Mennyit költünk és mire? Megnéztük a pécsi családi kasszákat!

Napvilágot láttak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai a háztartások fogyasztásáról 2017 első félévében. Az adatokból kiderül: mennyit költünk a különféle élelmiszerekre, kultúrára, ruházatra és ez hogyan viszonyul a bérek változásához. Pécsi többgyerekes családokat kérdeztünk, milyen az ő helyzetük.

A tavalyi adatokhoz képest minden téren nőtt a fogyasztás. Legalábbis az egy főre jutó élelmiszerkiadások 1581 forinttal emelkedtek. A legnagyobb változás, mintegy kilenc százalékos növekedés, a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás terén volt, de többet költöttünk kultúrára is. Ez azt jelenti, hogy idén többet tudtunk már költeni létfenntartáson túli igényeinkre is.

hirdetés

A KSH kimutatásai szerint a legtöbb pénzt az élelmiszer vitte el, egy főre átlagosan havi 21,3 ezer forintot számolhatunk. Közöttük vezetnek a húsfélék, utánuk a tejtermékek és a kenyerek. Majd a zöldségek, a gyümölcsök, de számottevő még a cukorkák, édességek aránya is.

Hagyományosan a húsfélékből fogy a legtöbb minden háztartásban

A második legnagyobb összeget a lakásfenntartásra költöttük: átlagosan egy főre egy hónapban 17,2 ezer forintot, végül a fogyasztási kiadások harmadik helyén a közlekedés és szállítás áll havi átlagos 8929 forint/fővel.

Érdekes adat, hogy a tartós fogyasztási cikkek terén kimutatták, a háztartások több mint fele rendelkezik már plazma-, LCD- vagy LED-televízióval, egyéb tévékkel összevetve pedig gyakorlatilag a teljes lakosságot lefedik a készülékek.

A háztartások kilencvenkét százalékában megtalálható ma mobiltelefon. A legtöbb helyen nem is egy, ezért az adatok szerint a száz háztartásra jutó mobiltelefonok száma Magyarországon száznyolcvanhat.

Mi a helyzet a pécsiekkel?

A pécsi nagycsaládosoknál is rákérdeztünk ezekre az adatokra, és változatos képet kaptunk: van, ahol a sok gyerekre csak egy laptop jut, máshol szinte mindenkinek sajátja van.

Várdainé Kiss Krisztinának már több gyereke is kirepült a családi fészekből, de férjével együtt még így is hat gyereket nevelnek otthon.

– Egyértelműen élelmiszerre költjük a legtöbbet, azon belül is a tejtermékekre. Speciális helyzetben vagyunk, mert az egyik gyermek tejérzékeny – neki külön termékeket kell vásárolnunk. De a húsokra is rengeteg pénz megy el. Tavalyhoz képest többet költünk, a gyümölcsök és a zöldségek drágultak – mondja.

Náluk a háztartásban egy LCD-s és egy hagyományos tévé van, hét darab mobiltelefon (a legkisebb gyermeknek még nincs) és hat laptop – tanuláshoz, munkához.

Pólya-Varga Judit férjével négy gyereket nevel otthon. Elmondása szerint a legnagyobb összeget havonta a lakásfenntartás emészti fel, így a rezsiköltségre, biztosításokra, hiteltörlesztésre költenek sokat. Ugyan párja kapott fizetésemelést az elmúlt félévben, mégis úgy véli, számottevően nem érződik különbség a kiadásokban.

A közüzemi számlák is sok pénzt emésztenek fel

Egy hagyományos televíziója van a családnak, mobiltelefonja pedig csak a szülőknek van, a háztartásban mindössze egy laptop található.

Hogy mennyire függnek a statisztikák az életkori tényezőktől, azt mi sem bizonyítja jobban, mint Steinerné Nagy Henriett példája, aki férjével három nagy fiút nevel. Elmondása szerint ahogy nőttek a srácok, úgy tolódott a kiadások hangsúlya egyre inkább az élelmiszerek felé. Közülük is a legnagyobb összeget a húsáruk teszik ki: három éhes szájat kell etetni.

Mobil és laptop anyának és gyereknek: nő a háztartási elektronikai cikkek száma

Két darab síkképernyős tévéje van a családnak, mobilja mindegyikőjüknek. Napjaink fiataljainak igényeit tükrözi, hogy a családban az egy hagyományos számítógép mellett két laptop és négy tablet is található.

Hirdetés