Mentőöv pályakezdőknek

A pályakezdő és egyben a munkanélküli fiatalok problémája nemcsak Pécsen, hanem egész Európában gondot jelent. Ezt ősszel az Ifjúsági garancia rendszerrel kívánják orvosolni, amire rengeteg pénzt áldoznak. 

Az a fiatal, aki belesétál a munkanélküliség csapdájába, előfordulhat, hogy évekig nem tud kimászni belőle, így ráadásul szakmai gyakorlat és saját egzisztencia híján komoly hátránnyal indul el a munkakeresés rögös útján. A tervek szerint 2014 őszén induló Ifjúsági garancia rendszer ezen segítene. A program célja, hogy minden 25 év alatti fiatal az iskolai tanulmányai befejezését vagy a munkanélkülivé válását követő 4 hónapon belül megfelelő színvonalú, konkrét foglalkoztatási vagy továbbképzési ajánlatot kapjon.

– Ez az ajánlat az egyéni körülményeket és igényeket figyelembe véve jelenthet álláslehetőséget, tanulószerződéses gyakorlati képzést, szakmai gyakorlatot vagy továbbképzési lehetőséget – magyarázta Sasvári Gábor, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szakmai igazgatóhelyettese. – Az Unió 2013 áprilisában támogatásáról biztosította az elképzelést.

állás.

Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár az új foglalkoztatási programmal kapcsolatban egy, a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy hazánknak összesen 15 milliárd forintos különtámogatást állapított meg az Európai Tanács, ezt az összeget hazai forrással még kiegészítik, s az ifjúsági munkanélküliség kezelésére további 205 milliárdot fordít a következő hét év uniós forrásaiból Magyarország. Így több mint 180 ezer érintett csatlakozhat a garanciaprogramhoz

Pécs jelenleg is számos programmal segíti sikeresen a munkakereső fiatalokat. A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében eddig 876 fő elhelyezkedését segítették elő, ők bér- képzés-, lakhatási-, önfoglalkoztatóvá válás és munkatapasztalat-szerzési támogatást kapnak, valamint az Első Munkahely Garancia program bértámogatásában részesülnek.

– Az előbbieken túl a Baranya Megyei Kormányhivatal nagy hangsúlyt helyez a prevencióra, a sikeres pályaválasztásra, amit számos rendezvény szervezésével, pályaválasztási kiállítások, munkahely-látogatások, szakmabemutatók, valamint a Pécsi Járási Munkaügyi Kirendeltségen a Foglalkozási Információs Tanácsadó szolgáltatás folyamatos biztosítása révén támogatunk – tette hozzá Sasvári Gábor.

álláskeresők

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Pécsen végzett diplomások 7 százaléka munkanélküli lesz, 22 százalékuk pedig nem olyan állást kap, mint amit tanult. Ennek ellenére azonban a PTE elhelyezkedési mutatói jobbak az országos átlagnál.