Milyen legyen a zöld város? Mondja meg!

Pécsett az Európa Zöld Fővárosa cím megcélozását túlmutatva is stratégiai cél, hogy növekedjenek, illetve minőségükben fejlődjenek a zöldfelületek. E célok elérése érdekében akcióterv készül teljes egészében fejlesztési forrásokból a zöldfelületek bővítésére. Erről indított konzultációt a városvezetés.

hirdetés

A „Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv” ugyan önálló programként nem része az Európa Zöld Főváros projektnek, de kapcsolódik hozzá, a végcél mindkettő esetében a zöld területek növelése Pécsett.

Az uránvárosi és kertvárosi konzultációk után most ismét a pécsieket kérdezi meg a városvezetés azért, hogy a zöld fejlesztések kapcsán is megoszthassák véleményüket. Minderről a virágba borult kertvárosi sétányon, a tavaszi Guinness-rekord beállításának helyszínén tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Girán János alpolgármester.

– A két évvel ezelőtt benyújtott pályázat indulásakor célul tűztük ki, hogy 2019-ig a városban található zöld területeket 93.000 négyzetméterrel növeljük – mondta Girán.

A zoldkonzultacio.pecs.hu oldalon mindenki véleményt nyilváníthat arról, mennyire elégedett a város zöld területeinek jelenlegi állapotával, milyen irányban és mit fejlesztene tovább, és hogy mit tartana szükségesnek a jövőben a város zöld területein, legyen szó akár kutakról, padokról, bicikliutakról, játszóterekről.

Kíváncsi az önkormányzat arra is, hogy melyek a legkedveltebb pécsi parkok, azokat mivel, hogyan közelítik meg, mennyi időt töltenek el azokban, mik a legfontosabb követelményei egy jó közparknak.

girán jános, zöld város, hl01
Az alpolgármester szeretné, ha minél több pécsi véleményt nyilvánítana

Az alpolgármester elmondta, a kérdőíven többféle módon is véleményt lehet nyilvánítani. Van, ahol a megadott opciók közül a legszimpatikusabbat kell bejelölni, de vannak olyan kérdések is, amelyekre kötetlenül lehet válaszolni, elképzeléseinket megfogalmazni.

A szeptember 5-ig beérkező véleményeket is figyelembe véve készül el a fejlesztési terv, amelyre hárommillió forintos keretösszeg áll rendelkezésre uniós forrásból. A konzultációra adott válaszok a küszöbön álló, több százmillió forintos fejlesztések szempontjából kulcsfontosságúak.