Félmilliárdot költhet el az egyetem

A pécsi kapta az egyik legnagyobb támogatást az egyetemeknek szánt, szerkezeti átalakításokra megpályázható állami alapból. Az universitas 500 millió forinttal lesz gazdagabb, de a félelmekkel szemben nem elbocsátott alkalmazottak végkielégítéseit rendezik majd a pénzből.

hirdetés

Jelentős szeletet hasított ki a PTE abból a 6,3 milliárdos támogatásból, amelyet az állam biztosít évről évre a felsőoktatási intézményeknek átalakításokra, átszervezésére, adósságok csökkentésére. A pénzből 23 intézménynek jutott, így a félmilliárdos részesedésével a legtöbb támogatásban részesülő három intézmény közé került.

Az utóbbi években, de főleg Jenei Zoltán kancellár munkába állása óta tapintható a feszültség az egyetemi dolgozók között; attól tartanak, hogy a folyamatos átszervezések elbocsátásokkal is járnak. Nem alaptalan a félelem, hiszen volt is példa csoportos létszámleépítésre a közelmúltban.

Jenei Zoltán, a PTE kancellárja
Jenei Zoltán, a PTE kancellárja

Mint azt Both Vilma, a PTE Kancelláriájának sajtóreferense lapunkkal közölte, pályázatot kellett beadni, hogy megszerezzék a támogatást. Ebben kellett bemutatni, mire is akarják költeni a pénzt, de nem jelezték, hogy emberek elbocsátását finanszíroznák belőle, hozzátette: a PTE nem is készül csoportos létszámleépítésre.

– A pénzből teljesítményelvű képzési portfoliót alakítunk ki, így a mérnöki és informatikai, valamint az idegen nyelvű képzéseket erősítjük, emellett fejlesztjük az idegen nyelvű orvosképzést is. Szintén e keretből optimálisabbá tennénk az ingatlanhasznosítást, a raktári rendszert – mondta.

Az 500 milliót egyébként tavasz végén kapja meg az egyetem és egy év alatt költheti el a fenti célokra.