Nem lehet ráismerni az új 400 ágyasra

Klinika

hirdetés

Igazi XXI. századi ellátásra számíthatnak azok, akiket a régió legnagyobb klinikájára szólít a sors a nyár végétől. A legilletékesebbtől, dr. Tóth Kálmántól, a 400 ágyas klinika 13 milliárdos felújításának orvosszakmai projektvezetőjétől kérdeztük, miért lesz jobb a kórház, mint volt. 

– Már lassan egy éve zajlik a felújítás. Hol tartanak most? 
– Egyelőre a 400 ágyas tömb déli szárnya készült el. A Nukleáris Medicina Intézet és a Radiológiai Klinika egységeit a múlt év végén adtuk át. A következő ütemben, várhatóan nyár végére elkészül a teljesen új sürgősségi osztály és a hatalmas épület S és C szárnya, azaz csak a keleti egység felújítása marad hátra. Az A és C tömbben első lépcsőben belgyógyászati egységeket hozunk létre.

– A betegek és a látogatók szempontjából mire számíthatunk nyár végétől?
– A betegkomfort nagymértékben javulni fog, hiszen az épületben döntően kétágyas, s kisebb számban egyágyas kórtermeket alakítunk ki. Ezek már a kor követelményeinek megfelelően mind saját fürdőszobával rendelkeznek. A szakambulanciákat is egyetlen tömbben helyezzük el, korszerűbb lesz a betegirányítás, ami segíti az optimális betegutak kialakítását. Ezzel a várakozási idő fog csökkenni, kényelmesebb lesz a betegek számára az intézmény.

Nem fogunk ráismerni belülről sem.
Nem fogunk ráismerni belülről sem.

– Hány betegágy lesz a megújult kórházban?
– Az intézmény jelenlegi neve “400 ágyas klinikai tömb”, mely nagyjából visszatükrözi a korábban működő ágyszámot. A korszerűsítés miatt az ágyszám 340 körülire fog csökkenni, mely egyébként összhangban van az aktív ágyszámok csökkentésének világszerte megfigyelhető tendenciájával.

Tóth Kálmán

– Ma az Akác utcában fogadják a sürgősségire érkező betegeket, de az ellátás egyes vélemények szerint lassan halad. Ők ezentúl a 400 ágyashoz, az új osztályra kerülnek. Mire számíthatnak itt?
– Az új sürgősségi olyan rendszerben épül és szerveződik, amelynek során lényegében az összes felnőtt sürgősségi eset itt fog megjelenni. Az Akác utcában jelenleg egy traumatológiai profilú sürgősségi ellátás működik, mely az új ellátási formának is egy fontos szegmensét fogja képezni. Az új egység a kor nemzetközi színvonalának megfelelő ellátást lesz képes nyújtani, mely mögött a magkórház, azaz a 400 ágyas teljes ellátási rendszere fogja a magas szakmai hátteret biztosítani.

– Ez azt is jelenti, hogy kevesebbet kell várni, mert „kéznél lesz” az orvos?
– A várakozási időknek egészen biztosan rövidülnie kell, hiszen ez ennek az ellátási rendszernek az egyik alapeleme. Ez azonban értelemszerűen a valóban sürgősségi esetekre vonatkozik, az adott esetben nem olyan komoly, s időnként krónikus panaszokkal is itt jelentkező betegek várakozási ideje nem feltétlenül rövidül.

– Ránézésre mi változik majd a 400 ágyasban?
– Az új tömbre nem lehet majd ráismerni. Ez nem egy egyszerű felújítás, hanem egy teljes átépítés. Csak a tartószerkezetek maradtak a helyükön, minden más megújult. Új lifteket szereltünk be, s a számuk is kettővel nőtt. A betegszobák egy észak-amerikai vagy nyugat-európai korszerű kórházban is megállnák a helyüket. Még az intenzív és a szakmaspecifikus osztályokon is 1-2-3 ágyas elkülönített kezelési egységeket alakítunk ki. Korszerű az egyes osztályok belső kialakítása is mind a betegek, mind pedig a szakszemélyzet szempontjából. Szinte az összes betegágy helyett újat hozunk, a kor színvonalának megfelelően. Az épületben egy korszerű, három szinten elhelyezkedő, kilenc műtőből álló központi műtőblokkot alakítunk ki. Az épület műszaki berendezéseinek teljes egésze, s műszerparkjának jelentős része is megújul.

– Hogyan és mennyiért lehet majd parkolni? 
– A parkolás kérdése egy folyamatban lévő, megoldandó probléma. Szeretnénk külső tőke bevonásával egy parkolóházat kialakítani, mely szintén a nemzetközi trendeknek megfelelő, s így ennek használata nyilvánvalóan nem lesz ingyenes. Az épület előtt addig is rendelkezésre fog állni egy korlátozott kapacitású, ingyenes egyetemi parkoló. A környéken lévő parkolóhelyeken továbbra is a szokványos díjak lesznek érvényesek, ugyanis azok városi kezelésben vannak és maradnak.

 • vackor

  Eddig csak panaszokat hallottam a sürgősségiről. Úgy látszik a panaszkodók csak unalmukban mentek be, hogy fél éjszakát végig várják. Talán több orvos megoldhatná a problémát.

 • Névtelen

  Nem Vackor, a panaszok alapján.

 • vackor

  A sürgősséget ránézésre állapítják meg?

 • Névtelen

  Nem érkezési, hanem fontossági sorrend van a sürgősségin. A gyengébbek kedvéért ez a nevében is szerepel “sürgősségi”.

 • yet

  Ne felejtsük el, én épületgépészként dolgoztam másfél hónapig, a cégünk azóta sem fizetett ki, számos ismerősöm perel is, én hagyom, mert a céget sem találom. Ennyit az új épületről, mindenesetre örülök, mert szükség van rá.

 • Öreg orvos

  A több órás várakozás közben ” mellékesen” megvizsgálják, EKG ,vérvétel, röntgen , stb. történik, infúziót kaphat , ha szükséges … Más: igen, az orvosok IS felkészültek és lélekben a betegekkel lesznek (Luinak) TOVÁBBRA IS.

 • Névtelen

  Hát igen! Pár éve az akkor 80 éves anyummal voltunk a sürgősségin, a fél éjszakát ott kellett töltenünk. Remélem ha én odakerülök egyszer- minél később- nem járok úgy mint a az anyukám 2013. novemberében , hogy nem fogadják a sürgősségin,mert 84 éves, és infarktusban még azon éjjelen meghalt. A XXI. században talán még az ilyen idősek megmentése is az orvosi eskü tárgyát képezi!

 • na ja

  Mi lenne, ha a város CSAK azzal támogatná az egészségügyet, hogy átad néhány területet parkolónak. Pl. A doki igazolhatná, hogy a beteg ott járt. Az adókba beleférne. Elvégre már nincs a városnak adóssága… A technikai megvalósítás nem nagy kaland. Nem lenne egy profi gesztus a város vezetőitől?

 • Névtelen

  Full mellébeszélés ez is csak….

 • Lui

  Nem szándékozom kipróbálni, én dolgozni szeretnék, sokáig!!!!!!!!!!!!! amíg csak bírok….Ha véletlenül bekerülök, biztos sürgős lesz… Tudnak majd velem is foglalkozni?… Vagy órákig a folyosón kell várakozni???
  A technikai rész adott lesz…, de az orvosok is felkészültek?…ott lesznek velünk lélekben??? És segítenek?

 • Lui

  Nem szándékozom kipróbálni, én dolgozni szeretnék, sokáig!!!!!!!!!!!!! amíg csak bírok….Ha véletlenül bekerülök, biztos sürgős lesz… Tudnak majd velem is foglalkozni?… Vagy órákig a folyosón kell várakozni???
  A technikai rész adott lesz…, de az orvosok is felkészültek?…ott lesznek velünk lélekben???

 • komédia

  Nem csak az épületet kellene megújítani,hanem letörnii a nyegle, okoskodó, magát királynak képzelő emberek /dolgozók/ szarvát…

 • Mikolt

  Remélem nem fogják le amortizálni. Nyugaton a tíz éves kórház is olyan mintha új lenne…..

 • frózsa

  Nagyon jó, hogy korszerű, külsejében is megújult klinikája lesz Pécsnek! Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az Akácfa utcai Traumatológián hihetetlenül emberségesen, gyorsan és eredményesen látták el a férjemet még októberben, köszönet érte!
  A parkolóhely kérdése viszont problémás jelenleg is minden kórháznál és klinikánál. Nagyon jó lenne, ha erre ingyenes lehetőséget biztosítana a város, hiszen sokaknak gyakran kell órákig várakoznia és a betegség amúgy sem olcsó dolog!

 • pecsi

  akut esetben is kerdezik minek jött ide? … mert eddig igy müködött… ha nem volt ismerösöd a megyeiben…

 • Szőcs

  Tényleg igy kell fogadni egy fontos felujitást?

 • nyugdíjas mama

  Örülök, hogy szép lett (lesz) a klinika, de én csak kívülről szeretném látni 🙂

 • vackor

  Ha jól értem, aki nincs a halálán az továbbra is órákat várakozhat a sürgősségin, de legalább megnyugtatja az a tudat, hogy milyen korszerű lett és 2 ágyas szobában folytathatja a haldoklást, ha sorra kerül.

 • dr G

  ha a 10 éves fülzúgásoddal mész be éjjel 1-kor a sürgősségire, akkor de

 • Cím

  Remélem nem azt fogják kérdezni mikor odamegyek. Minek jött ide?