Melyik városrészben él? – Így alakul át!

A következő évekre vonatkozóan meghatározták az egyes városrészek fejlődési irányait is a pécsi településfejlesztési stratégiában, amelyet a legutóbbi közgyűlésen fogadtak el. Tizenhárom területet jelöltek meg, ezek részleteiből mazsoláztunk.

hirdetés

Belső városrészek: több zöld, jobb közlekedés, turizmusfejlesztés

A stratégia szerint a városközpontban főleg a zöldterületek arányát kell növelni a jövőben, hogy engedjen a beton szorítása, emellett a négysávos felüljárónál zajvédő falakat is akarnak telepíteni. Turisztikai attrakciókat is fejlesztenek majd – például új múzeumi központ jön létre a dzsámitól északra -, emellett egyetemi-városi beruházások is megvalósulnak. A Fürdő utcába, a mai klinikaépületbe tervezik például azt a szolgáltató központot, amely a külföldi hallgatók számának emelésére lesz jó. Emellett apartmanok is épülhetnek számukra a Szigeti úton az orvosi kar épületével szemben. A kerékpáros és a buszközlekedést is felgyorsítanák bicikliút megépítésével, a Hungária úton pedig buszfolyosó kialakításával.

Nyugati városrészek: közösségi terek, jobb szoláltatások

A belvárostól nyugatra eső városrészekben is fejleszteni akarják a biciklis közlekedést, itt is új kerékpársávok kijelölése és új kerékpárutak építése várható. A város kiemelt célja, hogy a nyugati városrészekben a közszolgáltatásokat is fejlessze, hogy Uránváros egyértelműen a sikeres városrészek közé kerüljön. Sor kerül a a jégpálya és a sportcsarnok környékének revitalizációjára és az is a tervek között szerepel, hogy a nyugati városhatárban a szántókat beerdősítik a jövőben.

Nyugat-Mecsek: erdőújítás, árvízvédelem

Jelenleg a területen problémát okoznak a villámárvizek, ezért olyan beruházásokat terveznek ide, amelyekkel vissza lehet tartani a lezúduló csapadékot. Emellett a Mecsekoldal ezen részén az erdők megújítása, a fák pusztulásának megakadályozása lesz a legfontosabb feladat.

Közép-, és Kelet-Mecsek: turisztikai vonzerőt fejlesztenek

A Mecsek város feletti részén a zöld város megteremtése és a csapadékvíz elvezetés fejlesztése jelentik a legfontosabb beavatkozásokat. A 2014-2020 közötti időszakban Pécs kiemelt célja, hogy a Mecsek mint turisztikai övezet további fejlesztésekkel gazdagodjon ezen a területen. Keleten végre rendezni akarják a felhagyott bányagödröket, s olyan programokat terveznek, amelyekkel a környéken élők alacsony életminősége javítható.

A belváros sem marad ki
A belváros sem marad ki

Pécs-kelet: zöldfelületek növelése, köztérfejlesztés

Keleten a Gesztenyés – Czerék völgy – Névtelen utca – Meszes dűlő területein egy intenzív, összefüggő zöldfelület kialakítását, s a Meszes patak revitalizációját képzelik el. Cél a Puskin tér átépítése, új élettel való megtöltése. Szintén a városrészt érinti, hogy a 6-os és 66-os út környékén a szolgáltató funkciók kialakítását segítsék uniós programokkal.

Tüskésrét: ipartelepítés

Azzal együtt, hogy a Zsolnay út a Tüskésrét felé új, kelet-nyugati irányú út
megépítésével tehermentesülne, azt is tervezik a környéken, hogy ezen a részen alakítanak ki új iparterületeket; itt barnamezős beruházásokra kell gondolni elsősorban.

Észak és dél között: Pécsi-víz völgye

A belváros és Kertváros közötti összefüggő területen árvízi tározókat építenek ki, miközben itt is az iparosításnak engednének teret, mellyel a városban lévő legnagyobb foglalkoztatók további fejlesztéseit lehet megalapozni.

Kertváros és környéke: szabadidő és gazdaság

A déli városrészekben a zöldfelületek revitalizációja és ezek funkcióbővítése a cél, úgy hogy minden korosztály számára legyenek elérhető. A Megyeri út és a Nagy Imre út tehermentesítése várható, valamint a bringások számára megkönnyítik majd a közlekedést. Még délebbre a város számára legalább 90, de akár 200 hektárnyi ipari parkot is vásárol az állam. Ide a nagyfoglalkoztatókat várják majd, üzemcsarnokokat is építenének számukra.