Na, mégis mit mondtak, mi legyen zöldebb?

A legaktívabbak a Kertvárosban élők és a hölgyek voltak. Rendet, tisztaságot és még több zöldet akarnak! Íme a nagy pécsi zöldfelmérés eredménye!

hirdetés

Augusztus végén indult az az online közvélemény-kutatás Zöld Konzultáció néven, ami arra kérte a pécsieket, mondjanak véleményt, milyennek látják Pécs zöldfelületeit, a parkokat, a játszótereket, miben változtatnának. A minap lezárult Zöld Konzultáció eredményeit kedden ismertették.

A konzultáció azért is volt fontos, mert a pécsiek véleménye hangsúlyos szerepet kap majd a „Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv” elkészítésekor, ez hárommillió forintos uniós forrásból valósul majd meg, várhatóan még az ősszel. Az akcióterv elkészülte után a több százmillió forintos fejlesztések akár már a jövő év elején már megkezdődhetnek.

Girán János alpolgármester elmondta, mintegy 1200-an vettek részt a lezárult Zöld Konzultációban, ami nagyon szép eredmény, jól sikerült a nem reprezentatív adatgyűjtés, felmérés.

A válaszadók többsége nő volt és a legtöbben a Kertvárosban élők voltak – ez nem meglepő, hiszen a háztömbökben lakók látogatják leginkább a közterületeket, parkokat saját kert vagy udvar híján.

zöld város, girán, hlhl04
Girán János szerint sikeresen zárult a konzultáció

A konzultációból kiderült, a lakosság túlnyomó része tovább növelné a zöld felületeket a városban. Ez egybecseng Páva Zsolt polgármester ígéretével, miszerint a ciklus végére 98 ezer négyzetméterrel növekedni fog ezek száma.

A válaszadók legkedveltebb parkja a Tettye park, a Szent István tér és a Malomvölgyi Arborétum volt – ismertette az eredményeket az alpolgármester.

Az ívet kitöltők legtöbbje szerint a legfontosabb a köztereken a rendezettség, a tisztaság. Fontos még, hogy a növények – fák, bokrok, virágok – is ápoltak legyenek. Sokan említették még a köztéri bútorok megfelelő állapotát, valamint a jó levegőt. A válaszadók kilencven százaléka erre kényes a legjobban. A közterek biztonsága, parkok és játszóterek bővítése szerepelt legtöbbször a második helyen.

A városfejlesztés szempontjából a legfontosabb a városlakók szemléletformálása. A parkok megközelíthetőségével nincsen gond, csupán pár területet kellene fejleszteni, mint például a 48-as teret és a Balokányliget környékét. Több játszóteret, parkot lehetne kialakítani, például a Magasház helyén.

Girán az értékelés zárásaként köszönetet mondott a kérdőívet kitöltőknek azért, hogy véleményükkel formálhatják a fejlesztéseket, amelyek nem csupán maguk számára, de az ideérkező turisták számára is fontos.