Mit tanultak a baranyai zsaruk a cigányoktól?

A romákkal kapcsolatos rendőri munka hatékonyabbá tételét, a mindennapi intézkedések javítását várják attól a programtól, amely a közelmúltban fejeződött be a megyében. A kilenc állomásos képzésen részben roma származású oktatók tanítgatták a zsarukat.

hirdetés

Nemrég zárult egy több mint háromszáz baranyai rendőrt érintő előadássorozat, amely kilenc állomáson át szólt a megye főként utcai szolgálatot teljesítő járőreinek. Az eseményeken a Bölcsészettudományi Kar romológia tanszékének tanárai okították ki a rendőröket a cigányság helyi sajátosságairól és hagyományairól, a romákkal kapcsolatos tudnivalókról.

romologia1

Dr. Orsós Anna, a tanszék vezetője szerint nagy szükség is volt erre, szerinte nemcsak a rendőröknek, hanem minden nem roma származású embernek hasznára vált volna a képzés.

– A járőrök megtanulhatták, milyen tényezők befolyásolják a romák életét, milyen hatással van életükre a mélyszegénység, milyen a kultúrájuk. Sajnos – ahogy a legtöbb ember – a rendőrök is csak nagyon minimális, s felületes információkkal rendelkeznek a magyarországi cigányokról – magyarázta a rendőrséggel közösen indított programról Orsós Anna.

– Többek között felhívtuk a rendőrök figyelmét arra, hogy a cigányokkal kapcsolatos közkeletű sajátosságok nem feltétlenül az etnikai hovatartozásukon alapulnak. Sokkal inkább a társadalomban elfoglalt helyre, a mélyszegénységre, a nehéz életkörülményekre vezethetőek vissza – tette hozzá a szakember.

A tanszékvezető szerint csak jól jártak azzal a zsaruk, hogy szemtől szemben, szakemberektől kaptak iránymutatásokat, hogyan is közeledjenek a cigánysághoz. – Bár sok nálunk a szegény, az alacsonyan iskolázott cigány, azt is elmondtuk a rendőröknek, hogy ezekből az általánosításokból nem szabad sztereotípiákat gyártani, amelyek a teljes népcsoportra vonatkoznak – tette hozzá Orsós Anna.

Szerinte arra is jó volt a sorozat, hogy a rendőrök a jövőben más szemmel nézzenek a cigányságra, próbálják magukat beleélni helyzetükbe.

Kerestük a megyei rendőr-főkapitányságot is, mert kíváncsiak voltunk, a rendőrök miként élték meg a felkészítést.

Molnár Katalin szóvivő elmondta: a cigány kultúra, hagyományok ismerete elengedhetetlenül szükséges a mindennapi rendőri intézkedések során. Szerinte ezek eredményessége is múlhat egy-egy szokás, hagyomány ismeretén vagy annak hiányán.