékenységét az egyetem élén, első hivatalos eseménye a Tudásközpont ünnepélyes átadása volt.

bódis

– Őszintén szólva volt bennem egy kis feszültség a tekintetben, hogy e remek épületet ugyan könyvekkel és infrastruktúrával meg tudjuk tölteni, de kell-e majd a hallgatóknak? Az átadás után 3 héttel egy amerikai vendégemmel vasárnap este nyolckor jártunk itt. Félve mutattam be neki ez új tudásközpontunkat, de közeledve láttuk, hogy hatalmas a nyüzsgés. Megnyugodtam.

A rektor szerint mindenki tudja Pécsen, hogy az intézmény átadása minőségi változást jelentett a korábbi állapotokhoz képest – mind a könyvtár vonatkozásában, mind a tanulás-infrastruktúra tekintetében.

– Ha valakinek bármikor kételye merült fel azzal kapcsolatban, hogy kellett-e ez az új épület, az élet megadta rá a frappáns választ: igen. Az a hangulat, az a szellemi és fizikai környezet, ami azóta létrejött, az új színfoltot jelent nemcsak az egyetem, hanem a város és a régió életében is.

Girán János alpolgármester szintén az átadás óta eltelt időszak sikereiről beszélt.

– A pécsi Tudásközpontnak nem kellett öt év ahhoz, hogy felnőjön, hogy professzionálissá váljon működése. Az itt dolgozók fáradhatatlan, aprólékos előkészítő munkájának köszönhetően már az első esztendőben az épület és az itteni szolgáltatások színvonalának csodájára járt a hazai és a nemzetközi könyvtárszakma.

girán2

A városvezető szerint büszkék lehetünk arra, hogy öt éve modell értékű az együttműködés, amely a város, a megye és az egyetem között jött létre.

– A Tudásközpont – tudjuk ezt megnyitása óta – nem egyszerű könyvtár, sokkal több annál. Találkozási pont, sikeres és nívós rendezvények házigazdája, hétvégi családi programok helyszíne. Pécs egyik kiemelkedően népszerű intézménye, a pécsiek egyik büszkesége. Segítségével a könyv, az olvasás szeretete eljutott olyanokhoz is, akik korábban soha nem jártak könyvtárba. A létesítményhez tartozó könyvtárbuszok olyan falvakba is elviszik a könyveket, magazinokat, újságokat, a világhálót, amelyek korábban soha nem kaptak hasonló szolgáltatást.

Girán János mindezekhez kívánt további sikeres és eredményes munkát a Tudásközpont munkatársainak és dolgozóinak.