Kutyachip: mennyi az annyi?

Közeledve az év végi határidőhöz, egyre többen mennek el az állatorvoshoz a kutyachip miatt. Azonban ahány orvos, annyi ár, noha maximum 3500 forintot kérhetnének a beültetésért – ez még sincs így.

hirdetés

A Vidékfejlesztési Minisztérium néhány napja felhívást tett közzé arról, mennyit is kell fizetni egy a rizsszem méretű kutyachip beültetéséért. A tárca szerint az állatok védelméről szóló törvény kimondja, hogy a chip beültetéséért legfeljebb 3.500 Ft-ot lehet kérni az állat gazdájától. Ez az összeg magában foglalja a chip és a beültetés díját, valamint az országos eb-adatbázisba való regisztrációt is. A probléma csak az, hogy mindezt úgy értelmezik az állatorvosok, hogy mivel egy előzetes vizsgálat is szükséges a beavatkozáshoz, ezért külön pénzt is elkérhetnek.

Ennél sokkal kisebb beavatkozás.

A szabályozás szerint ugyanis beteg állatba nem tehetik be a chipet, ám ennek kiderítéséhez mindenképpen meg kell vizsgálni az ebet. A PécsMa.hu olvasói szerint ellenben az is nyilvánvaló, hogy bármilyen kisebb beavatkozásnál kell az előzetes vizsgálat, és azt nem lehet attól elkülönítve kezelni. Mást mondanak azonban az orvosok.

A Baranya megyei állatorvosi kamara elnöke, dr. Gyökeres Sándor szerint csak abban az esetben tehetik be a chipet, hogyha az eb teljesen egészséges, és azt is ellenőrizniük kell, nincs-e már a szerkezet az állatban. Mindezek viszont már szolgáltatásnak minősülnek, amiért fizetni kell, éppúgy, ahogyan a fodrásznál is.

Az elnök azt mondja: a kamarai állásfoglalás szerint 6-9 ezer forintba kerülhet így a beavatkozás, mindennel együtt. Gyökeres Sándor szerint ugyanakkor arra is akad példa, hogy az évente kötelezően beadandó oltáskor végzik el vizsgálatot az orvosok, és látják el azonosítóval az állatot, így külön nem kérnek pénzt a beültetésért.

Egyébként rögtönzött felmérésünk is alátámasztotta a kamarai elnök szavait, mi is 4.500 és 9.000 forint közötti árakkal szembesültünk, amikor véletlenszerűen hívtunk fel állatorvosokat.

Az ügyben kerestük a Baranya megyei kormányhivatal illetékes állategészségügyi igazgatóságát is, ám ők ezidáig nem reagáltak, holott a vidékfejlesztési minisztérium szerint éppen az ő feladatuk lenne a kutyachipekkel kapcsolatos ellenőrzések lefolytatása.

 

[frame]

A kutyajelölés január elsejével kötelező. Ezért még egy hónapjuk van a gazdiknak arra, hogy a hatályos jogszabályok szerint tartsák állatukat. Az apró műszer lehetővé teszi a kutyák azonosítását, megkönnyíti nyilvántartásukat, követhetőbbé válik a hazai eb-állomány, könnyebb lesz az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni, így csökkenhet a kóbor kutyák száma is.

[/frame]

 • Pomy Collingwood

  A gepeles minosege a vacak helyesirasjavitonak es az erintokepernyo baromsagainak koszonheto, bocsika… – Pomy

 • Pomy Collingwood

  Erdekesseg: itt – Angliaban – 2016-tol lesz kotelezo a csip-csup-csoda bigyo. Name most, mar eleg regent lehet ilyet kerni. Szoval jelenleg KB 20 – 30 font a muvelet (vizsgalat beleertve) es van lehetoseg applikacio alapjan ingyen is hozzaferni. A hontalsnoknak, nyugdijasoknak, munkanelkulieknek es fogyatekkal elok szamara szinten ingyenes! Tovabba onkentesek, jotekonysagi gyulekezetek altal tamogatott helyek ezt gyakran megteszik teritesmentesen, esetleges adomanyert. 2016 januarjatol turelmi idobe lep a rendszer es azevtol az onkormanyzatok ingyen bocsatjak rendelkezesre a kutyuket as allatorvosok reszere, ugy make KB 5 fontert vagy ingyen – orvosfuggo – lehet eat megoldani. Termeszetesen a fenti szervezetek is rendeletek maradni fognak – hisz’ evtizedek ota vannak! – Name most, ha utana eltunik az eb es megtalalja valami hatosag, atvetelnel 1 het turelmi idiot kap a gazdi. Utana, ha elmarad a jeloles, akkor 500 angol penzre buntetheto a polar. Jelenleg nincs szankcio. Ezt azert irtam me, hogy kitekintest nyerjen az erdeklodo es ezek arnyekaban / fenyeben? Ertekelje at a dolgot. Szerintem Magyarorszagon peticiot kell Irani a kormanynak es nem dunnyogni, feszbukozni es szitkozodni. Csak egy velemeny persze, nincs allatom – en nem zarok be egy elolenyt, es nem boldogit annak birtoklasa, jelolese – de (mint a Kodos Albionrol tudvalevo ) itt as egyik legtobb kutyabarat el es ismerek sokakat kutyuval. Voltam veluk allatorvosoknal, lattam csippelest es beszeltem igen kompetens emberekkel a temaban, ezert batorkodtam Irni. Szep napot, csaholassal teli ejszakat kivanok,
  Pomy Collingwood

 • zsolt

  csipeltesse be a k…a édes annyát az aki ezt kitalálta.hányadik bőrt huzzák már le rólunk..

 • Szijártó Viktória

  Én is egyetértek a chip ellen szólókkal!! Nekünk 2 kutyánk van, akik a 2 kisgyermekünkkel élnek. 2 kutya chipeltetése elég szép összeg ,amit mi nem tudunk megengedni magunknak , mint külön költség! Ez magyarország….tele felesleges tv. -kel!! A kissebb kutyusunk staffordshire, ezek szerint még harci kutya adót is fizetnem kellene… ne már…

 • Éva Horváth

  A kutya oltását értem, védeni szeretném a betegségektől, vigyázok rá, tanítom, enni inni rendesen kap, fekhelye normális.

  Mit érek a chip-pel, amikor tanyán élek, örülök,hogy normálisan etetni tudom a szerencsétlen kis állatot, és főleg magamat !
  Nem érdekel a chip, de akkor hogyan adassam be a kötelező oltásokat, ezt hívják ördögi körnek???????????
  Ki van ez találva rendesen!

  Most akkor, chip vagy ennivaló ?????? Nem kell chip, oltásokra viszont igen, de hogyan oldom ezt meg????

 • Éva Horváth

  A kutya oltását értem, védeni szeretném a betegségektől, vigyázok rá, tanítom, enni inni rendesen kap, fekhelye normális.

  Mit érek a chip-pel, amikor tanyán élek, örülök,hogy normálisan etetni tudom a szerencsétlen kis állatot, és főleg magamat !
  Nem érdekel a chip, de akkor hogyan adassam be a kötelező oltásokat, ezt hívják ördögi körnek,
  Ki van ez találva rendesen!

  Most akkor, chip vagy ennivaló ??????

 • János Pásztor

  A kutya oltását értem, védeni szeretném a betegségektől, vigyázok rá, tanítom, enni inni rendesen kap, fekhelye normális.

  Mit érek a chip-pel, amikor tanyán élek, örülök,hogy normálisan etetni tudom a szerencsétlen kis állatot, és főleg magamat !
  Nem érdekel a chip, de akkor hogyan adassam be a kötelező oltásokat, ezt hívják ördögi körnek,
  Ki van ez találva rendesen!

  Most akkor, chip vagy ennivaló ??????

 • Sanyi

  Szerintem fontos, hogy a kutya be legyen chippeltetve. Csak gondoljatok arra ha elszökik megtudják találni a kutyát.

 • MANCIi

  TELJESEN EGYETÉRTEK. AKI SZERETI, ÉS VALÓBAN GONDOZZA AZ ÁLLATOT, FELELŐSÉGGEL TARTJA, ÚGY IS BEADATJA AZ OLTÁST. VISZONT A CHIPPEZÉS EGY ESZEMENT BUTASÁG. GONDOLJUNK BELE MINT ELŐTTEM SZÓLÓ. NÉNIKE AKI TANYAVILÁGBAN ÉL, VÉDI ÉRTÉKEIT, VAGY EGYEDŰL ÁLLÓ ANYA KISKORÚ GYERMEKÉVEL, KELL A KUTYA.
  DE EGY CHIPPEL SEMMI NEM FOG MEGOLDÓDNI.VAGY KENYERET VESZÜNK, KIFIZETJÜK A SZÁMLÁT, VAGY KUTYÁT CHIPPEZÜNK. BÜNTESSÉK AZT AKI NEM ADATJA BE A VESZETSÉG ELLENI OLTÁST, HISZEN EZ AZ EMBERNEK IS ÉRDEKE, EGY ESETLEGES TÁMADÁS ESETÉRE.

 • Kosaras

  Van kutyusom, utlevele is van. Én csak ingyenes bevezetést látok kizárólag elképzelhetőnek, hisz sok gazdinak enni sincs mit. Az állatok védelmében irom ezt. Nem késő még aki kéri legyen INGYENES a beültetés!!!

 • balog jános

  eggyet értek a chip ellen szólókkal .Ebben a szegénységben nem a kutya chipjére fognak költeni még ha akarnák akkor se volna miből.Sajnos elkell dönteni hogy kenyeret vesz e vagy chippeltet csak most az abaj hogy oltatni sem lehet ez nélkül ami sokkal fontosabb volna,

 • Kutyás

  Sziasztok !

  Tegnap este olvastam a chipnek utána , ma adattam be a blökinek .
  Kis apró testű kutyus de meg sem kottyant neki .
  Viszont jött a meglepi : 5500 ft.
  Hm kicsit megkérdeztem , hogy már mér ?
  Nem azt mondta,hogy előzetes vizsgálat meg ez meg az hanem azt,hogy ennyi és kész !
  Na mondom akkor én meg nem fizetem ki mert 3500 az ára regisztrációval együtt .
  Szó szót követett előkaptam a telefont és rendőrt próbáltam hívni de a 112 persze robot hangon volt (mint mindig ha kell).
  A doki elkérte a 3500-at és azt mondta többé ne menjek oda !!!

  Azért ez sem semmi !
  A doki neve és címe : Dr A****. László Bp. XX *** u.

 • pajapaja

  ha bent a chip.. 1,,2 év,és jöhet az ebadó

 • SZIEBER ÁGNES

  NEM ETTŐL FOG MEGOLDÓDNI AZ ÁLLATKÍNZÁS MEGSZÜNTETÉSE. AZOKAT KELLENE SZIGORÚBBAN BÜNTETNI. NEKEM 4 KUTYÁM VAN. TERMÉSZETESEN AZ ÉLETEM RÉSZÉT KÉPEZI MIND A NÉGY. TÖBBRE BECSÜLÖM ŐKET MINT NÉMELYIK EMBERT. ÉN CHIPEZTETEM ŐKET. DE MI VAN AZZAL AKI EDDIG IS LESZARTA A KUTYÁJÁT MAGAS ÍVBEN. BIZTOS NEM FOG RÁ KÖLTENI. HÁT AGYONVERI VAGY KIDOBJA. MÁR HALLOTTAM OLYAT IS, HOGY MÉG NEM ELLENŐRZIK DE MAJD FOGJÁK. NE EZT ELLENŐRIZZÉK, HA NEM AZT, HOGY BÁNIK AZ ÁLLATAIVAL NÉMELYIK VAD BAROM. MOST AMIBEN PÉNZT LÁTNAK AZ MÁR FONTOS? MERT HOVÁ KERÜL A PÉNZ? A TÖBBI HOZZÁSZÓLÓVAL MAXIMÁLISAN EGYETÉRTEK. MI JÖN MÉG, MILYEN BAROMSÁG?

 • Nóra

  én most vettem egy francia bulldog kutyát 6 hónapos….nem kapta még meg a chippet…most akkor mi van ha ne is fogja megkapni?beteg lesz tőle?mivan ha pont attól a matyitól lesz beteg amit beadnak neki?:S én nem adatom be neki mint ahogy a másik 2nek sem…és valami 40ezer kutyánként a büntetés?hajrááá…jöhetnek…:S undorító országban élünk…

 • hebehurgya

  “Anonim!
  Én teljesen egyet értek a kutya chipezéssel, ez nem állatkínzás, ha nem a kedvencek, nyomon követése, és a gazdit meg lehet találni, ha bármit csinál a kutya, és nem egy nagy összeg ez a chip, ha csak heti 300 Ft raksz félre akkor nem annyira érzed meg, én már Áprilisban belerakattam a kutyámba 3500Ft fizettem az egész dologért.
  Az egyik felén jó ez a dolog, a másik felén meg nem, mert ezzel a rendelettel több kutyát fognak Január 1töl az utcára, vagy a szabadba kiengedni, már most lehet tapasztalni,”

  december 28, 20

  Ez nagyon szép,csak az állatorvosnak nem mondhatod ,hogy öreg még nem tudtam félretenni a 6-10 ezer forintot 300 forintjával majd gyere vissza fél év múlva.Az önkormányzat meg büntet ha nincs becsipelve a kutya.Felelőtlen döntés és a következmény millió kidobott állat.

 • B.Gábor

  Hasznos dolog lenne ez – és egyben uniós elvárás is, melynek meg kell felelnünk.
  Azt látom inkább hibának, hogy tud-e vajon érvényt szerezni a rendelet betartatásának a megfelelő szakhatóság? Mi lesz azokkal a kutyákkal, ahol a gazdiknak nincs 7-9 ezer Forintja erre, vagy ahol nincs állatorvos, csak 30km-re? A rendelet a nagyvárosokban talán betartatható (majd sétáltatás közben minden fánál megállítanak a közterület felügyelet harcosai, és szétbírságolnak), de vidéken, ahol iszonyatos a nyomor? Hogy lehet rávenni a 80 éves falusi néniket, hogy nyugati mércével mérve szánalmas-nevetséges nyugdíjukat ilyesmire költsék, miközben tüzelőre, kajára sem elég már?? Nem hiszem, hogy 40-50 ezer forintos nyugdíjból, amiből még az 50 éves, munkanélküli és alkoholista “kisfiút” is etetni kell a mamának, majd futná arra, hogy bevigyék az ebe(ke)t a városi állatorvoshoz. És nem egy magányos öregasszony 2-3 kutyát is tart a portáján, védendő a veteményest az orkok, trollok és koboldok ellenében…
  Ez is csak egy újabb átgondolatlan, összecsapott rendelet, amit mindenki meredeken le fog sz@@ni, mint a többi ezer meg ezer életszerűtlen, idióta jogszabályt ….

 • Kutyás

  Borsodinak van igaza. Ma a kutyákba, holnap az emberekbe. Most kellene tiltakozni, amíg nem késő.

 • Anonim!

  Én teljesen egyet értek a kutya chipezéssel, ez nem állatkínzás, ha nem a kedvencek, nyomon követése, és a gazdit meg lehet találni, ha bármit csinál a kutya, és nem egy nagy összeg ez a chip, ha csak heti 300 Ft raksz félre akkor nem annyira érzed meg, én már Áprilisban belerakattam a kutyámba 3500Ft fizettem az egész dologért.
  Az egyik felén jó ez a dolog, a másik felén meg nem, mert ezzel a rendelettel több kutyát fognak Január 1töl az utcára, vagy a szabadba kiengedni, már most lehet tapasztalni,

 • karcsi

  Nekünk is van egy kutyánk és sajnos kötelezö beadatni.
  Ez állat kinzás.
  Már arra is gondoltam hogy embereknek is kel nemsokára chip,vagy levegö adó?
  Ebböl az államnak megint pézne lesz.
  Ez ugy jön ki ne tartsunk kutyát se már mert drága?
  Köszönjük az álambácsinak:Orsos Viktornak

 • maximál

  Sajnos vannak ilyen pénzéhes állatorvosok is ,akik nem tisztelik a törvényt. Ismerek ilyet én is sajnos .DE tisztelet a kivételnek. A chipnek szerintem ingyenesnek kéne lenni .DE ezt már eldöntötték .

 • Vater

  Miért csak a kutyákba ültessünk chipet? Nincs egy macskám sem, de az udvarom átjáróház a szomszédok macskafalkájának. A teraszomra és mindenhová piszkolnak. Chipet a macskáknak is! Legalább megtudhatom, kinek vigyem haza a macskakát.

 • Nagyon Sajnálom.

  Sok hozzászólással egyetértve, de sokan úgy gondolják miért tart kutyát az aki nem tudja a chip árát kifizetni akkor az ……Mindenki gondolhat akármire. Bennem felvetődött elviszem a kutyáimat olyan helyre ahol meg tud élni, elvégre ragadozó élőlényről van szó.Legyetek még szabadabbak,mint nálam vagytok. Vadak pedig vannak. Nem olcsó mulatság a vadászat. Vadkár miatt sosem kaptam kártérítés mert a vadak nem voltak chippelve. Aki kitalálta ezt a marhaságot azt chippeltetném be és megmondanám a kutyáimnak “Ö” az az ember aki rosszat akar nektek. A kutyáim azért vannak, hogy védjenek , társaim legyenek, hallják ha jön hozzám valaki és szólnak , őriznek a kóbór emberektől akik betörni járnak vagy ha magam alatt vagyok hozzám dörgölőznek és megnyugtatnak.Sokan nem törődnek kutyáikkal, sok embernek passzióból van kutyája meg azért, hogy kiengedi az utcára a szomszédjai elé hogy ott végezze el a dolgát. Miért nekem sz@rjon mikor másnak sz@rhat lépjen Ő bele, inkább neki legyen szerencséje mint nekem.Éljen a szabadság január elsejétől.

 • Matem

  A törvény az törvény! Arról szól, hogy a szolgáltatás áráról az igénybe vevőt tájékoztatni kell. Egy ismerősöm elment fogorvoshoz és az elvégzett kezelésekről számlát kért mert a biztosítója kifizeti a költségeket. Kapott számlát: fogászati ellátás:700 eFt. Kifizette 3 X-osát. A kutya chip ára max 500 Ft. A beültetés komoly egy percet vesz igénybe számla nélkül 3500 Ft .Senkit nem akarok megbántani, de aki megalkotta ezt a törvényt az a saját zsebére dolgozik. Ha törvény akkor legyen törvény “De törvényszerű Törvény”. Miért titok a törvény? Miért nem tudhatjuk mit takar a törvény, vagy mindenki saját magának alkotja.Titkolt árakon.Én oda megyek ahol tudom mi mibe kerül. Nem oda megyek ahol ennyi vagy annyi lehet vagy kerülhet. Hol itt az alkotmányos kutyajog vagy mi? Jelen írásom az SZ.R.O. tövény alapját képezheti.

 • Zénóka

  Én szívesen vállalnám a csippet, de a gazdámtól megvonták a 13. havi nyugdíjat így csak részletekben márciustól tudná törleszteni a csipp árát. Ami pénze van az a tél átvészelésére kell .Most addig míg nem kapok csippet addig ne vigyázzak rá .Hitelbe nem csinálják meg a beavatkozást!?

 • Ildi

  Teljesen egyet értek Kosarassal.

 • Kosaras

  Nekem is van kutyám, van chipje régóta az utlevele miatt. Sok keleti országba jártunk, a határokon a “tulképzett” őröknek sokszor én kapcsoltam be a készüléket és mutattam meg hol a számsor az utlevélben. Na majd a cigizgető őrök vért izzadnak ha ellenőriznek majd. Ebben a gazdasági helyzetben amibe sodorták hazánkat csak az INGYENES beültetést tartom helyesnek. Sok kutyát ki fognak dobni akiket sajnos csak épp hogy megtürnek most. Aljasság az állatokkal szemben ez most!!!

 • vojozs

  Számlát kell kérni, és törvényszegésért feljelenteni.

 • Re: Borsodi

  Ne erőltesd az összeesküvés-elméletedet! Baromság.

 • Borsodi

  Emberek !!!! Lehet ,hogy túl nagy a fantáziám, de ma a kutyákba -holnap a mi nyakunkba tesznek chipet !!! Persze-ne legyen igazam !

 • ritmus

  egy aljas és értelmetlen ez az egész törvény , kizárolag a pénzlehuzás a lényeg A tanyákon levö rengeteg kutya még a kötelezö védöoltást sem kapja meg, miért gondolják hogy a chipadot majd ki fogja fizetni???Csak azt érik el vele hogy rengeteg kutyát fognak kitenni az utcára ..egy nyugdajasmeg örülhet ha a honap végéig nem hal éhen, és még ha szeretné akkor sem biztos hogy ki tudná kifizetni majd ezt a külön adot.Szégyen a kormány részéröl hogy megint csak a becsületes embereket büntetik……….

 • Névtelen

  Az én kutyám 17 éves, szemmel láthatóan a jobb lába mögött kézilabda nagyságú daganat van, mely évekkel ezelőtt vált láthatóvá. Az akkor kihívott állatorvos azt tanácsolta, hogy ameddig nem lesznek, fájdalmai addig ne foglalkozzunk vele, mert az altatásból nem biztos, hogy felébredne, illetve áttétes lehet a daganat. Kérdésem, hogy ennek a matuzsálem korú beteg kutyának a csíp beültetése kötelező-e?(A jogszabály szerint csak teljesen egészséges állaton végezhető el a beavatkozás)

 • kutyamán

  Ha beteg állatba teszik a chipet,akkor mi van??Úgy értem,most az ezzel a baj,hogy kilöki a szervezete,vagy mi??

 • pj

  Na akkor, itt az eset: kötelező éves oltás veszettség ellen+ féreg hajtás 8000.- és vele együtt a chip +6000.- összesen: 14.000.- ( ja és számlát sem kaptam)

 • tényleg értetlen vagy értetlen

  Miért van az, kedves értetlen, hogy értetlen vagy. Ha van egy TÖRVÉNY, akkor azt miért nem tartjuk be. Csak annyit, hogy itt szerintem nem az gond, hogy 3500 forintot kell fizetni, hanem hogy 9000-t. Miközben a törvény mást mond, mint a kamara. Jut eszembe, nem kötelező fodrászhoz menni, mert azt nem írja elő a törvény, de chipet kötelező tenni. Ennyire vagy csak értetlen, te értetlen.

 • Értetlen

  Miért van az, hogy a benzin és a kenyér árát, vagy ha szolgáltatásnál tartunk, a hajvágás árát nem szabályozza semmilyen jogszabály?
  Pedig ezekért sokkal gyakrabban kell fizetni, mint a chip-ért.

 • Hummer

  Korrekt az újságírótól, hogy végigjárja a témát! Forszírozni kellene az agrárhatóságtól a választ. Tegyék már helyre a törvénysértő árdrágítókat!

 • Arnold

  Még mindig büntetlenül mehet a szabadrablás Magyarországon. Ez itt a lényeg.

 • nem értem

  van egy törvény, ami szerint nem kérhetnek többet 3500-nál. És PONT. Szerintem bűncselekmény ha nem tartják be a törvényt.

  Nevetséges, hogy azt mondják, hogy előzetes vizsgálat kell hozzá. Jóhogy nem kérnek pénzt azért, hogy odaviszem és a kutya levegőt vesz, meg bemelegíti a rendelőt, meg én is lopom az oxigént. tipikus magyar lehúzás. jogi marhaság.

 • Kosaras

  Szerintem az állatok védelme érdekében ingyenesnek kéne lenni. Rengeteg szerencsétlen állatot fognak kidobni. Amugy ha volna munkahely, pénz, akkor nagyon is helyeselném a regisztrálást. De igy?

 • Rokkó

  Mi a jó francot képzelnek ezek?