Mit fizet a szállodások Uberje?

The Airbnb Inc. application and logo are displayed on an Apple Inc. iPhone and iPad in this arranged photograph in Washington, D.C., U.S., on Friday, March 21, 2014. Airbnb Inc. is raising money from investors including TPG Capital in a financing round that would value the room-sharing service at more than $10 billion, said people with knowledge of the deal. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

A magánszálláshelyeket kínálókkal meggyűlik a baja a pécsi szállodaiparnak. Olyanok ők a hoteleseknek, mint a taxisoknak az Uber. Sokak szerint nem is fizetnek semmilyen adót, pedig kellene.

hirdetés

Nemrég megjelent cikkünkben olyan, az Airbnb-n fellelhető pécsi szállásokat mutattunk be, amelyeket a városba utazók olcsón – vagy épp kevésbé olcsón – vehetnek igénybe. Az említett cikkben Danka András, a Danubius Hotels Group pécsi szállodáinak igazgatója lapunknak elmondta, hogy Budapesttel szemben Pécsen még egyelőre nem érezni az Airbnb terjedésének hatását. Ezzel a véleménnyel azonban nem ért egyet Balatoni Sándor, a pécsi Hotel Millennium tulajdonosa és értékesítési vezetője. Lapunknak elmondta, hogy a helyi szállodaiparban már 2-3 éve érezhető egy egyre csak növekvő versenyhátrány a turistáknak kiadott magánszállások miatt.

Van dolguk a magánszállások kiadóinak
Van dolguk a magánszállások kiadóinak

Balatoni szerint a legnagyobb pécsi szállodák azóta dolgoznak egyre csak gyengülő kihasználtsággal, amióta a magánszálláshelyeket az interneten is meghirdetik, olcsóbban mint egy szállodai szobát.

A hoteltulajdonos szerint az ilyen szálláshelyek kiadói-hirdetői sokszor nem fizetnek semmilyen adót, mégis megússzák szárazon. Véleménye szerint behálózzák az országot, megállíthatatlanul terjeszkednek és úgy veszik el apránként a szállodások megélhetését, mint az Uber a taxisokét.

Az interneten hirdetett szobák után is kell fizetni
Az interneten hirdetett szobák után is kell fizetni

Balatoni emellett kiemelte, hogy hasonló kárt okoznak a városi szállodásoknak az olyan szállások, feketén adnak ki vendégeknek, belső körökben hirdetve meg azokat, nem az interneten. További komoly gondot jelentenek a kollégiumok is, amelyeket szerinte hétvégente – mikor a diákokat „hazaküldik” – kiadnak vendégeknek, természetesen adókat nem fizetve, tette hozzá.

Ez utóbbi állítás alighanem igen komoly tévedés. A PTE megkeresésünkre ugyanis közölte, az egyetem az idegenforgalmi adót a törvényi kötelezettségeinek megfelelően rendezi. Az elmúlt évben volt is külső ellenőrzés ebben a témakörben, amely során semmilyen szabálytalanság nem merült fel.

De vajon tényleg nem kell adót fizetniük az Airbnb- és a hasonló oldalak szállásadóinak? Tuczor Ágnes pécsi könyvvizsgáló szerint az ilyen esetek nem ingatlan-bérbadásnak számítanak, hanem magánszálláshely-bérbeadásnak, adót – és egyéb költségeket – pedig természetesen kell fizetniük. Erre pedig több lehetőség is megadatik azoknak, akik így vagy úgy kiadják ingatlanukat, vagy annak egy részét ideiglenesen.

A hotelszobák már nem elég vonzók?
A hotelszobák már nem elég vonzók?

Választhatják először is a „tételes átalányadózást”, a fizetendő személyi jövedelemadó éves összege szobánként 32 ezer forint. Ennél az adózási fajtánál 20 százalék egészségügyi hozzájárulást (azaz EHO-t) is fizetni kell a tulajdonosoknak.

Aztán ott van a „tételes költségelszámolás”, amikor a bevétellel szemben a számlával igazolt kiadások elszámolására és levonására van lehetőség. Az egészségügyi hozzájárulás ebben az esetben 27 százalékos.

A Pátria már alig él
A Pátria már alig él

Még egy lehetőség van adófizetésre, de ez nem a legnépszerűbb a magánszállásokat kiadók körében. A „10 százalékos költséghányad” nevű megoldás esetében a bevétel 90 százaléka után kell személyi jövedelemadót fizetni, a maradék 10 százalék pedig számla nélkül levonható a költségekre. Mivel egy épület fenntartása és üzemeltetése során ennél a 10 százaléknál általában több kiadás merül fel, ezért érthető, ha nem nagyon választják a maszek szállásadók.

Ezen felül idegenforgalmi adót is fizetniük kell, ami helyi adónak számít. Pécsett ez 400 forint egy főre és egy éjszakára, amit a vendég fizeti meg, a szállásadó csak behajtja, és befizeti az önkormányzat számlájára.

Airbnb-n ilyen helyen is alhatunk
Airbnb-n ilyen helyen is alhatunk

Megkerestük az ügyben a megyei adóhivatalt is, ahol elmondták, hogy az ilyen szálláshely-szolgáltatás engedélyhez kötött és a szálláskínálók csak úgy hirdethetnek meg kiadó szobákat-házakat, ha van adószámuk. Mielőtt a szállásadók bejelentkeznek a NAV-hoz – mert bizony be kell nekik – először Pécs jegyzőjétől szálláshely-üzemeltetési engedélyt kell beszerezniük. A vendéglátó emellett pedig természetesen köteles számlát, vagy nyugtát kiállítani. Kérdésünkre, hogy Baranyában büntettek-e meg már valakit, aki nem tette eleget a követelményeknek, azt a választ kaptuk, hogy ugyan pontos számot nem tudnak mondani, az viszont biztos, hogy számos alkalommal esett meg ilyesmi, a NAV ugyanis havi rendszerességgel felügyeli a maszek szállásadókat.