Mozdulni sem lehet az autóktól Pécsen

A városban 51 ezer autó van nyilvántartásban, nagy részük nappal a belvárosban próbál parkolni. A legtöbb autó Patacson és Rácvárosban van, kétszer annyi, mint egy lakótelepi városrészben.

hirdetés


Jóval a nyugat-európai átlag fölött van az egy főre jutóautók száma Pécs egyes részein. Leginkább a Mecsekoldalban, Patacson, Rácvárosban és régi Kertvárosban van ez így, hiszen ezeken a részeken 1000 lakosra több mint 500 autó jut. Pécsen 51 ezer autó van, azaz nagyjából minden harmadik lakosnak van kocsija.

lámpa, dugó, bőrgyár, hl02
Minden harmadik pécsinek van kocsija

A legkevesebb autóval az társasházas uránvárosiak és kertvárosiak rendelkeznek: lakosszámra vetítve  kevesebb mint feleannyi autót tudnak magukénak, mint a gazdagabb kerületekben élők. Ők azok, akik inkább használják a tömegközlekedést. 

Az elmúlt öt évben kétezerrel nőtt a pécsi autók száma, legalábbis ennyivel többe fizetnek gépjárműadót. Ez lehet az oka annak, hogy napközben lehetetlen parkolóhelyet találni, de a legtöbb probléma a fizetőövezetek határán van, hiszen akinek dolgoznia kell a belvárosban, annak csak így van lehetősége ingyen parkolni. Az Ágoston tétről északra fekvő területe sokszor még munkaidőben már gyalogosan sem lehet mozdulni.

Az autók száma Pécsen és Unióban

Bálics, Szkokó, Deindol, Ürög, Szentkút: több mint 500 autó/ezer fő;

Megyer városrész (panelházas Kertváros jelentős része): 260 autó/ezer fő.

Belváros: 500 autó/ezer fő Újhegy: 360 autó/ezer fő.

Uránváros: 211 autó/ezer fő.

Régi Kertváros: 495 autó/ezer fő.

Rácváros és Patacs: 540 autó/ezer fő.

Országos átlag: kb. 310 autó/ezer fő

EU-28: 491 autó/ezer Románia 235 autó/ezer

Luxemburg :661 autó/ezer

Németország: 570 autó/ezer

Olaszország: 600 autó/ezer

Szlovákia: 360 autó/ezer

Csehország:420 autó/ezer