Misina Ötletbörze: Mi dönthetünk a tv-torony környékének jövőjéről

Január 12-én elindult a szavazás az elkészült koncepciótervekről a Misina Ötletbörze honlapján. Az önkormányzat sajtóközleménye.

hirdetés

Pécs önkormányzata 2020. augusztusában nyílt ötletbörzét hirdetett a lakosság részére a Misinatető fejlesztése érdekében. A pályázat célja az volt, hogy a város lakói ne csak általános véleményt tudjanak megfogalmazni a fejlesztéssel kapcsolatban, hanem saját észrevételeikkel, konkrét ötleteikkel tevékeny részeseivé is váljanak. Az volt az elvárás, hogy az itt élők éljenek javaslatokkal a Misinatetőhöz kapcsolódó beruházások alakítására, és olyan fejlesztés jöjjön létre, amely nemcsak folyamatosan vonzza a látogatókat, de gazdaságilag fenntartható és illeszkedik is a befogadó környezethez. A végső cél olyan építészeti, környezetrendezési fejlesztés kialakítása, amely révén az épületet és annak környezetét egész évben használhatják a pécsiek és a turisták.

A Misina Ötletbörze 2020. szeptember 30-ai benyújtási határidejére összesen 35 darab ötletterv érkezett. A beérkezett ötletterveket a szakmai zsűri 2020. október 14-én tartott ülésén elbírálta és kiválasztotta azt az 5 darab pályamunkát, amelyek egyenként 100 ezer forint díjazásban részesültek. A nyertes pályaművek komplexen kezelték az egykori Misina Étterem és környezetének fejlesztését, továbbá megfeleltek a pályázati feltételeknek is.

Az öt legjobb ötletterv alapján 2020. decemberének végére három olyan koncepcióterv készült el, amelyek már formai és tartalmi szempontból is megfelelnek a pályázat előírásainak, továbbá tartalmazzák azokat az igényeket, amelyeket a pályázók megfogalmaztak.

• Az „Aktív Misina” koncepcióterv három pályamunka ötleteit tartalmazza, és egy mozgás- és túraközpont kialakítását célozza. Ez a természet és a sportolás szerelmeseit szolgálná ki, öltözőkkel, sport- és túraeszköz-kölcsönzővel, kávézóval és pihenőtérrel. A koncepció minden korosztály számára kínálna mozgási és sportolási felületet a hegytetőn.

• A „Családi Misina” koncepcióterv egy pályamunka alapján egy családcentrikus közösségi tér megépítését tartalmazza. Az aktív és a passzív pihenésre váró családokat egyaránt kiszolgáló épületegyüttesben helyet kapna több kisebb rendezvénytér, öltözők, klubterem, a tetőn egy skybar és zöldtető, az épület déli oldalán pedig egy játszótér épülne. Egyedi eleme lehetne a környéknek egy lombkoronasétány, ami több korosztály számára mutatná be testközelből a természet értékeit.

• Az „Interaktív Misina” koncepcióterv egy pályamunka ötleteire alapozva egy korszerű kiálltás kialakítását vizionálja. Ennek részeként egy háromszintes kiállítótér jönne létre, amelynek interaktív tárlatában a Mecsek természeti erőforrásait mutatnák be, a szén- és uránbányászattól kezdve a megújuló energiaforrásokig. A kiállítótér az ökológiai szemléletet erősítené, összhangban Pécs zöld városi törekvéseivel.

A három koncepciótervet részletesen is bemutatjuk a következő napokban.

Minden pécsi lakos élhet azzal a lehetőséggel, hogy online szavazás keretében véleményt nyilváníthasson, kiválaszthassa e három koncepcióterv közül a számára legjobban tetszőt. A szavazás elérhető a misinaotletborze.hu/szavazas weboldalon 2021. január 12-től egy hónapon keresztül.

A szavazás eredménye választ ad arra a kérdésre, hogy milyen irányú fejlesztést szeretnének a város lakói a Misina tetőn, így az ténylegesen a valós igényeknek megfelelően tud majd megvalósulni.

A szavazás után a legtöbb szavazatot kapott, nyertes koncepcióterv tervezése és kivitelezése kezdődik meg. Az építési engedély és a kiviteli tervek elkészülését követően a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás lefolytatására következik.

Várhatóan 2022. tavaszán kezdődhetnek meg a Misinatetőn a kivitelezési munkálatok, amelyek előreláthatólag 1 évet vesznek majd igénybe.

Korábban írtuk:

Misina Ötletbörze: Indul a szavazás, három koncepció közül választhatunk