Mennyibe kerülne a béremelés a Tükénél?

A számítások szerint 160 milliós többletköltséget jelentene a Tüke Busz Zrt.-nek, ha az éhségsztrájkot belengető szakszervezeti vezetőnek, Hofekker Ferencnek engednének. Eközben a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. baranyai szervezetétől éppen a Tükéhez jönnek át a sofőrök.

hirdetés

Hofekker Ferenc, a pécsi buszos szakszervezet vezetője nemrég úgy buzdította éhségsztrájkra a bérüket keveslő pécsi buszsofőröket, hogy közben azért engedményeket is tenne úgy, hogy a „hűtőben ott lenne azért szalonna”. A Tüke Busz Zrt. mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet vezetője ugyanakkor sztrájkot is szeretne – legalábbis egy nemrégiben közölt Facebook-poszt szerint.

A Tüke Busznál 2015-ben a teljes munkaidőben dolgozó buszsofőr-állomány átlagosan bruttó 239 ezer forintot keresett, míg 2016 januárjában ez az összeg bruttó 236 ezer forint volt. Egy kezdő buszsofőr a pécsi cégnél jelenleg bruttó 190-200 ezer forint körül keres.

A béremelési igény 160 milliós többletköltséget jelent, amit a számítások szerint 380 ezer kilométernyi teljesítménycsökkentéssel lehetne kigazdálkodni. Ez annyit jelentene, hogy két nagyon forgalmas járat, a 6-os és a 3-as éves futásteljesítményét, valamint a 2-es busz félévi futásteljesítményét el kellene venni.

Másik megoldás lehetne, ha a jegyek, bérletek árát 11 százalékkal megemelnék, így érhetnék el a kívánt bevételt az igények kielégítésére.

A korábbi Pannon Volán, mai nevén Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. baranyai szervezeténél működő érdekképviselet vezetője, Konkoly-Thege Mária azt mondta, hogy náluk egy sofőr átlagos fizetése havi bruttó 220 ezer forint, míg egy kezdő csupán a minimálbért viszi haza. Mint mondta, tőlük a sofőrök például a Tüke Buszhoz mennek, de van, aki kamionsofőrnek áll.

A debreceni Hajdú Volánnál működő szakszervezet elnöke, Vajda Tibor azt mondta, hogy náluk bruttó 208 ezer forint a sofőrök átlagbére, ugyanakkor a kezdő fizetésekről nem tudott nyilatkozni.

Egyébként egy korábbi bírósági keresetlevélből kiderül, hogy Hofekker a Tüke Busz Zrt.-nél – amikor még ott dolgozott – bruttó 365 ezer forintot kapott, később, elbocsátása után, 2015-ben a Független Demokratikus Szakszervezettől 300 ezer forintot vihetett haza.