Milton: mi lesz a fejlesztésekkel?

Gyakorlatilag a teljes csődtől mentette meg öt esztendővel ezelőtt a szocialista vezetésű önkormányzatot egy spanyol befektető csoport, amikor több mint ötmilliárd forintért megvette Pécs stratégiai ingatlancsomagját. Megkérdeztük a hispánokat, mi történt azóta, s mit terveznek a még birtokukban lévő területeken.

hirdetés

A Milton magyarországi vezetői komoly álmokat dédelgettek még 2008-ban, a nemzetközi pénzügyi válság kirobbanása, az építőipar és a hitelezési piac teljes leállása előtt pár hónappal. A Grupo Milton elképzelései korábban arról szóltak, hogy a 68 hektáros egykori A/1 laktanya kereskedelmi és szolgáltató övezetté válik, a Munkácsy utcai rendelőintézet igényes szállodakomplexumként születik újjá, a Siklósi út menti Bajcsy-laktanya lakó- és kereskedelmi központnak, a FEMA-val szembeni terület bevásárlóközpontnak és szállodának ad helyet, a Megyeri úti terület, az egykori kiserdő élelmiszer-kereskedelmi funkciót kap, a Lánc utcai telken pedig igényes irodaház létesül.

A társaság képviselője, Kovács Bence János a cég valenciai székhelyén dolgozik jelenleg is, s készséggel adott felvilágosítást lapunknak arról, mi valósult meg terveikből, amik pedig nem, azok miért nem, s egyáltalán: mi a helyzet az ingatlanokkal. Őszintén elmondta: nem arra számítottak, ami ma jellemzi a helyzetet.

– A piac leállása, a fejlesztési hitelek hiánya – ami egyébként nemcsak Pécs városát, hanem egész Európát sújtja – gátat szabott terveink megvalósításának. Ráadásul amikor az ingatlanokat 2008 nyarán megvásároltuk, a piaci lelkesedés még a csúcsán volt, s csupán néhány hónappal később omlott össze a piac – emlékszik vissza a Milton képviselője.

Ilyennek szánták a Lánc utcai területet…

Mint mondta, csak kereskedelmi fejlesztések, például hipermarketek esetében maradt lendület a rendszerben, aztán ez is alábbhagyott.

– Rengeteg lehetséges partnerrel tárgyaltunk, főleg külföldi alapokkal, befektetőkkel, hiszen Pécs mint város vonzó volt, s szívesen is jöttek volna ide az invesztorok. A számok viszont ma azt mutatják, hogy hiába lenne vonzó egy egyetemi campus projekt, vagy egy négycsillagos szálloda, a hitelezés leállása miatt ma nincs létjogosultsága a fejlesztéseknek – magyarázza Kovács.

Ilyen lett volna a Munkácsy-rendelő

A Milton első ízben fejleszteni próbált, például a kertvárosi nagy Tesco, a Bajcsy-laktanya helyén épült Park Center esetében sikerült is a terv megvalósítása. Öt másik ingatlan, s a később megvásárolt, Szigeti úti Lakits-telek esetében nem. A területek jó részén már túl is adtak.

A Kiserdő például már kétszer cserélt gazdát, ott jelenleg egy kereskedelmi beruházás előkészítése és körforgalom építésének tervezése zajlik; az új tulajdonostól, a pesti Leszámítolóház Zrt.-től függ, lesz-e valami a telken.

…és ilyen a Magasház

Ugyanígy gazdát cserélt a hatalmas az Áper-laktanya és a hozzá tartozó, mintegy száz focipálya nagyságú terület.

– Ezt az ingatlant már 2009-ben eladtuk egy holland-spanyol beruházó vállalatnak, akik itt egy lakó-kereskedelmi projektet szerettek volna indítani. Tudomásom szerint viszont finanszírozási problémák miatt nem indult el a fejlesztés – mondja Kovács Bence.

A Lánc utcai rendelőintézet előtti füves területet, amely szintén az ingatlancsomag része volt, szintén eladták, méghozzá 2010-ben; a fejlesztéseket azonban itt sem kezdte meg egyelőre, s várhatóan nem is fogja egy darabig az új tulajdonos. A Munkácsy-rendelő viszont még a spanyoloké.

– Egy négycsillagos belvárosi hotelt álmodtunk ide, s komoly tárgyalásokat folytattunk egy nemzetközi üzemeltető céggel is. Emellett temérdek pénzt költöttünk tervekre, tanulmányokra is, de a számok nem engedik az építkezést – mondta a Milton képviselője.

Szintén a Miltoné még a Magasház és a volt Lakits-laktanya területe.

– Előbbi esetében az önkormányzattal közösen keresik a megoldást a kollégáim; amint létrejön egy megállapodás, közöljük a sajtóval. A Lakits-terület kapcsán pedig az orvosi karral tárgyaltunk sokat, de érdemi előrelépés nem történt. Itt később egy egyetemi apartmanokat is tartalmazó campus jöhet létre, ha a kereslet és a piac, no meg a finanszírozó bankok is úgy akarják – tette hozzá Kovács.

Hogy lesz-e változás bármelyik telken, annak kapcsán Kovács Bence János nem akart felelőtlen jóslatokba bocsátkozni. Azt mondta, hogy egyelőre ma sem az európai turizmus, sem a lakásigények, sem egyéb tényezők nem adnak okot optimizmusra.

Kiemelt képünkön az Áper laktanya tervezett területe egy 2008-as látványterven.

  • Mon$ter

    Addig vacinálnak,hogy a Magasház magától ledől mint a leboruló fatorony…
    Kár érte!
    Lehetett volna vele mit kezdeni már régóta,csak olyan emberk kezébe került mindig akik betojtak a kihívástól.