Mindenki jól jár a nyugdíjas munkaerővel!

Egészen egyedülálló szövetkezeti forma kezdte meg működését az ősszel: a Nyugodt Erő Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet afféle „diákmunka-közvetítő”, csak éppenséggel nyugdíjasoknak. Cél, hogy ezen a módon is orvosolják a munkaerőhiányt a régióban.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek idén júliusban kezdhették meg működésüket. A Nyugodt Erő Nyugdíjas Szövetkezetet októberben jegyezték be hivatalosan és annak ellenére, hogy még alig indult el, már mintegy nyolcvan nyugdíjas regisztrált tagjuk van – Baranyában, Pécsen is várják az időseket.

Heller Alajosné, a Nyugodt Erő Nyugdíjas Szövetkezet elnöke elmondta, ez a modell gyakorlatilag az iskolaszövetkezetek mintájára jött létre, hasonló elven működik, hasonló mechanizmussal, csak nem diákokkal, hanem munkaerőpiacon még aktív nyugdíjasokkal.

– A szövetkezeten keresztül a nyugdíjasok igen kedvező adóterhek mellett dolgozhatnak, mentesülnek mindenféle foglakoztatási és kereseti korlátozás alól, és a nyugdíjuk is megmarad. Mivel a nyugdíjas munkavállaló ilyen foglakoztatása nem minősül munkaviszonynak, az elvégzett munkáért kapott összegből 14%-kal több marad a nyugdíjasnál, mintha máshol dolgozna – mondta el.

Akár egy gyorsétteremben is jó szolgálatot tehet egy nyugdíjas…

Hellerné szerint a vállalkozónak, munkáltatónak sem bér jellegű kiadás, hanem egyfajta szolgáltatás megtérítése ez, amit költségként elszámolhat. Sem betegszabadságot, sem szabadságot, sem munkaszüneti napokat nem kell fizetnie.

Ha a munkáltató elégedetlen, cserét kérhet, ha pedig a munkavállalónak van problémája, bármikor távozhat. Az is előny, hogy rugalmas foglakoztatási lehetőséget biztosítanak a munkaerőhiány kezelésére. A szolgáltatás bármikor igénybe vehető, határozatlan időre, de akár idénymunkára is ideiglenesen igényelhető munkaerő – például pár nyári hónapra egy megnövekedett forgalmú helyen. Minden ügyintézés, papírmunka a nyugdíjas szövetkezetre hárul, nem a munkáltatóra – közterhek, bérszámfejtési adminisztrációk. Ha egy nyugdíjashoz, volt alkalmazotthoz ragaszkodik a cég, a legjobb megoldás, ha az illető belép a szövetkezetbe és már ki is közvetíthetik. A szövetkezeti tagsági díj 500 forint, amit a tagsági jogviszony megszüntetésekor visszakap a nyugdíjas.

– A folyamat rendkívül egyszerű: a munkáltató megrendeli a munkát, ők pedig megkeresik az igénynek megfelelő nyugdíjas munkavállalót, akit kiközvetítenek az adott feladatra. Néhány kivétellel arra sincs a legtöbb helyen korlátozás, hogy melyik ágazatba tér vissza a nyugdíjas.

Irodai kisegítő munka rugalmas munkaidőben, rugalmas feltételek mellett

Az elnöknő szerint a nyugdíjas szövetkezetnél csak egy regisztráció szükséges, a lényegi tagsági jogviszony akkor keletkezik, ha munkát tudnak adni. Az októberben indult cég regisztrált nyugdíjasainak száma már nyolcvan fő. Jelenleg a piackutatás fázisa folyik. Együttműködést készítenek elő az egyik regionális munkaerő-kölcsönző és -közvetítő céggel, nyugdíjas szervezetekkel. Tárgyaltak az iparkamarával, számos baranyai céggel – kis- és nagyvállalkozókkal –, köznevelési és közművelődési intézményekkel.

A szövetkezet felvette a kapcsolatot a város országgyűlési képviselőivel is, akiknek beszámoltak a beindulás tapasztalatairól. Mind Hoppál Péter, mind Csizi Péter támogatásukról biztosították a szövetkezetet.

A nyugdíjasok a szövetkezet weboldalán regisztrálva jelentkezhetnek. A jelentkezés még semmilyen kötelezettséggel nem jár. Ezt követően felkeresik a jelentkezőt és időpontot egyeztetnek egy személyes találkozóra a részletek megbeszélésére.