Ezek a programok lesznek a hosszú hétvégén

Augusztus 20-án, államalapításunk ünnepén számos érdekes kulturális és művészeti program várja a polgárokat Pécsen. Csütörtökön délután ezúttal is a Székesegyházban tart szentmisét Udvardy György megyéspüspök, de előbb a Szent István téren megáldja a Magyarok Kenyerét. A hivatalos ünnepi műsort a Déli Kapu Folklórszövetség gálája zárja, de akik inkább a hétvégén töltenék el hasznosan a szabadidejüket, azok a Zsolnay Kulturális Negyedben megrendezendő Szamárfül Fesztiválon érezhetik jól magukat.

Programok a Szent István téren

hirdetés

Az ünnep legfontosabb pécsi eseménye a Szent István téren zajlik majd, ahol már kora délutántól várják az érdeklődőket. 14 órakor kezdődik az adománygyűjtés a Magyarok Kenyere keretében elkészített cipók megvásárlásával a Pécsi Jótékony Nőegylet “Nekem nincs ebédem” elnevezésű gyermekétkeztetési programja javára. A gyűjtés idején játszóház működik interaktív bemutatókkal.

16 órától veszi kezdetét a Magyarok Kenyere Ünnep a Misina és a Mecsek táncegyüttes közreműködésével. Idén ismét sikerült felülmúlni a korábbi évek teljesítményét, hiszen több mint kétezer adományozótól több mint hatszáz, magyar lakta településről gyűlt össze a közel 440 tonna búza, amiből elkészültek az új kenyerek és az adománygyűjtésre szánt cipók.

Az eseményen beszédet mond Páva Zsolt polgármester, Korinek László, a Magyarok Kenyere program ötletgazdája, Györffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Az új kenyeret Udvardy György megyéspüspök áldja meg. Fellép Tolcsvay László énekes-zeneszerző is. Este hatkor ünnepi szentmise lesz a székesegyházban, utána a Déli Kapu folklórgála műsora zárja a programsorozatot.

magyarok kenyere2

A JPM múzeumi sem maradnak ki

Augusztus 20-án a kultúrára szomjazók is kielégíthetik kíváncsiságukat: a Janus Pannonius Múzeum kiállításai ugyanis ingyenesen lesznek látogathatók. Nemzeti ünnepünkön 10-18 óráig látogatható a Zsolnay Múzeum (Káptalan u. 2.), a Vasarely Múzeum (Káptalan u. 3.), a Sopianae – Baranya római kori leletei (Káptalan u. 4.), valamint az Álom ihlette művészet (Káptalan u. 4.) című tárlat.

Emellett a különleges alkalomra való tekintettel 10-16 óráig megtekinthető a JPM Néprajzi Múzeuma (Rákóczi u. 15.), valamint az ott fellelhető Búza – kenyér – élet… című időszaki kiállítás is, amely játékosan, interaktív módon mutatja be, milyen gépek, eszközök segítségével jut el asztalunkra a mindennapi kenyér.

Eközben a Janus Pannonius Múzeum kínálatáról a Sétatéren is tájékozódhatunk, s a szóróanyagok mellett a standon érdekes könyvek, szép poszterek, képeslapok, ajándéktárgyak közül is vásárolhatunk.

Szamárfül Fesztivál a Zsolnay-negyedben

Akiknek azonban nem lenne elég az államalapító királyunk emlékezetére szervezett eseménysor, azok kilátogathatnak a Zsolnay Kulturális Negyedbe, ahol augusztus 21. és 23. között rendezik meg a Szamárfül Családi Fesztivált. Az ország egyik legnagyobb, gyermekeknek szóló ingyenes rendezvényén több mint száz családi program közül válogathatnak az érdeklődők.

A zenei koncerteken mások mellett meghallgathatjuk Bognár Szilvit, Palya Beát és a Kolompos zenekart, de számos bábszínházi előadás és -foglalkozás, például rajzverseny is lesz. A legmerészebb lurkók részt vehetnek a Nagy Éjszakai Pizsamás Varázsúton, amelynek keretében a kicsik pizsamában, mécsesekkel a kezükben, mesékkel és énekekkel járhatják be a Negyed minden szegletét.

Mindezek mellett a sportolni vágyó gyerekek is megtalálhatnak mindent, amire vágynak: a PTE-PEAC vívószakosztálya bemutatót tart, ki lehet próbálni a falmászást, a rodeóbikát, valamint a Bóbita Bábszínház ügyességi társasjátékát is.

A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület állatsimogatókkal és -bemutatókkal várja a családokat, de a madárbarát sétán közelebbről is megismerhetjük a negyed madarait is. A Mesegyárban a PTE művészeti karának hallgatói közös meséket agyalhatnak ki a kicsikkel, a Tűzmadarak Zsonglőrcsoport játszóházában pedig különféle eszközöket (buzogány, ördögbot, kontaktlabda) próbálhatunk ki.

A Püspöki Kert titkos alagútja

S ha még mindig nem lenne elég, akkor augusztus 22-én, szombaton este egészen exkluzív programon vehetünk részt: 19 és 23 óra között a nagyközönség számára megnyitja kapuit a mediterrán hangulatú püspöki kert, hiszen ez alkalommal ingyenesen lesz látogatható a kertet a Püspöki Pincével összekötő alagút. A titkos alagút, amelynek története a középkorig nyúlik vissza, egészen különleges szerepet kapott a 20. század második felében. A pinceszárny a püspök és papjai közötti titkos megbeszélések helyszínek volt a pártállami időkben, amikor az államvédelmi és egyházügyi hatóságok megfigyelték a klerikusokat, így a püspöki rezidenciába és kertjébe mindenhová lehallgató-készülékeket telepítettek.

Kertvárosi Családi Nap

A kertvárosiak is “házhoz mehetnek” jó kis programokért 20-án. A Nevelési Központ agóráján 15 órakor Csizi Péter országgyűlési képviselő köszöntőjével indul a móka, amelyen koncertek sora – a fellépők között Gáspár Lacival, az Ámokfutókkal, Zámbó Krisztiánnal – , ingyenes légvár, ugrálóvár, foci és arcfestés is várja a pécsieket.

 

hirdetés

Hirdetés