Minőségi kórházi koszt jöhet

A kormány új rendeletet alkotna annak érdekében, hogy javuljon a betegek étkeztetése. Emelnék a normát azért, hogy egészségesebb ételeket szolgálhassanak fel a kórházakban. Pécsett valamivel jobb a helyzet az országos átlagnál, de a további minőségjavuláshoz komoly támogatásra lenne szükség.

hirdetés

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) számításai szerint jelenleg egy kórház átlagosan nagyjából 500 forintot költ egy beteg napi élelmezésére. Ugyanakkor akad olyan intézmény is, ahol ez a norma még a 400 forintot sem éri el. A most készülő közétkeztetési rendelet viszont azt célozza meg, hogy a napi étkezési költség mindenhol érje el a 700 forintot betegenként.

2008-ban egyszer már bevezették a napi minimum étkezésre fordítandó keretet. Akkor 550 forintban határozták meg a betegek kosztjára szánt összeget, később azonban ezt a szabályt eltörölték. Jelenleg minden kórház maga dönti el, hogy mekkora összeget szán ilyen célra.

Az MDOSZ-nak határozott elképzelései vannak arról, hogy melyik ételféleségekből mennyi szükséges az egészséges táplálkozáshoz. A szakemberek tíznapos egységekkel számoltak, ami alatt a betegeknek legalább hatszor szükséges húst enniük, de egyszer halat, tízszer teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszereket és minimum kétszer olajos magvakat is kellene fogyasztaniuk. A szövetség szerint jelenleg ennek legfeljebb a 60 százaléka teljesül.

A PTE Klinikai Központjában az év első félévében 201.265 beteg élelmezéséről gondoskodtak. Ez napi átlagban 1200-1250 személyt jelent. Az intézményben a betegek étkeztetését külső vállalkozás látja el.

Akár ilyen ételeket is kaphatunk majd a kórházakban?

– Az élelmezést biztosító cég a velük kötött megállapodás értelmében egy beteg ellátására – diétától függetlenül – napi nettó 550 forintnyi anyagköltséget fordít. A szolgáltatással együtt ez összesen naponta nettó 1141 forintjába kerül az intézménynek – tudtuk meg dr. Endrei Dórától, a klinika általános főigazgató-helyettesétől.

Ebből az összegből 4, bizonyos diéták esetén 5-6 étkezést finanszíroznak a betegeknek egy nap. Ezen kívül a betegosztályoknak lehetőségük van különrendelés formájában plusz élelmiszert rendelni, amelyek ára természetesen tovább növeli az élelmiszerköltséget. Az országos átlaghoz képest tehát jó a helyzet Pécsett, de az egészségesebb étkezés megvalósítását ők sem tudnák kigazdálkodni.

– Nagyjából 30 milliárd 190 millió forintnyi többletköltséget jelentene az intézménynek a körülbelül 150 forintos nyersanyagnorma-emelés – vélekedik dr. Endrei Dóra. Számításaikat azzal indokolják, hogy az élelmiszerárak az utóbbi időben jelentősen növekedtek, a betegek színvonalas ellátása viszont az eddigi keretből is egyre nehézkesebb. Abban a pécsiek is egyetértenek, hogy az étkezési normát emelni kell, ám szerintük ennek megvalósításához mindenképpen kompenzációra van szükség.

A PTE Klinikai Központja folyamatosan kontrollálja az élelmezéssel kapcsolatos beteg-elégedettséget. A vélemények ennek ellenére változóak, amely részben az alacsony nyersanyagköltséggel magyarázható – derült ki dr. Endrei Dóra válaszaiból. Sok beteg viszont nehezen fogadja el a számára kötelező diétát. Az intézmény vezetése azonban a Dietetikai Szolgálattal és az étkezést biztosító vállalkozóval együtt folyamatosan arra törekszik, hogy a lehetőségek figyelembevételével a betegek megfelelő minőségű élelmezésben részesüljenek.

 • kíváncsi

  vagyok a saját napi fejadagomat miből emelem? Ha jól láttam a normák összegét emelni kellene, de egyelőre senki sem tudja, hogy a “forrás” honnan is? És mennyi?
  Én is itt tartok, várom a csodát.

 • Laca

  De legalább jót ehet. Ha csak nem az utolsó vacsorát…

 • Menard

  Ha nem felesleges stadionokra meg hazug kormányzati önfényezésre mennének a 100 milliárdok, akkor talán lehetséges volna a minőségi változás az egészségügyben is. Nem lesz itt változás mostanában, aki kórházba kerül, készüljön fel, hogy még betegebb lesz, mint előtte.

 • Dr. Bubó

  Na erre befizetek. 2 szelet parizer, 1 májkrém és a száraz kifli után mondjuk megváltás lenne az emberhez méltó körülmény a klinikán.