Mindenhonnan jön a búza

Hazánk összes megyéjéből, s a Kárpát-medence valamennyi országából várják a szervezők a búzát az idei magyarok kenyere programhoz – jelentette be Korinek László ötletgazda az idei magyarok kenyere programmal kapcsolatban.

Példátlan sikernek örvend a tavalyelőtt még nemzet kenyere címmel elindított magyarok kenyere program, ugyanis 2012-ben már az összes hazai megyéből, s mindegyik környező országból küldtek búzát az összeöntés ünnepére. Később ebből a búzából őrölték meg a magyarok kenyeréhez szükséges lisztet, s ebből a lisztből kapott a Böjte Csaba atya vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány is. A szervezet 2300 erdélyi árvát gondoz.

hirdetés
Minden eddiginél sikeresebb programra készülnek…

– A 2011-ben indult sikeres kezdeményezést folytatva természetesen idén is – nulla forintból, pusztán felajánlásokból, cégek segítségével – megrendezzük a magyarok kenyere programot. Idén arra számítunk, hogy a tavalyi búzamennyiség dupláját, azaz mintegy ötven tonna alapanyagot küldenek Baranyába az augusztusi őrlésre -jelentette be a program ötletgazdája, Korinek László pécsi jogászprofesszor. Ő a logisztikát, szervezést segítő Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetőjével, Márta Istvánnal és Páva Zsolt polgármesterrel tartott a témában hétfőn sajtótájékoztatót.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány Erdélyben több mint 2300 árva gyermeket gondoz; azt szeretnék, hogy idén a teljes éves lisztfelhasználásukhoz szükséges nyersanyagot biztosítani tudják a szervezetnek. Mindehhez minden külföldi testvértelepüléssel rendelkező hazai önkormányzatot felkérnek arra, hogy segítsenek a gyűjtésben.

Pécsen is, Pesten is megszegik…

Páva Zsolt kiemelte: minden közösség számára fontosak azok az ünnepek, amelyek erősítik a kulturális önazonosságot, a történelmi örökséget, az összetartozást, a magyarok kenyere program pedig ilyen. „Jó érzés, hogy a pécsi kezdeményezést a teljes Kárpát-medencében befogadták, az pedig külön öröm, hogy az ötletnek hála, a dévai árváknak és pécsi rászoruló gyermekeknek jut étel” – mondta a polgármester.

A búzát egyrészt az augusztusi összeöntés ünnepének helyszínén, a mohácsi Szent Miklós vízimalomban, valamint a szigetvári malomban őrlik meg, és várhatóan Pécsváradon sütik meg a nemzet kenyerét, valamint a jótékony célú értékesítésre szánt cipókat. Utóbbiakat az augusztus 20-i pécsi Magyarok Kenyere Ünnepen árulja majd a Pécsi Jótékony Nőegylet; a befolyt összegből a rászoruló gyermekek étkezését segítő Nekem nincs ebédem programot támogatják.

Aki vesz a cipókból, szegény gyerekek ebédjét támogatja…

Az első évben még nemzet kenyere elnevezéssel Pécsen elindított jótékonysági akció keretében magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába, egy évvel később már huszonöt tonna. A lisztből sütött kenyeret tavalyelőtt Pécsen szegték meg, tavaly pedig Budapestre is eljutott egy kenyér, amelyet a Szent Jobb körmeneten Erdő Péter bíboros áldott meg augusztus 20-án. Szintén erre az ünnepre készítették el a fővárosban a magyarok tortáját, ehhez is pécsi lisztet használtak. Korinek László elmondta: várhatóan idén is hasonló lesz a forgatókönyv.

hirdetés

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Anncska!
    Tud olvasni is? “…nulla forintból, pusztán felajánlásokból, cégek segítségével – megrendezzük a magyarok kenyere programot”
    Hol van itt közpénz?

  2. Csak nekem tűnik úgy, hogy ez a “magyarok kenyere” nevű izé arra szolgál, hogy a legegészségtelenebb pékterméknek – a finomlisztből készült fehér kenyérnek – állami reklámot csináljon? Közpénzből nem lehetne inkább korszerű, egészséges táplálékokat propagálni?

Comments are closed.