Megújult az Apolló mozi vetítőterme

16 millió forintos beruházás során újult meg a pécsi Apolló mozi kisebbik vetítőterme. A helyiség hivatalos átadásán Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy a csökkenő látogatószám ellenére szükség van Pécsen színvonalas művészmozira.

hirdetés

A szerdai eseményen Varga Gabriella, a mozit működtető Apolló Mozi Alapítvány kuratóriumi tagja, a létesítmény vezetője elmondta, hogy az art mozik digitalizációjára kiírt EMMI-pályázat keretében került sor – a város támogatásával közösen – a vetítőterem felújítására.

apollo, hl7

– Egy szegedi moziépítő csapat segítségével új digitális vetítőt és Dolby-hangrendszert építettünk be, a lebegő vetítővászon pedig ilyen nagyságú helyiségek közül egyedüliként nálunk látható – fogalmazott.

Páva Zsolt emlékeztetett, hogy a mozi több mint száz éve, pontosan 1911-ben kezdte meg működését Apolló Filmszínház néven.

apollo, hl3

– A városnak nemcsak az a kötelessége, hogy a kultúrát ápolja, hanem hogy megőrizze értékeit és vigyázzon rájuk. Ezért amikor a pályázat támogatása mellett döntöttünk, hogy ez a patinás mozi tovább működhessen, akkor nem csupán a film iránti vonzódás munkálkodott bennük, hanem az is, hogy ezt a régi és védett épületet is megőrizzük.

A városvezető felidézte, hogy a mostani beruházás egy korábban indult folyamat része, amelynek során a nagytermet már digitalizálták több millió forintból. A mostani, 16 millió forintos fejlesztésre a filmszínház 8,5 millió forintos forrást nyert, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) további 800 ezer forintos támogatása egészített ki, a beruházás fennmaradó részét saját forrásból finanszírozták.