Nagy változások jöhetnek a POSZT-nál

Szombaton véget ért a másfél évtizedes hagyományokkal rendelkező Pécsi Országos Színházi Találkozó idei rendezvénye. A fesztivál előkészületei nem voltak mentesek a feszültségektől, ám végül kisebb problémáktól eltekintve sikeresen zárult a programsorozat. A jövő azonban sok változást hozhat, hiszen az eddigi ügyvezetők helyére új szakembereket kell választani, s többen is úgy nyilatkoztak – Páva Zsolt polgármester, Jordán Tamás korábbi ügyvezető, Vidnyánszky Attila rendező -, el kell gondolkodni azon, hogy a rendezvényt milyen formában bonyolítsák le a jövőben.

hirdetés

Páva Zsolt polgármester a szombat esti díjkiosztó gálaesten ugyan hitet tett amellett, hogy a fesztivált a jövőben is megrendezik Pécsen, kérdés, hogy azt a színházszakma megosztottsága miatt milyen formában lehet feszültségmentesen lebonyolítani.

Ráadásul a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) megbízásából június végére állít össze egy anyagot a Mozaik Művészegyesület, amely a POSZT tizenöt évének eredményeit, anyagi és látogatottsági adatait, a turizmusra gyakorolt hatásait vizsgálja, egyben kijelöli az elengedhetetlen változtatás irányvonalait is.

színészek-Stenczer Béla
Stenczer Béla biztosan nem szervez már több fesztivált.

Az biztos, hogy ezentúl már nem Stenczer Béla szervezi és koordinálja az eseményeket. A fesztiváligazgatói posztot 2011 óta betöltő színházi szakember már az idei szezont is “túlórában” teljesítette, ugyanis már tavaly visszavonult volna ebből a szerepből. Az ő, valamint Kőhalmi Andrea helyére olyan szakembereket és menedzsmentet kellene választani, akiket a megosztott szakma mindkét oldalán feltétel nélkül elfogadnak. Ez a tulajdonosokon, a pécsi önkormányzaton és a két szakmai társaságon múlik.

Stenczer Béla lapunknak elmondta, hogy semmiképpen nem vállalja a jövőben a fesztivál megszervezésével járó feladatokat, már “túlkoros” – ahogy fogalmazott.

– Szerintem egy vadonatúj stábnak kellene felállnia egy vadonatúj menedzsment mögé. Ezt időben el kell kezdeni, mert fogy az idő. Mi már leszerződtettük a jövő évi válogatókat, tehát vannak áthúzódó szerződéseink. Ők már dolgoznak március óta, a szerződésük jövő március elsejéig érvényes. Ezzel kezdeni kell valamit. Nem egyszerű a jelenlegi állapotot sem megszüntetni, sem átalakítani, sem egy új struktúrát létrehozni. Villámgyorsan közös nevezőre kell jutniuk a tulajdonosoknak.

[box title=”Az eddigi felállás”]A POSZT-ot indulása óta egy nonprofit kft. működteti, amelynek az első tíz évben két ügyvezetője – Simon István és Jordán Tamás – volt. Az elmúlt öt év Stenczer Bélával kezdődött, akkor egyedül igazgatta a fesztivált, majd Márta István lett a művészeti vezető, de csak rövid ideig segítette a munkát, a ZSÖK miatt nem vállalta tovább a munkát. Kőhalmi Andreát a teátrumi társaság kérte fel ügyvezetőnek.[/box] [box title=”Hogyan tovább?”]A POSZT-ot működtető kft. két ügyvezetője nem pályáztatás, hanem felkérés alapján végezte eddig tevékenységét. Kérdés, hogy a város fenn kívánja-e tartani a mostani struktúrát, vagy létrehoz egy száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő céget, s ebben az esetben az ügyvezetők tanácsadói szerepkörben segíthetnék a lebonyolítást. De felmerülhet másfajta intézményi struktúra kialakítása is. A döntés a tulajdonosok – Pécs városa, valamint a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság – kezében van.[/box]