Megújul a közvilágítási rendszer Pécsen

Folytatódik a pécsi közvilágítási rendszer tavaly megkezdett rekonstrukciója. A soron következő, második ütem során több mint 12 ezer izzót cserélnek modern, LED-es világítótestre.

hirdetés

Tavaly év elején indult el Pécsen a közúti lámpatestek rekonstrukcióját célzó program. Az első ütem során 7163 lámpát cseréltek le modern és hatékonyabb LED-es izzókra. Az eddigi tapasztalatokról és nemsokára folytatódó korszerűsítési programról Magay Miklós, a városüzemeltetési főosztály vezetője számolt be.

– A LED-lámpák beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Az éves szinten 2,3 GWH villamosenergia-megtakarítás 1293 tonnával csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást. Ez jelentős mértékben hozzájárult országunknak az Európai Unió előírásainak való megfeleléséhez, ráadásul 130 millió forintos megtakarítást eredményezett. Az új lámpatestek további erénye a magas szintű üzembiztonság, amelynek köszönhetően csökken az egyedi lámpatest karbantartási igénye.

Sokkal korszerűbb és hatékonyabb lesz a világítás

Az új világítótestek meghibásodásával kapcsolatban megtudtuk, hogy az eltelt 21 hónap alatt összesen 31 darab LED-es lámpatestet kellett garanciálisan megjavíttatni. Villámcsapás miatt 17 lámpa esetében volt szükség alkatrészcserére, emellett baleset miatt két törött lámpát kellett kicserélni – ez utóbbiak azonban nem tartoztak a garanciális javítás körébe. Az összes javítás az új LED-állomány 0,7 százalékát érintette csak a közel két év alatt.

A második szakasz munkálatai során további 12 190 darab világítótestet cserélnek le, így a korszerűsítés végeztével közel 20 ezer új lámpatest világít majd városunkban.

Pécsen a közvilágítási rendszert 21 925 darab lámpatest alkotja, ebből az első ütem során 7163-t már lecseréltek.

Ha a második ütemre vonatkozó közbeszerzési eljárás sikeresen lezárul, akkor a következő év első felében valósulhat meg a kivitelezés.