Pécsi lenne a legjobb könyvtár

Ketten pályáztak a Tudásközpontban székelő Csorba Győző Könyvtár igazgatói posztjára. Mint lapunk megtudta, Miszler Tamás, a PTE Bölcsészettudományi és Természettudományi Kari Könyvtárának igazgatója és Cseresznyés Anikó, a Tudásközpont munkatársa gondolta úgy, hogy megméreti magát a kiíráson. Őri László alpolgármester szerint az új vezetőtől azt várják, hogy az ország legjobb vidéki bibliotékája legyen.

hirdetés

Katona Anikó személyében jelenleg megbízott igazgató irányítja a Tudásközpontban székelő Csorba Győző Könyvtárat. Mint ismert, a város által tavaly az intézményben lefolytatott belső ellenőrzés hiányosságokat tárt fel, a könyvtár gazdálkodását kockázatosnak értékelték.

A város azonban új alapokra helyezné Pécs és Baranya legnagyobb közkönyvtárának működését. Az igazgatói posztra kiírt új pályázatra ketten jelentkeztek: Miszler Tamás, a PTE BTK-TTK kari könyvtárának vezetője és Cseresznyés Anikó, a Csorba Győző Könyvtár gyűjteményszervezési osztályának vezetője.

Őri László kultúráért felelős alpolgármester lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a szakmai bírálóbizottság már megtartotta ülését, s mindkét pályázó kapott támogató szavazatokat. A kulturális bizottság javaslata alapján azonban a júniusi közgyűlés dönt arról, hogy ki vezetheti júliustól az intézményt.

Az önkormányzat több elvárást is támaszt az új igazgatóval szemben.

– Elvárjuk, hogy továbbra is magas színvonalú szakmai munka folyjon a könyvtárban, szeretnénk, hogy a vidéki könyvtárak közül a legerősebb és a legszínvonalasabban működő könyvtár lenne – bár már jelenleg is az élvonalban van – mondta a városvezető.

könyvtárbusz4
Fejlesztenék a könyvtárbusz-hálózatot.

Őri László szerint figyelni kell arra, hogy a könyvtár nemcsak a pécsiek, hanem Baranya megye lakosságának könyvtári ellátásáért is felel, azaz megyei feladatokat is ellát, ezért például tovább kell fejleszteni a könyvtárbusz-hálózatot.

– Mivel a könyvtár közművelődési feladatokat is végez, ezért szeretnénk, hogy ha pezsgőbb, élénkebb élet lenne, hiszen az intézmény olyan helyiségekkel rendelkezik, amelyek író-olvasó találkozóknak és sok hasonló rendezvénynek tudnak helyet biztosítani. Itt még van tartalék, tudunk még előrelépni – emelte ki.

Az új igazgató feladata lesz az egyetemmel való együttműködés újragondolása is – a könyvtár önállóságának megtartása mellett.
Őri szerint ugyanis az elmúlt időszakban voltak kisebb fennakadások a két fél között, a pécsi egyetem vezetésével egyeztetve még jobban össze akarják hangolni a munkát.