Lakókkal ellenőrizte az utcát a polgármester

Ötvenhárom éves útszakaszt állított helyre a pécsi önkormányzat. Az Alsóbalokány utat több négyzetméteres kátyúk tették járhatatlanná, esőzések alkalmával pedig úszómedencévé változott az utca –  mondják a lakók. Az áldatlan állapotok megszüntetésére többek között képviselői keretekből és a kötelező közüzemi felújítások összegéből tudott forrást biztosítani a városvezetés. 

hirdetés

– Kocsival már alig lehetett közlekedni az utcában, esős időben pedig bokáig jártunk a vízben. Fürdeni lehetett volna a tócsákban – panaszolja Grünwald Mátyásné, az Alsóbalokány Zsolnay-negyed felőli szakaszán lakó asszony.

Amikor egy autó áthajtott az úton, a felcsapódó víz beterítette a házak falát, de olyan is előfordult, hogy a konyhaablakon fröcskölt be az esővíz. A burkolati hiányosságokon túl ugyanis a csapadékelvezetés is megoldatlan volt az utcában.

A több mint fél évszázada húzódó probléma nemrég megszűnt. A városvezetés részben önkormányzati forrásokból finanszírozta a helyreállítást. A városrész képviselője, Sztojkovics Éva például egész éves képviselői keretét a rekonstrukciós munkálatokra ajánlotta fel.

alsóbalokány utca bejárás3

– Eleinte 1,5-2 millió forintos költséggel számoltunk, ám az útburkolat bontása közben kiderült, sokkal nagyobb hiányosságokról van szó, mint gondoltuk. Az útnak gyakorlatilag nem volt alapja, ezért a költségek csaknem megtízszereződtek – közölte a képviselő asszony.

Az önkormányzat végül a Tettye Forrásházzal és az Eonnal közreműködésben végezte el a helyreállítást.

– A két közüzemi cég kötelező rekonstrukciós munkálatokat végzett a területen, így ebből az összegből és az önkormányzati forrásból elő tudtuk teremteni a felújításhoz szükséges pénzt – mondta lapunknak Simon István, a Biokom Kft. városüzemeltetési vezetője.

alsóbalokány utca bejárás2

A városvezetés és a lakók szerda délután járták be a megújult Alsóbalokány utat. Az ingatlantulajdonosok elmondhatták, milyen hiányosságokat észleletek a felújítással kapcsolatban.

– A lakók elégedettek a kivitelezéssel és örülnek, hogy az útszakasz megújult. Ám ezzel még nem zárult le teljesen az utca korszerűsítése. A lakók felvetették és valóban tény, hogy a járdával úgyszintén komoly problémák vannak, ezért ez lesz a következő lépés. Előzetes kalkulációk alapján hozzávetőlegesen 1,7 millió forintra lenne szükség a rekonstrukcióhoz és ezt a forrást megpróbáljuk előteremteni – mondta Csizi Péter, Pécs alpolgármestere.

Az önkormányzat azonban nem áll meg az Alsóbalokány felújításánál, az alpolgármester ugyanis hozzátette, korábban felmérték a város útjait, így fontossági sorrendben folyamatosan újabb és újabb útszakaszokat korszerűsítenek majd.