Minibér járt a Zsolnay soktucatnyi munkásának

A felmondott dolgozók júliusban - nem engedték be őket a gyárba

A dolgozók véleménye szerint éhbéréért, óránként bruttó 639 és 742 forint között dolgoztatta a szír mágnás a patinás pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra rengeteg munkavállalóját. A tulaj, Bachar Najari most ügyvédjével üzen a sorsukért aggódó munkásoknak: be fogják perelni őket. A város ígéri: megvédi a pécsieket.

hirdetés


Lapunk megbízható forrásból értesült arról, hogy a Zsolnaynál a bérbesorolások szerint a keramikusok nettó 87 ezer forintot, míg egy ipari dolgozó 72 ezer forintot – egyes vélemények szerint éhbért – vihetett haza. Több tucatnyi munkavállalóról van szó, akik ezek szerint nem a busás fizetségért, hanem leginkább a Zsolnay fennmaradásáért dolgoztak.

(Ugyan az elképzelhető, hogy túlórák – ha voltak – miatt valamennyivel több pénzhez juthattak, ám annyi bizonyos: nagyságrendileg nem kaphattak sokkal többet a foglalkoztatottak.)

A szír mágnás, Bachar Najari ugyanakkor ügyvédjével a megyei sajtóban üzent az egykori dolgozóknak, hogy munkaügyi pereket indít ellenük és a szerintük vélt kárt is megtérítik velük.

Szabó Iván, a pécsieket képviselő ügyvéd szerint megvédik a volt dolgozókat, ahogy ezt korábban megígérték, ugyanakkor eddig semmilyen peres eljárásról nincs tudomásuk.

Emlékezetes, 130 dolgozó júniusban egyszerre mondott fel a Zsolnay-gyárban. A dolgozók úgy látták, a költségvetési csalás és egyelőre még pontosan meg nem nevezett bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozás után nem érzik biztonságban magukat, nem érzik biztosítottnak a jövőjüket. Ráadásul ekkor már a felszámolási eljárás is fenyegetett, jelenleg pedig már vagyonfelügyelő ténykedik a vállalatnál. A munkások azóta a 100 százalékban városi tulajdonban lévő Ledina Kerámia Kft. dolgozói, ők már meg is kapták első munkabérüket.

Ismert, a mágnást korábban már elítélték feleségével, Cséplő Petrával együtt órahamisításért, amit azonban megpróbált konkurenciaharcnak beállítani, holott a bíróság másodfokon is elítélte a párost. Később a Zsolnay-védjegyet adták át „családon belül”, hiszen a Najari tulajdonában lévő gyár a város tudta nélkül ruházta át azt a Cséplő Petra által irányított Swiss Art Kft.-nek. Miután fény derült az ügyletre, a városvezetés az eredeti állapot visszaállítását követelte, amelynek később eleget is tettek.

A szír magánbirtokosnak várhatóan amiatt is bíróságra kell járnia, mert „kivett épület, udvar, víztorony, hidroglóbusz” megjelölésű, Veszprém megyei ingatlannal hajtott végre 300 milliós tőkeemelést. A Pécs Holding Zrt. értékbecslése szerint viszont az egész ingatlan alig 50 milliót ér, ezért most a város polgári perben kártérítést követel a órabizniszben utazó befektetőtől.