Nehéz sorsú gyerekeken segítő szakemberek cseréltek tapasztalatot Pécsen

Nem volt még példa az országban olyan nagy szakmai konferenciára, mint amelyet Pécsen szervezett az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ azzal a céllal, hogy a tavaly, nehéz sorsú gyerekek támogatására és segítésére létrehozott óvodai és iskolai szociális segítői szolgáltatást végző szakemberek megoszthassák egymással tapasztalataikat.

hirdetés

Kedden nyitották meg a „Jövő nemzedékének segítői – az óvodai és iskolai szociális segítők mindennapjai a gyakorlatban” című kétnapos – június 19-ig tartó – országos konferenciát a Tudásközpontban.

Tapasztalatokat osztottak meg egymással

A konferencia célja, hogy a tavaly szeptember elsejével a család- és gyermekjóléti központok kötelező feladatává vált emelt óvodai és iskolai szociális segítői tevékenység gyakorlati megjelenési formáit, a családsegítő központok munkatársai által köznevelési intézményekben kipróbált és bevált jó gyakorlatokat bemutassák, közösen megvitassák és átadják az azokkal kapcsolatos tapasztalataikat az ország megannyi településéről Pécsre érkezett érdeklődő szakemberek számára.

Nagy István köszöntötte az érdeklődőket

A konferenciára érkezőket Nagy István, az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ igazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy a tanácskozásra az országból 250 szakember érkezett, akik a konferencia során gyakorlati példákkal mutatják be, hogy miként végzik a tavaly bevezetett szolgáltatást, mik az elképzeléseik azzal kapcsolatban, mik a jövőbeni terveik.

– Sem az intézmény történetében, sem pedig országosan nem volt még példa ilyen nagy, átfogó szakmai rendezvényre ezzel a friss témával kapcsolatban. Ez nem egy egyirányú konferencia, mindenki tapasztalatokat gyűjthet és adhat át – mondta Nagy István.

Őri László: a város támogatja a családsegítő központot

A konferenciát Őri László, Pécs alpolgármestere nyitotta meg, aki kiemelte, hogy az elmúlt évben – egy egészséges folyamat részeként – a családok megerősítése, az erről való gondolkodás, tettek és intézkedések álltak a városvezetés fókuszában.

Sokakat érdekelt a konferencia

– Azonban fontos az is, hogy azokra a fiatalokra, gyermekekre is nagy figyelmet fordítsunk, akiknek valamilyen okból nem adatik az meg, hogy ép, egészséges családban nőjenek fel. A nehéz körülmények között élő gyermekeken tudtunk azzal segíteni, hogy az elmúlt évben bevezetett jogszabály-módosítás eredményeként Pécsett az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központban dolgozó szociális segítők számát mintegy 30 fővel megnöveltük – mondta a városvezető.

Őri László kitért arra, hogy a konferencia rendkívül fontos, hiszen az iskolai és óvodai szociális segítői szolgáltatásról elsőként így, szakmai keretek között lehet a jövőben is hasznosítható tapasztalatokat szerezni. Végezetül kiemelte, hogy a város a jövőben is támogatni fogja a gyermek- és családsegítő központ munkáját.

Hirdetés