Most már tényleg bonthatják a FEMA épületét

Újabb fordulathoz érkezett a FEMA bevásárlóközpont sorsa. A hajdani impozáns bevásárlóközpont kálváriája már hosszú évek óta zajlik. Annak ellenére, hogy érdemi változás már jó ideje nem történt, folyamatosan zajlottak a jogi csatározások az épülettulajdonos és az üzlethelyiségek tulajai között. Most ismét változik a felállás – a napokban megérkezett a bontásra kötelező határozat.

hirdetés

Az 1991-ben nyílt, egyedülállónak számító üzletközpont már régóta üresen állt, amikor 2013-ban egy óriási tűzeset nyomán végképp megpecsételődött a sorsa. A német többségi tulajdonos engedélyek nélkül megkezdte az épület bontását ezt követően, amibe a magyar üzlettulajdonosok nem mentek bele, így indult meg a pereskedés.

A hosszas huzavona után a Pécsi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának munkatársai helyszíni szemlét tartottak a bevásárlóközpontnál április elején, nemrég pedig megszületett a határozat, ami alapján kiadták a bontásra kötelező határozatot – tudtuk meg Dr. Jandó Pétertől, a kisebbségi magyar üzlettulajdonosok jogi képviselőjétől.

A tulajdonosokat a napokban értesítik ki a döntés megszületéséről, ennél többet azonban nem tud mondani, mert a fejlemények fényében új megbízást még nem kapott tőlük – mondta el az ügyvéd.

fema régi
Az üzletközpont fénykorában

A Pécsi Járási Hivataltól megtudtuk, a határozat még nem jogerős, a jogerőre emelkedéstől számított 6 hónapon belül viszont az épület teljes bontását rendeli el. És amennyiben jogerőssé válik a döntés, a tulajdonosok viszálykodása már nem oszt, nem szoroz.

A friss fordulattal kapcsolatban próbáltuk keresni a német többségi tulajdonos magyarországi jogi képviselőjét, Winkler Máriát, ám tőle egyelőre még nem kaptunk választ.

Első körben úgy fest, a vasat viszik. Az egykori központi kupola már nem áll.
Elszomorító a jelenlegi látvány

A FEMA kálváriája
Az üzletközpont német támogatásból épült 1989 és 1991 között mintegy 5000 négyzetméteren, fénykorát a kilencvenes évek közepén élte. Ekkor a régió legnagyobb, legmodernebb bevásárlóközpontjának számított. Hanyatlása az évtized végén kezdődött egy kisebb tűzesettel, majd tovább rontott a helyzeten a Pécs Plaza színre lépése az ezredfordulón.

fema régi3

fema régi2

Ezután lassacskán kiürült az épület, mígnem 2013-ban végleg hasznavehetetlenné vált, amikor ismeretlen okokból kiégett, és leégett az egész tetőszerkezete. Az épületet birtokló német cég először a magyar üzlethelyiségeket kezdte bontani hatósági engedéllyel, ám ebbe a kisebbségi honi üzlettulajdonosok nem mentek bele, lévén óriási pénzeket öltek az üzletekbe anno. Így csupán elkerítették a romokat, és a régen virágzó épület hajléktalanok tanyájává vált.

2014-ben ismét bontani kezdték az épületet a németek a központi kupolát eltávolítva, de a magyar tulajok megint megvétózták a dolgot. A bontás ugyan üdvös döntés lenne, siralmas látványt nyújtanak a romok, de a magyarok egyezség hiányában érthetően megálljt parancsolnak a munkálatoknak.

A napokban született bontásra kötelező határozat viszont megint új megvilágításba helyezheti az ügyet, nagy valószínűséggel végleg elbúcsúzhatunk az első pécsi bevásárlóközponttól.

  • Benjámin Kurilla

    Na végre!