Mini éhségsztrájk a Városházánál

Néhány liter ásványvízzel, teával, kávéval és némi meleg ruhával kezdték meg a Széchenyi téren azt az éhségsztrájkot, amit minden eddigi kormány intézkedései ellen, valamint a devizahitelek miatt hirdettek meg. A demonstrációra kedden reggel öten érkeztek, de csak két ember marad egész napra. Magánhadsereget, lehallgatásokat, lakásmaffiát emlegetnek. 

hirdetés

A kis csoport kedden reggel kilenckor vert tanyát a városháza előtt, a virágágyások mellett. A szeptemberi borongós, hűvös időre aligha számítottak, miután csak hálózsákot hoztak magukkal, sátrat már nem. Igaz, néhány gyertya is megmelegítheti a tiltakozókat, akik azért a demonstráció célját illetően nem igazán egységesek.

Nem csak a bankok ellen

– Elfogadták ezt a tákolmányt, az alkotmányt, amivel megszüntették az alapvető jogokat, az orvoshoz, nyugdíjhoz való jogot – mondta Balázs László volt hivatásos katona, a rendezvény szervezője. Ám, úgy látja, hogy 24 éve kezdődtek a gondok, akkor az Antall-kormány privatizálta az állami vagyont. Balázs ugyanakkor valamiféle, enyhén kusza összeesküvés elméletet is lát a mai közéletben.

– A lakásmaffia kilakoltatott volna egy 70 éves házaspárt végrehajtók, bírók segítségével, amit végül sikerült megakadályozni, de a házaspár telefonjaiból minden adat eltűnt, kitörölték őket, csak pécsi informatikusok vissza tudták állítani azokat. Orbán Viktor magánhadserege volt – vélekedett Balázs, bár azt nem közölte, mire alapozza állításait.  Hozzátette viszont: bizony ő is hall néha kattogást a telefonban, sokszor megszakad a vonal beszélgetései közben, ez egy jel szerinte.

Arra felvetésre, miszerint ha az ő alapvető jogaik nem érvényesülnének, akkor nem is tiltakozhatnának, azt felelte: csak azért tüntethetnek, mert a sajtó figyel rájuk, s nem mernek ellenük fellépni.

A csapatból biztosan csak ketten lesznek ma

A demonstrációt ugyanakkor nem csupán a mindenkori kormányok ellen hirdették meg, hanem a devizahitelesek érdekében, a bankok ellen.

– Ellopják az emberek pénzét a bankok, ez a kormány nem tett semmit – mondta a főszervező. Aki szerint az árfolyamgát nem megoldás, mert az embereknek ugyanannyi marad a hitele, mint korábban.

Balázs László ugyanakkor arról nem beszélt, hogy a hiteleseknek végtörlesztést is felajánlottak, az árfolyamgát lehetőségével kétszer is élhettek, létrehozták a Nemzeti Eszközkezelőt is, amely végső esetben megvásárolja a bajbajutottak házait. A kabinet pedig újabb intézkedéseket tervez.

– Az évszázad átverése folyatódik, magánemberek kibogarászták, semmi jogi háttere nincs a devizahiteleknek – ezt már az a Hódosi Árpád mondta, aki Szigetvárról csatlakozna. – Én csak a devizahitelek miatt demonstrálok, a többivel nem értek egyet – utalt a főszervező szavaira. A férfi azonban kedden még nem tüntet, majd csak szerdán, ahogyan az a pár is, akik még megjelentek a reggeli kezdéskor.

– Van még hivatalos ügyünk, amit el kell intéznünk, de holnap jövünk mi is – mondták.

A főszervező azonban ma biztosan nem marad egyedül, miután a pécsi dr. Ézsiné Mester Erzsébet vele tart. – Ketten biztosan itt leszünk négy napig, de van, aki csak néhány napot tud jönni, hiszen dolgoznak. Nem vagyok érintett a kölcsönben, de azt látom, hogy sem az előző, sem a mostani kormány nem tett azért, hogy az emberek a méltóságuknak megfelelően éljenek – mondta az asszony, aki szerint ő viszonylag jó anyagi helyzetben van, pedig csökkentették rokkantsági járulékát a kötelező felülvizsgálat során.

– Nem tudok elmenni amellett, hogy látom az áldatlan állapotokat a kórházakban, embereket az utcán – magyarázta az asszony a motivációit.

Jól jött a forró kávé a hidegben

Egyelőre tehát alig vannak, állítólag holnap “jönnek még a buszok is”, bár azt nem árulták el, hogy pontosan honnan és hány tiltakozót szállítanak. Csupán egy fő tolnai demonstráló csatlakozását említették meg konkrétan.

A sztrájkolók ezért azt is elmondták: a sajtónak később kellene visszajönni, mert “megint csak az látszik, hogy ketten vagyunk, nincs támogatottságunk”.

A beszélgetésekből közben az is kiderült, hogy politikusokat nem igazán szeretnének látni, és elmondásuk szerint nincs mögöttük senki. Úgy tűnt azért, hogy a 4K! e téren kivétel lehet, hiszen a párt helyi szervezője bejelentkezett náluk: valamikor kilátogatna majd az éhségsztrájkolókhoz. Azt viszont nem tudni, hogy ő is megtagadja-e magától az ételt, vagy sem.

MEGOSZTÁS
Előző cikkIndul a TeSzedd!
Következő cikkHamis a mosógél