Rohamosan terjed a vírus

Súlyos állapotban lévő kisgyermekekről és kiszáradással küzdő fiatalokról érkeztek beszámolók a szerkesztőségünkbe. A baj okozója a legtöbb esetben a rotavírus. Tavaly már megháromszorozódott a megbetegedések száma, ebben az évben pedig már majdnem annyi a beteg, mint tavaly egész évben.

hirdetés

Hasmenés, hányás, láz és az ezek miatt bekövetkező folyadékvesztés, majd súlyos kiszáradás – a napokban több ilyen esetről is hallani a városban. Úgy tudjuk, több óvodás gyermeket is kórházban ápolnak ezekkel a tünetekkel, valamint egy fiatal férfi esete is eljutott a szerkesztőségünkbe, aki a betegség szövődményeként idegkárosodást szenvedett. Mindezért a rotavírus lehet a felelős. A Klinikai Központ hivatalvezetője, Kresák Gergely tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokhoz képest a napokban nem érkezett több eset sem a Gyermekklinikára, sem a fertőző osztályra.

Ezzel együtt a Járványügyi Központ adatai aggodalomra adnak okot.

Kiss Gabriella, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv járványügyi főorvosa közölte: tavaly a 2012-es évhez képest háromszor több, 209 rotavírus okozta hasmenéses megbetegedést jelentettek Baranyában, ám 2014 első negyedévében már 147-nél jár a megbetegedések száma – ez egyértelműen a vírus előtörésére utal, ha a trend marad, akkor idén 500-600 beteg is lehet.

Tehetünk a védelemért
A kézmosás alap!

– A hasmenéssel, hányással és lázzal járó megbetegedés a fertőzést követően 1-3 napon belül alakul ki, és 5-7 napig is eltarthat – mondta a járványügyi főorvos. – Leginkább a 3 év alatti gyermekeket veszélyezteti, akik viharos gyorsasággal száradhatnak ki a masszív hasmenés és a hányás miatt, az ilyen esetekben a megfelelő folyadékpótlás helyreállítása mindenképp kórházi ellátást igényel.

A leghatékonyabb megelőzési mód a 6-24 hetes életkorban szájon át beadandó védőoltás. De fontos az alapos kézmosás és a fertőtlenítés a vírus terjedésének megakadályozásában.