Pécs peremén kevesebb a bűncselekmény

Hang Józseféknek jól jön a kocsi

Egyre biztonságosabb hellyé válik Pécs-Somogy, a keleti városrész nem épp legjobb hírű területe pedig a közeljövőben közbiztonságát tekintve tovább fejlődik majd, amelyben nagy szerepet játszhat az a járőrautó is, amit a pécsi városvezetés adott át a somogyi polgárőrség tagjainak csütörtökön.

hirdetés

Új járőrautóval gazdagodott a Pécs-Somogyi Polgárőr Egyesület, amelyet a pécsi városvezetés bocsátott rendelkezésükre. A kocsit csütörtökön adta át a polgárőröknek Őri László, Pécs alpolgármestere, aki elmondta, hogy ugyan a legfrissebb statisztikák szerint Pécs-Somogyon évek óta folyamatosan csökken a bűncselekmények száma, mégis elmondható az, hogy a helyiek nem feltétlenül érzik magukat biztonságban, azaz nem kielégítő a lakosok szubjektív biztonságérzete. Épp ezért olyan további lépésekre van szükség, amelyekkel ezen a helyzeten változtatni lehet.

A járőrautó szimbolikus jelentőségű
A járőrautó szimbolikus jelentőségű

Az autó, amelyet a somogyi polgárőrök kaptak, szimbolikus jelentőségű – emelte ki Őri –, amely annak a jelképe, hogy a korábbi közbiztonsági fejlesztésekből kimaradt városrész a jövőben sokkal nagyobb figyelmet fog kapni a városvezetéstől.

Hang József átveszi az autót az alpolgármestertől
A helyi polgárőrök vezetője átveszi az autót az alpolgármestertől

A nagyobb biztonságérzet megyei szinten történő eléréshez pedig a jövőben bizonyára nagy segítséget fog jelenteni a baranyai polgárőrök számára az a 2 millió forintos támogatás, amelyet a város a Baranya Megyei Polgárőr Szövetségnek adományoz.

Fejlődik a közbiztonság
Fejlődik a közbiztonság

Cseh László, a Baranya Megyei Polgárőr Szövetség elnöke lapunknak elmondta, hogy a polgárőrség a közrend és a közbiztonság fenntartásának munkájában a bűnesetek megelőzésére helyezi a hangsúlyt. Ha egy polgárőr egy bűncselekménynél az elkövetőt tetten éri, visszatarthatja a a rendőrség kiérkezéséig. Pécs-Somogyon szükség is van ilyen intézkedésekre – mondta –, hiszen annak ellenére, hogy valóban tendenciózusan csökken a városrészben a bűnesetek száma, azért még van dolguk a polgárőrség tagjainak. A betörésektől a falopásokig számos kisebb bűncselekménynél avatkoznak be nap mint nap.

Érdekesség – folytatta –, hogy a járőrözés során használnak egy motoros siklóernyőt is, amelyből a közeli illegális fakitermelések és egyéb – járőrautókból nem mindig kiszúrható – eseteket is könnyebben tudják észrevenni. Ezen felül egy hete van a megyei polgárőrség birtokában egy drón is, amellyel szintén a térséget fogják megfigyelni, és támogatják segítségével a rendőrség munkáját.

Hang Józseféknek jól jön a kocsi
Hang Józseféknek jól jön a kocsi

Hang József, a Pécs-Somogyi Polgárőr Egyesület elnöke lapunknak elmondta, nagyon sokféle bűncselekmény történik, amelyek közül a betörés, a garázdaság, és a kerti lopások fordulnak elő a leggyakrabban. Kérdésünkre elmondta, hogy a két évvel ezelőtti mutatókhoz képest tavaly már kimutatható volt, hogy a bűncselekmények száma legalább 10 százalékkal csökkent Somogyon. Az új járőrautónak köszönhetően pedig ez a csökkenés a jövőben reményei szerint tartható marad – tette hozzá.

Mindezt Huba Csaba, a terület önkormányzati képviselője is megerősítette, aki elmondta, hogy a helyi polgárőrök számtalan alkalommal támogatták és könnyítették már meg a rendőrség munkáját kisebb és nagyobb súlyú esetekben egyaránt.