Mi végre vagyunk magyarok?

Tánc – Élmény – Érték – Közösségek a Déli Kapuban elnevezéssel kétnapos konferencia vette kezdetét szombaton délelőtt a Tudásközpontban. A Déli Kapu Folklórszövetség által szervezett eseményen plenáris előadásokat hallgathatnak meg a részvevők egyebek mellett a közművelődés, a pedagógia, a kultúra-közvetítés vagy az etnográfia területéről.

hirdetés

A Misina Táncegyüttes szakmai köre által életre hívott konferencia jól példázza azt a hallatlanul gazdag kapcsolatrendszert, amit az elmúlt években sikerült kialakítaniuk a szervezőknek. Ezt emelte ki Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is, aki részt vett a rendezvény megnyitó ünnepségén.

– Szükséges, hogy a régiócentrumokban olyan kulturális gócpontok alakuljanak, amelyek a legfontosabb kulturális értékek mentén civil aktivitást mutatnak fel. Erre kifejezetten alkalmas a 40 éves táncház-mozgalom óta a népzene, néptánc, folklór, népi építészet témakörében történő közösségépítés és -alkotás.

Ezt nem csupán a skanzenek világában kell komolyan vennünk, nem csupán a múzeumi megörökítés, dokumentálás, továbbadás területén izgalmas és érdekes felvetés az, hogy mi végre vagyunk magyarok, kik vagyunk és milyenek az identitásunk egyik fontos alapkövét adó népi gyökerek, hanem ilyen módon, civil körben, szakmai igényességű feldolgozással és egyúttal a kulturális turisztikai irányába újabb és újabb termékek generálásával érdemes és kell a XXI. században feldolgozni és ehhez hozzáállni – hangsúlyozta a politikus.

Hoppál Péter hozzátette, hogy Pécs rendkívüli módon alkalmas erre a feladatra, amit a nemrég véget ért EUROPA CANTAT is bebizonyított.

– Pécs alkalmas arra, hogy új kulturális infrastruktúrájával, gyönyörű tereivel képes legyen és készen álljon nagy formátumú, országos és nemzetközi kulturális fesztiválok megrendezésére. Nem véletlenül készül az államtitkárságunkon egy olyan előterjesztés a kormány számára, amellyel Pécsnek ez irányú tevékenységét reményeink szerint a több mint egymilliárd forintot is meghaladó éves állami támogatással segítsük. Minden ide szánt állami pénz többszörösen visszatérül majd a különböző kulturális szolgáltatások formájában.

A kétnapos programon számos előadást tartanak egyebek mellett a folyamatosan bővülő pécsi értéktárról, a fiatalokkal való kommunikáció lehetséges formáiról, a hagyományőrző együttesek aktuális helyzetéről; közgyűlést tart a Déli Kapu Folklórszövetség, vasárnap pedig koreográfus műhelymunkát és konzultációt is rendeznek.