Továbbépülnek a sztrádák, lesz aquapark

Pécsi fejlesztésekről, munkahelyteremtő beruházások elősegítéséről, aquaparkot is magában foglaló szabadidőközpont létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást Páva Zsolttal, Pécs polgármesterével Orbán Viktor kormányfő, aki a Modern Városok Program keretében látogatott Pécsre. 

hirdetés

Orbán Viktor; Páva Zsolt

Megtelt a pécsi közgyűlési terem, ám nemcsak sajtómunkásokkal, hanem önkormányzati cégvezetőkkel, képviselőkkel, politikusokkal is, akik Orbán Viktor és Páva Zsolt aláírási procedúrájára és a közös sajtótájékoztatójára érkeztek.  

– Az M6-os és az M60-as autópályát is elkezdjük építeni ebben a ciklusban a déli hátárig. A M6-ost pedig be is fejezzük ebben a ciklusban – jelentette ki Orbán Viktor a sajtótájékoztatón. Emellett arról is döntés született, hogy ipari infrastrukturális fejlesztéseket, valamint egy aquaparkot is magában foglaló sport- és szabadidőközpont felépítését támogatja a kormányzat. Szintén vizsgálják a Zsolnay Kulturális Negyed állami támogatásának, közös működtetésének jövőjét.

orbán viktor5

Orbán Viktor kiemelte: szinte példátlanul nagy bizalmat kapott a polgármester által vezetett csapat a legutóbbi önkormányzati választáson, ezt a kormány meg akarja hálálni, és sikeres várossá akarja tenni Pécset. E folyamatban az egyik legfontosabb lépésként említette, hogy átvállalták a város tartozásait, Pécs pedig visszaszerezte a közszolgáltató cégeket.

–  A kormány 45,7 milliárd forintot vett le a pécsiek válláról. Ez a legfontosabb kérdés, hiszen amíg adósság van, addig nem a pécsiek, hanem a hitelezők gyarapodtak. Pécs adósságrabszolga lett volna, ha nem jön a kormány – mondta. A munkahelyteremtésről szólva közölte, hogy 2010-ben azt vállalták,  hogy 6000 munkahely jöjjön létre Pécsen, ezt teljesítették, most azt vállalják, hogy 2018-ig újabb 6000 új munkahelyet teremtenek a városban, amivel teljes lehet a foglalkoztatás.

orbán viktor11

A Pécs jövőjéről szóló tárgyalások kapcsán kiemelte, hogy a városban már lezajlott egy konzultáció, ami könnyebbséget jelentett, és amin a pécsiek is  a gazdaságfejlesztést és a munkahelyteremtést jelölték meg elsőként, valamint az aquapark létrehozását tartották szükségesnek.

A megállapodás szerint pécsi iparitelephely-fejlesztési programot indítanak,  a Déli Ipari Park mellett vásárolnak 90 hektárnyi területet, ahol üzemcsarnokokat építenek a betelepülők számára.

A Páva Zsolttal folytatott tárgyaláson beszéltek a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok jövőjéről is; egy közös munkacsoportot állítanak fel, amely megvizsgálja a közös állami és önkormányzati finanszírozás és működtetés rendszerét, lehetőségeit ezen intézmények esetében. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy Pécsen a jelenlegi 2300 külföldi hallgató létszámát ötezerre akarják növelni, amihez megteremtik a szükséges feltételeket.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: a mecseki atomhulladék-tárolóról nem lehet pécsiek, a Pécs környékiek nélkül dönteni, ezért nem kell a kormány ellen tüntetni ebben az ügyben, hiszen elsőbbséget kap az itt élők véleménye.

Páva Zsolt, Pécs polgármester kitért arra, hogy a Rátgéber Kosárlabda Akadémia melletti területen építhet fel a város egy új szabadidőközpontot, amelynek része lesz az aquapark is, ebben megnyerték Orbán Viktor támogatását is. A polgármester szólt arról is, hogy a Pécsi-víz mentén lévő ipari területeket fejlesztik, barnamezős beruházásoknak teremtve meg ezzel lehetőséget, új vállalkozási övezetet alakítanak ki ezen a részen.

Orbán Viktor; Páva Zsolt

A bontásra váró Magasházzal kapcsolatban Páva Zsolt azt mondta, egy váratlan bírósági döntés akasztotta meg az ügyet, de ez nem változtat a város szándékán, Pécs egymilliárd forintot kap a kormányzattól a bontásra, miután megszerezte az épület tulajdonjogát.

Egy új pécsi futballstadionnal kapcsolatban feltett kérdésre a miniszterelnök azt mondta: a legfontosabb, hogy a pécsi gyerekeknek megfelelő színvonalú focis képző intézménye legyen. Ettől el kell választani a profi labdarúgás jövőjét; egy új pécsi stadion építése attól függ, lesz-e élvonalbeli csapata a városnak – mondta.

A kormányfő a leendő pécsi beruházásokról szólva azt mondta, a kormány nem tud dönteni arról, hogy egy-egy befektető hol indítson beruházást, csak ajánlatokat tehet. Azt mondta, a beruházók határoznak úgy, hogy jönnek-e vagy sem Pécsre. Ipari park és üzemcsarnokok nélkül Pécs vonzereje korlátozott, ezért lesz kormányzati támogatással építkezés e címen.

Az ápolók bérének rendezésével kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, azért híve a jövedelemadó csökkentésének, mert az valójában béremelés, ez a legigazságosabb törekvés a fizetések emelésére. Elmondta: vannak szakmák, amelyek méltatlanul alulfizetettek, az egészségügyi dolgozók ilyenek. Hozzátette: az elmúlt két-három évben elkezdték rendezni ezen ágazat bérezését, s ezt követően is maradnak ezen az úton.

Korábban írtuk

Közös sajtótájékoztatót tart ma Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Orbán Viktor a pécsi városházán. A miniszterelnököt kisebb tömeg fogadta a városháza előtt. Orbán Viktor a megszokott módon ezúttal is szólt néhány szót a szimpatizánsokhoz, köszöntötte is őket röviden, de akadt tiltakozó is, aki a bodai atomhulladék-tároló ellen demonstrált.

DSC_0006
Tüntetők is várták a miniszterelnököt.

A kormányfő azt is mondta, hogy ha “már 5-6 éve mi kormányzunk, akkor már nekünk kell azt mondani, ezt jól, vagy rosszul csináltuk. De olyan nem lesz, hogy mindent jól csináltunk, de olyan van, hogy sokkal több mindent csinálunk jól, mint rosszul”.

A kormányfő a Modern Városok Program keretében látogatott Pécsre, ahol együttműködési megállapodást ír alá Páva Zsolttal.