Mintaház lett egy pécsi panelből

Lakásonként 187 ezer forintba került az a fejlesztés, aminek köszönhetően 35 százalékkal kevesebb energiát használ fel egy pécsi panel. A 40 lakásos épületben van okosmérő és napelem is. 40 éves rendszert váltottak le.

Kedden mutatták be azt a pécsi tízemeletes uránvárosi panelt, amelynek fűtési rendszerét az elmúlt időszakban újította fel a Pétáv Kft. A városi szolgáltató a vezetékeket műanyagra cserélte, lakásonkénti mérőket épített be, valamint olyan termosztátokat, szivattyúrendszert, amivel csökkentették a melegvíz keringetésére fordított energiát. Mindezek mellett új radiátorokat is felszereltek. Az okosmérőkkel interneten keresztül bármikor megtekinthetik, ellenőrizhetik a lakók, mennyi energiát használtak fel, ezzel tervezhetővé válik a fogyasztásuk.

A házat még 2004-ben szigetelte a lakóközösség, aminek következtében 34 százalékkal csökkent a hőfelhasználásuk. Az újabb fejlesztéssel pedig összesen 57 százalékkal csökkent az energiafelhasználásuk. A számítások szerint átlagosan egy 46 négyzetméteres lakásnak 74 ezer forintjába kerül a fűtés egy szezonban.

– A beruházáshoz nagyon konstruktívan állt hozzá a Páfrány utcai társasház – mondta Vida János, a Pétáv igazgatója. – Ugyanakkor a teljes beruházás költségét, 7,4 millió forintot a társaság fedezte. A cél a példamutatás volt, megmutatni, milyen irányba érdemes elindulni, ha társasházak korszerűsíteni akarják rendszerüket.

Kővári János pécsi országgyűlési képviselő elmondta, Pécs fenntartható várost szeretne építeni, hiszen az energiaforrások nem korlátlanok, az emberek pénze pedig véges. Mint mondta, ehhez hozzájárulhat, hogy a 2014-től megnyíló uniós forrásokból közel 1000 milliárd forint áll majd rendelkezésre az energetikai korszerűsítésekre, amelyekkel akár 50 százalékos megtakarítás is elérhető a fűtés tekintetében – mondta.

A pécsi ház további különlegessége az, hogy egy 18 négyzetméteres napelemet is felszereltek a tetejére, amely biztosítja a lépcsőház, a közös helyiségek világításához és a lift működtetéséhez szükséges energiát.

A távhőszolgáltató a mintaház programmal a hasonló épületekben lakók figyelmét szeretné ráirányítani a melegvíz-rendszerek felújításának fontosságára, a panelprogramok ugyanis eddig többnyire falszigetelésből, épület- és fűtési rendszer korszerűsítésekből álltak, a használati melegvíz rendszerek érintetlenül maradtak.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nálunk 2 éve szereltek fel fűtésmérőt, (2,5-es 64m2-es földszinti, szigetelt, régi ablakos lakás), csak akkor fűtöttem, ha otthon voltunk. Így is 75 ezerből kijött a fűtés!
    -A radiátor csere felesleges. A radiátor mérete és típusa nem befolyásolja fogyasztást!
    Jó volna, ha érdemi információ is elérhető volna a rendszerrel kapcsolatban, mert ezek csak szép szavak.
    -Az 1000 milliárdos keretből max. 10 milliárdot szánnap lakossági pályázatokra.

Comments are closed.