Művészet vagy rongálás?

Pécsett a 80-as években ütötte fel a fejét az utcai művészet. Stencilek, matricák és festékszórós képek jelentek meg a város falain, profik és amatőrök jóvoltából egyaránt. Ám mindenki máshogy vélekedik ezekről az alkotásokról. Van, aki művészetnek, más rongálásnak tartja.

hirdetés

Annak ellenére, hogy Pécs a kultúra városa, a művészet – ha művészet – ezen ága még gyermekcipőben jár. Nehéz üzenetet hordozó érdemi rajzot találni Pécs falain. Ám ha jól körülnézünk, megtalálhatjuk az ötletes műveket. Megpróbáltuk ezeket összegyűjteni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A hajdani Boccaccionál
SONY DSC
Király utca

SONY DSC

Művészek és művészet?

Kétség nem férhet hozzá, hogy Európában viharos gyorsasággal terjed a street art mint művészi kategória. Egyre több helyen fogadják el ezt az önkifejezési formát, számos alkotó vált híressé csupán falfestményeinek köszönhetően. Vannak külföldön művészek, akik az utcán eltaposott rágógumira alkotnak mini-festményeket, vannak, akik több létrával és hatalmas hengerekkel készítik a giga-alkotásokat házak falaira.

Somody Péter festőművész szerint a pécsi street art egy eleven, élő folyamat, amibe az utcán olykor-olykor beleütközünk. De a jellege, a minősége és a megjelenése hihetetlen különbségeket mutat. Ezeknek egy része természetesen művészet, hiszen nem a helyszín határozza meg azt, hogy valami okos, szellemes, szép, vizuálisan újszerű vagy izgalmas. A festőművész szerint azt is látni kell, hogy sok köztük az egyszerű próbálkozás, a koszolás és az érzéketlen magamutogató agresszivitás. Ennek ellenére látni néhány nagyon szellemes és jól elhelyezett stencilt Pécsett!

Losonczy István festőművész szerint azonban mint műfaj önmagában nem művészet, ahogy önmagában a festészet, a szobrászat, a zene sem az.

Street art 6

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mária utca
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Esze Tamás utca

K. Á. utcaművész szerint – aki biztonsági okokból nem vállalta a nyilvánosságot – Pécsett már nem jelentős a street art, hiszen a régi lelkesedés és elhivatottság kiveszett az utca művészeiből. A 90-es években, meséli, amikor egy csapat lelkes fiatal belevágott, hogy letegye a pécsi utcaművészet alapjait, lehetőségeik rendkívül korlátozottak voltak. Voltak többször átmásolt VHS videók, amik a tanulás alapjául szolgáltak, valamint egy flakon radiátorfesték. Ezen felül mindenki próbálta megtalálni a stílusát, és egyre többet és jobb minőségűt alkotni. Sokan ezek közül a kezdő művészek közül már nem alkotnak, vagy külföldre, más városba költöztek.

Somody Péter festőművész elmondja, hogy ennek a dolognak az egyik lényege – amiért létrejött – hogy kivonuljon a társadalom legitim és engedélyezett világából. A tilosban levés az egyik legizgalmasabb része ennek, ezért csinálja mindenki, akár jól és rosszul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Szabadság útja
SONY DSC
Király utca
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sörgyár

A festőművészek szerint egyes alkotások igenis elgondolkodtatóak, felhívják az ember figyelmét, ha elhalad mellettük. A street art művészetét azonban nem lehet kívülről, mesterségesen létrehozni, fejleszteni, így ha önmagától nem fejlődik, nem lehet mit tenni.

A vélemények a pécsi street arttal kapcsolatban megoszlanak, de van, hogy nem is lehet egyetemes igazságot kimondani, hiszen a téma olyan tág, hogy a Művészeti Karon fél évig tárgyalják bizonyos szemináriumok keretein belül.