Nincs, aki dolgozzon – hová tűnt a munkaerő?

Pécsi húsáruk is mennek Horvátországba (Fotónk illusztráció)

Érdekes számadatok láttak napvilágot nemrég: a legfrissebb statisztikák szerint egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd a gazdaság egy-egy szektora. Ez viszont azért furcsa, mert a munkanélküliség csökkenő tendenciát mutat mind országos, mind regionális és megyei szinten. Hova tűnik akkor a munkaerő?

hirdetés

Csökken a munkanélküliség, ezt a számok is mutatják: Baranya megyében év elején, januárban a munkakeresők száma 17 223 volt, ez június végére a megyében 15 201 főre csökkent, ami a teljes tavalyi éves átlagnál 17,7%-kal kevesebb.

Ezzel párhuzamosan a megyében a betöltetlen, de bejelentett álláshelyek száma tavaly márciusban 4242, idén márciusban 6361 volt – látható a negatív változás.

A Baranyai Kormányhivatal Munkaügyi Központja szerint a nyilvántartott álláskeresők számának folyamatos csökkenésével párhuzamosan a közülük való választási lehetőség is csökken.

Munkaügyi
Tele a munkaügyi hivatal, mégis nagy a munkaerőhiány

A hivatal szerint alapvetően két okot lehet felsorolni a munkaerőhiányra. Egyrészt a munkáltató gyakran nem talál megfelelően képzett, vagy megfelelő felkészültségű illetőt egy adott pozíció betöltésére. Ilyen gonddal küzd például az informatikai szektor.

A másrészt a munkáltató olyan körülmények között, olyan ajánlattal – például nevetségesen alacsony bérezéssel – kínál állást, amelyre egyszerűen nem bólintanak rá a jelentkezők. Így maradhatnak üresen a pozíciók.

Teljes rálátásuk ugyanakkor azért nincs a helyzetre – közölte a hivatal -, mert általában nem rajtuk keresztül keresnek a cégek például felsőfokú végzettségű dolgozókat, ráadásul éppen ők azok, akik nagyon ritkán regisztrálnak náluk.

közmunka program2
Egyre több a közmunkás

Sokan – egyre többen – dolgoznak közmunkásként, de kevés az olyan alacsony végzettségű ember, akit át lehetne képezni, amivel csökkenteni lehetne az említett munkaerőhiányt. A szakoktatás átszervezésével, az induló munkaerő-piaci programokkal enyhülni fog a probléma.