Megmenekül a bányászati múzeum

Egyedül a sötétben

Megmenekül a Mecseki Bányászati Múzeum. Miután drasztikusan lecsökkent az állami támogatás, Pécs kézbe vette az intézmény sorsát.

hirdetés

A pécsi intézményt a soproni székhelyű Központi Bányászati Múzeum üzemelteti. A bányabezárás után szétszórt emlékeket kilenc évvel ezelőtt vették át és rendezték el. A föld alatti tárlat mellett az új, külszíni részleg az EKF évében létesült. A soproniak azonban tavaly komoly bajba kerültek, miután az állam drasztikusan lecsökkentette a finanszírozásukat.

Az intézmény vezetője, Bircher Erzsébet szerint míg korábban 43 milliót kaptak, mindössze csak ötmillió forinttal gazdálkodhatnak, miközben tavaly csak a pécsi egységük 5,9 milliós veszteséget termelt.

Két verziót vázoltunk fel a város előtt, vagy átveszik az üzemeltetést, vagy pedig az alapítványunkon keresztül adnak támogatást – közölte az igazgató.

Harmadik lehetőség a bezárást jelentette volna, pedig havi 600 ezer forintról van szó, ezt azonban a soproniak már nem tudják előteremteni.

Készek a várossal való együttműködésre is, egyelőre őket azonban konkrét tervvel még nem keresték meg. Úgy tudjuk azonban, hogy nem kell sokáig várniuk, miután a városvezetés is elhatározta: pontot tesz az ügy végére.

Magyar Attila, az idéntől önkormányzati fenntartásban működő Janus Pannonius Múzeum gazdasági igazgatója közölte, már készül az intézmény átvételével kapcsolatos dokumentum, a város eltökélt szándéka, hogy továbbra is megmaradjon a bányászati múzeum.

Azt, hogy miképpen fog működni, milyen finanszírozás, nyitva tartás mellett, esetlegesen milyen programokkal megtöltve, még nem lehet tudni. Az viszont tény, hogy nem a pécsi az egyetlen bányászmúzeum, amelynek a városi önkormányzat dob mentőövet. A Központi Bányászati Múzeumhoz tartozó állandó tárlatok közül a várpalotait már átvette az ottani városvezetés, az oroszlányi önkormányzat évi 3 millió 800 ezer forint támogatást ad az üzemeltetéshez, a gánti pedig csak nyáron látogatható, így önmagát tartja fenn.