Nagy lehetőséget lát a pécsi fiatalokban

Az IT Services Hungary, az információs és kommunikációs iparág legnagyobb hazai munkaadója nemrég jelentette be, hogy tovább bővíti jelenleg is több mint 200 főnek munkát adó pécsi telephelyét. A főként fiatalokat foglalkoztató, folyamatosan fejlődő és bővülő cég pécsi vezetőjével, Zalay Budával beszélgettünk.

hirdetés

– Mit kell tudni a cégről és ezen belül a pécsi központról?

– A német Telekomnak anyavállalatként különböző üzletágai vannak, az informatikai és infokommunikációs feladatait a T-System International nevű cégébe szervezte ki, ennek vagyunk mi egy magyarországi leányvállalata. Az IT Services Hungary 2006 óta van jelen Magyarországon, először Budapesten tűnt fel, majd 2008-ban Debrecenben folytatta a növekedést, 2012-ben pedig Pécsett is telephelyet nyitott. Ma 217-en vagyunk a baranyai megyeszékhelyen, a növekedést jelenleg elsősorban itt képzeli el a cég, mert lehetőség van arra, hogy az informatika iránt érdeklődő és német nyelven beszélő fiatalokat találunk.

– Ezek szerint az elvárás a német nyelv ismerete és informatikai tudás megléte?

– Az idegen nyelv mindenképpen elvárás, a preferált a német, mellette az angol. Az informatikai tudás és/vagy tapasztalat nagy előny, de ha valaki csak érdeklődik a számítástechnika iránt, akkor megtanítjuk neki a szükséges ismereteket.

– Miért pont Pécsen lehet meg a kellő potenciál?

– A cég korábbi felmérései alapján ez a város több szempontból is kedvező adottságokkal bír: egyrészt a Pécsi Tudományegyetem több karán is zajlik informatikai oktatás. Másrészt a német nyelv valamivel népszerűbb, mint az ország más területein, hiszen egy jelentős sváb közösség él a környéken. Ráadásul nincs olyan nagy munkáltató, aki hasonló szektorban szolgáltatna. Ezek a paraméterek mind kedveznek ahhoz, hogy a cég ezen a területen kezdjen fejlesztésbe, terjeszkedésbe.

zalay buda3

– Sok fiatal dolgozik Önöknél. Ez mennyiben határozza meg a munkahelyi légkört?

– Több helyen dolgoztam már, így a korábbi tapasztalataimhoz képest is kijelenthetem, hogy nagyon fiatalos a környezet, csak néhány 40 fölötti alkalmazott van, a többség huszonéves. Ez önmagában is pozitív légkört teremt. Szintén üdvös, hogy bővülő, növekvő pozícióban vagyunk, ami sajnos manapság ritka. Senkinek nem kell szorongania, hiszen ahelyett, hogy megszabadulnánk a munkaerőtől, új embereket veszünk fel.

– Mik azok az attitűdök, amiket a mai munkaerőpiacon általános elvárásnak tekinthetünk?

– Mivel a felsőoktatásban nehéz gyakorlati ismereteket szerezni, egy-egy szakmát mélységéig elsajátítani, ezeket ma már inkább a cégek adják, akik felismerték, hogy teljesen kész embereket ritkán kapnak az egyetemről. Sokkal inkább az olyan képességeket keresik, amik azt biztosítják, hogy az adott ember nyitott a fejlődésre, igényes a munkája felé és van benne egyfajta előrelépési szándék. A munkavállalóknak ilyen szemlélettel nagyobb sikerük lehet: ha tudnak lelkesedni és egy feladattól nem megijednek, hanem kihívást, megoldandó problémát látnak benne.

– Sokak szerint a felsőoktatás nagy hibája a gyakorlati képzés hiánya. Ezen hogyan lehetne Ön szerint segíteni?

– Több együttműködési programunk is van az egyetemmel. Az egyik ilyen egy Train IT program, amiben service deskes kollégák kapnak intenzív képzést, amit vizsgával zárnak a Pollackon, ottani oktatókkal. A másik program egy rést próbál betölteni, ugyanis kevés SAP szakember van az országban (a SAP egy integrált vállalatirányítási rendszer – a szerk.). Szerződést kötöttünk a TTK-val, így a hallgatók egy szuperkurzus keretein belül SAP-képzést végezhetnek el. Nyílt napokat is tartunk, amikor az egyetemisták megnézhetik, hogy néz ki a cég, ami sok esetben felülírja a fejükben lévő elképzeléseket, közelebb hozza hozzájuk a közeget. Igyekszünk mindezek mellett egyre több gyakorlati helyet is biztosítani. Ilyen és ehhez hasonló együttműködésekre lenne szükség ahhoz, hogy még jobb munkaerőt termelhessenek az egyetemek.

zalay buda1

– Nemrégiben Angster József-díjat kapott. Mit gondol erről? (A díjat a Kereskedelmi és Iparkamara adja annak a magánszemélynek, aki Pécs városában vagy annak közvetlen környezetében munkahelyteremtő vagy gazdaságfellendítő tevékenységet végez – a szerk.)

– A díj elsősorban a cég miatt került hozzám, ezért nem szerénységből mondom, de főként a cégé az érdem és másodsorban az enyém. Rendkívül jó élmény volt a díj átvételekor olyan vállalkozók között ülni, akik meghatódva vették át az elismerést – például egy idős úr, aki egész életében autószerelőként dolgozott.

– Pécsiként miként viszonyul a városhoz?

– Pécsett születtem, lokálpatriótának érzem magam, nyitott szemmel próbálok járni a városban. Ezért is örülnék, ha sikerülne fellendíteni a helyi munkaerőpiacot, amihez mi is hozzájárulunk. A város teljes mértékben támogat miket és örülnék, ha több céget sikerülne idevonzani.

 • Ropi

  Seldon! Igaz, hogy sok a 30-as, 40-s szaki, de nem beszélnek nyelveket sajnos. Tapasztalatból mondom… 🙁

 • Seldon

  Sok sikert a cégnek a további pécsi jelenléthez.

  Apró kritikai észrevétel engedtessék meg. Nagyon úgy tűnik, hogy szinte kizárólag kezdőket vesznek föl a céghez, ennek megfelelő alacsony bérezéssel. Ez egyrészről jó lehetőség a fiataloknak, de a régióban sok harmincas-negyvenes szakember is él, akiknek a tapasztalata sokat érhet egy ilyen cégnél.

  Lehet hogy vannak olyan pozíciók amelyekre keresnek senior kollégákat is versenyképes fizetésért, de a cégről kialakult kép eddig nem ezt támasztotta alá. Ráadásul az interjúkat követően hónapok telnek el anélkül, hogy érdemi választ kapna a próbázó, ami a HR-es oldal kritikája.

  Ezektől függetlenül fontos szereplővé vált itt a cég, és örülni kell annak, hogy lehetőségeket biztosít. Hajrá!