Bazi nagy Pécs Expo

Megnyílt és egész hétvégén tart a jubileumi, 30. Pécs Expo. Páva Zsolt polgármester azt mondta, a reneszánszát élő, s egyre sikeresebb rendezvény egy újabb lépés abban a folyamatban, amellyel a város ismét megerősödhet gazdaságilag.

hirdetés

A tavalyinál másfélszer nagyobb a most induló, s egész hétvégén át tartó Pécs Expo: több mint kétszáz kiállítás várja kedvezményekkel az érdeklődőket csütörtöktől. A hivatalos megnyitón a város polgármestere azt mondta, a rendezvény lehetőséget teremt, egyben a jövőt is mutatja bizonyos szempontból a helyi gazdaságban.

Expo1

– A régió gazdasága még nem erősödött meg eléggé, de elindult egy úton, ezért is fontos, hogy a Pécs Expón meg tudják magukat mutatni a helyi cégek, vállalkozások. Az újjáélesztett rendezvény évről évre egyre sikeresebb, ami azt üzeni: szükség van a párbeszédre a helyi gazdaság szereplői között – mondta a városvezető.

expo6

Síkfői Tamás, a megyei iparkamara titkára leszögezte, Pécsen és környékén a legfontosabb rövid távú cél a helyi gazdaság fejlesztése, élénkítése, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy időről időre találkozzanak egymással a szereplők, kapcsolatba kerüljenek a fogyasztókkal. Az expó, mondta, jó példa arra, hogy érdemes élénkíteni az együttműködéseket.

expo2

Kiss Tibor, a két évtizede sikeresen működő Biokom Kft. ügyvezetője azt mondta, bár ma már jelentős szeletet hasít ki a kereskedelemből az internetes vásárlás, az expón és az ahhoz hasonló vásárokon az árus személyesen mutathatja meg termékeit, a vevő kipróbálhatja azokat, így a kereskedelem egészségesebb keretek között működhet.

expo3

A 10 ezer négyzetméteren megvalósuló rendezvény impozáns méreteire jellemző, hogy kétszáznál is több kiállító standját tekinthetik meg az érdeklődők. Közel egy kilométert kell majd gyalogolni annak, aki minden standot felkeresve be akarja járni az egészet.

A legnagyobb számban az építőipar képviselteti majd magát: építőanyagok, épületgépészeti eszközök, burkoló- és szigetelőanyagok, nyílászárók, barkácskellékek széles választékával találkozhatnak majd a vendégek. De természetesen más gazdasági ágak képviselői is részt vesznek a vásáron: többek között autókereskedések, biztosítók, környezetvédelmi és egészségmegőrzési célú termékek gyártói, forgalmazói és még sokan mások.

expo4

A várakozások szerint akár 15 ezer ember is megfordulhat az Expo Centerben, ami napi átlagban a századelő fénykorának adatait idézi.

A június 5-8 között zajló eseményen a kultúrának is nagy szerep jut. Rudán Joe, az Abba Sisters, Détár Enikő és a Brassdance fúvósai – csak néhány azok közül a zenekarok közül, akik fellépnek a Pécs Expo idején. A látogatókat emellett számos más szórakoztató program is várja.

Pénteken egész délután tánc- és divatbemutatókat láthatnak a vásár vendégei. Fellépnek többek között a pécsi Fordan Sportegyesület táncosai és a Cordão de Ouro csoport a hazánkban is egyre népszerűbb, brazil eredetű harcművészeti játékkal, a capoeirával. Nem csalódnak a zenebarátok sem: előbb a P. Mobil és a Pokolgép egykori énekese, a pécsi Rudán Joe lép fel saját zenekarával, majd a szintén pécsi Brassdance rézfúvósai zárják a napot.

expo7

A szombati nap fő attrakciója a 2014-es Pécs Szépe megválasztása lesz, de aznap láthatja a közönség az Eurodance táncosait és a Ritmo sportegyesület latintánc-bemutatóját is. Sőt, a szépségverseny szünetében színpadra lép Détár Enikő is.

expo5

A vásár utolsó napján először a küzdősporté lesz a terep: a sportág egyik legnevesebb hazai edzője, Heckenberger Iván feketeöves, ötdanos mester tart thai-boksz bemutatót csapatával. A folytatás már a könnyedebb műfajoké: divatbemutatók és a legendás svéd együttes dalait előadó Abba Sister fellépése lesz látható a délután hátralévő részében, majd a Pécs Expót a Brassdance fúvósai zárják.

A belépők jelképes, 500 forintos áron vásárolhatóak meg, de 14 éven aluliaknak ingyenes a bejutás.

  • Régi pécsi

    A régihez képest 0