Tippek, hogy ne verjenek át a bankok

Sokan meglepődve nézhetik a kivonatokat...

A havi kétszeri, ingyenes pénzfelvétel miatt több pénzintézetnél részben, vagy teljes egészében átdolgozták a számlacsomagokat. Egyre több kedvezményes szolgáltatást kínálnak, és igyekeznek minél inkább személyre szabott ajánlatokkal jelentkezni. Ezek viszont meglehet, hogy csak látszólag kedvezőbbek.

hirdetés

Egy olvasónk azzal kereste meg lapunkat, hogy olyan csomagra próbálta rábeszélni a banki ügyintéző, amely további ingyenes készpénzfelvételeket kínált.

– Kicsit átnézve a részleteket viszont kiderült, hogy az utalások így jócskán többe kerülnének, magyarán veszítettem volna – mondta.

Érdemes jól utánajárni a dolgoknak, mielőtt váltunk
Nem kell egyből rányomni!

Rosszabbul is járhat, aki vált

– A bankok célzott ajánlatai a legtöbb esetben valóban kedvezőnek tűnnek (például ingyenes utalások az internetbankból, a havi kétszeri lehetőségen kívül további ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek, vagy ingyenes sms szolgáltatás), de előfordul, hogy egyéb díjak ezzel arányosan magasabbak – figyelmeztet Morvai Gábor, a Pécsen is ingyenes szolgáltatást nyújtó Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat szóvivője.

A szokásainkat érdemes jól ismerni

Ő azt mondja, ha számlacsomagot vagy akár bankot is váltunk, mindig a havi egyenlegközlő alapján induljunk el.

– Ha ezen például olyan díjtételt találnak, amelyet nem értenek, vagy nem tartanak indokoltnak, máris célszerű utána járni, változott-e a szerződésük – mondja, hozzátéve: e felett sokan elsiklanak, hiába kötelező értesíteni az ügyfelet két hónappal előbb.

Érdemes megvizsgálni, van-e a bankunknál, vagy más pénzügyi intézménynél a saját szokásainkhoz jobban illeszkedő, olcsóbb számlacsomag. Ennek legjobb módja a Magyar Nemzeti Bank bankszámlaválasztó programja, itt bárki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő számlacsomagot.

Az a drága, amire nem is számítunk

Amikor választunk, arra érdemes figyelni, hogy a bizonyos szokásokhoz igazított számlacsomagokban többnyire azok a tételek “drágák”, amelyek nem illeszkednek az adott fogyasztói profilba.

– Ha valaki azért kap kedvezményt az átutalások költségéből, mert szinte minden pénzmozgást így bonyolít a számláján, jó eséllyel magasabb díjakra számíthat például a papír alapú utalásnál, vagy a törvény által garantált költségmentesség körén kívül eső készpénzfelvételeiért – figyelmeztet Morvai.

Ugyanígy, azt is érdemes szerinte szem előtt tartani, ha rendszeres, meghatározott összegű jóváírást, vagy bizonyos összegű pénzmozgást kell egy hónapon belül teljesítenünk. Ha ezek valamiért nem teljesülnek, akkor az egyébként akciós díjaktól eltérő, azoktól akár sokkal magasabb költségekkel is számolni lehet.