Mi lett a baranyai Mordorral az LMP-ben?

Nemrég új országos elnökséget választottak az LMP élére, ahonnan kikerült Keresztes László Lóránt pécsi önkormányzati képviselő, a párt megyei elnöke és közlekedéspolitikai szakszóvivője. A pécsi képviselőt arról kérdeztük, hogy miért került ki az elnökségből, s mennyire látja hatékonynak a baranyai szervezetet, a párt legerősebb „lobbicsapatát”.

hirdetés

A fővárosi körökben csak baranyai Mordornak – utalva a Gyűrűk urára – hívták azt az erős csapatot, amely az LMP vezetésében is komoly befolyással bírt. A párt legutóbbi kongresszusán újraválasztották társelnöknek – a pécsi származású – Szél Bernadettet és szekszárdi Hadházy Ákost. Bár Angyal Károly Tibor megyei közgyűlési képviselő maradt pártigazgató, róla keveset hallani, ráadásul az országos elnökségből többen is kikerültek, így Keresztes László Lóránt pécsi városatya is.

A politikus kérdésünkre, hogy miért nem választották újra a vezető testületbe, szűkszavúan csak annyit válaszolt, hogy „a párt kongresszusa így döntött”. Ennek ellenére szerinte nem csorbul a párt baranyai szervezetének befolyása a pártban.

– A Baranya megyei szervezet hagyományosan a legerősebb az országban, ez független attól, hogy adunk-e tagot az országos elnökségbe, vagy sem. Példaként, az országgyűlési választáson a párt a pécsi szavazókörökben jobb átlagot ért el, mint Budapesten, ez sokat elmond. Országos tekintélyünk emellett abból is fakad, hogy tagjaink a szervezeten belül is mindig határozottan kiállnak véleményük mellett. Ez így lesz a jövőben is – fogalmazott.

Már nem tagja az országos elnökségnek

– Azokat az eredményeket, amelyek az itt élő emberek érdekében elértünk, a tagjaink munkájával és helyi civilekkel való együttműködés útján értük el. Szél Bernadett társelnökünk pedig országosan a legnépszerűbb politikusok között van. Ő pécsi születésű, máig kötődik a városhoz. Támogatására eddig is mindig számíthattunk, és ő is számíthat ránk.

Az LMP célja az, hogy minél jobban felkészüljenek a következő választásra, amit segíthet, hogy a képviselő szerint a baloldal darabjaira hullott Pécsen is.

– Többször bizonyítottuk már a helyi ügyek kapcsán, hogy kemény munkával még ellenzéki szerepből is lehet eredményeket elérni. Az embereket kevésbé érdekli a politikai szövegelés, sokkal fontosabb, hogy lássák, értük dolgozunk. A baloldal magával foglalkozik, tökéletesen hiteltelenné vált, és darabjaira esett Pécsen is. A helyi Fidesz pedig 8 év alatt sem tudott változtatni a város leszakadásán – mondta.

Az elnök lényegesnek tartja munkájukkal bebizonyítani, hogy nekik nem a pártpolitikai célok a fontosak, hanem Pécs és Baranya megye jövője. Szerinte az LMP vidéken ott erős, ahol határozottan képviselik a helyi ügyeket.

  • Fóris Béla

    Ez a fiú a baloldal széteséséről hablatyol, miközben a Szél Bernadett a Botka úrnak udvarol. Az LMP ugyanolyan szélhámosokból álló párt, mint a többi, megélhetési politikusok, akik tisztában vannak azzal, hogy a politika révén lehet a legkönnyebben meggazdagodni.