Legalább 55 ezer ingyenes férőhely lesz

Kezdődik a fórum

A felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott felvehető hallgatók száma 2013-ban nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél – jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán Budapesten, közölve: a pontszámokat a szaktárca karácsonyig nyilvánosságra hozza. Arról is döntött a kabinet: jövőre legalább 24 milliárd forinttal több jut a felsőoktatásra.

hirdetés

Giró-Szász András elmondta: a kormány szerdán meghatározta az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára, hogy a felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél. Ez alsó határ, ennél csak több lehet a felsőoktatásba belépő hallgatók száma – jelezte, hozzátéve: a keretszámok eltörlésével a felsőoktatási intézményekbe bejutás egyetlen feltétele az adott pontszám elérése lesz.

A pontszámokat a jogszabály alapján december 31-ig kellene megállapítani, ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma vállalta, hogy karácsonyig nyilvánosságra hozzák. Arról, hogy addig már csak két munkanap van, azt mondta: egy kormány nem munkanapokban gondolkodik, öt nap áll rendelkezésre ennek kialakítására.

A kormányszóvivő megerősítette, az állam mindenkinek, aki eléri a minőségi küszöböt, elvégzi meghatározott időn belül a felsőoktatási tanulmányait, diplomát szerez, és Magyarországon kíván elhelyezkedni, kifizeti a tanulmányai költségét.

Emlékeztetett arra, hogy a kabinet felállított három delegációt, amelyek az oktatási intézmények adósságrendezésével, az uniós önrész átvállalásával, és az állam és a magánszféra részvételével kialakított PPP-konstrukció megoldásával foglalkoznak. Az első két tételre egyaránt 10-10 milliárd forintot különítenek el, a harmadik tételről nem mondott számot, arra hivatkozva, hogy jelenleg megállapodás előtt áll az állam.

Ha a jövő évi költségvetési sor mellé e három intézkedés számait hozzáadják, amely mintegy 50 milliárdot tesz ki, és kalkulálnak a felülről nyitott új felvételi rendszerrel, akkor legalább 24 milliárd forinttal több pénz jut 2013-ban a felsőoktatásra, mint előző évben. Jelentős többletforrások várhatók a pedagógus- és sportösztöndíjak rendszerén keresztül is – fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kormány határozott álláspontja, hogy a diplomák minőségén és a lemorzsolódások arányán egyaránt javítani kell. Magyarország közpénzből nem jóléti államok orvosait és értelmiségeit akarja képezni – jelentette ki.

Hozzátett: a diákhitellel, illetve a hallgatói szerződéssel kapcsolatos rendelkezéseket és a további paramétereket a szaktárca dolgozza ki. Azt kérte, a diákok várják meg, milyen konstrukció születik majd, felesleges előre kalkulálni.

Arról, hogy lesz-e részösztöndíj, azt mondta: nem lesz, mert az szembemenne az egész rendszer logikájával.

A diákok megmozdulásairól, illetve a HÖOK-elnökének szerdán kezdett ülősztrájkjáról azt mondta: minden ilyen típusú véleménynyilvánítás a demokrácia sajátja. Ha a diákok úgy érzik, a kormány mást mond, mint amit helyesnek tartanak, akkor mondják el a véleményüket.

Azt mondta, a Parlament előtt ülősztrájkot folytató Nagy Dávidot, a HÖOK-elnököt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tájékoztatta kormányülésen született határozatról.

Nagy Dávid, aki a kormányülés kezdetekor foglalta el az Országgyűlés épületével szemben felállított széket, az MTI-nek azt mondta: addig sztrájkol, amíg sajtótájékoztató vagy személyes tájékoztatás keretében információt nem kap a kormány üléséről.

Giró-Szász András jelezte: a kormány szándéka az elmúlt napokhoz hasonlóan, hogy bevonja a hallgatói önkormányzatot a megbeszélésekbe. A tárca vezetője a rektori konferenciával eddig is tárgyalt, és ezután is nyitott az egyeztetésekre – tette hozzá.


Korábban írtuk (kedd)

Ment az ötletelés a demonstráció folytatásáról a Pécsi Tudományegyetemen a Hallgatói Hálózatok által szervezett fórumon kedden. Pestről ugyanis azt kérték, hogy csináljanak valamit szerdán is. A keddi tüntetés viszont elmaradt.

19:05 Munkacsoportok lesznek

Létrehoznak egy munkacsoportot, amely a két követelést összhangba hozza. De arról is munkacsoport lesz, mit csináljanak holnap.

18:55 – Pécsi pontokat akarnak!

Elhangzott kritika arról, hogy nem feltétlenül kellene a pestiek hat pontját elfogadni, hiszen a pécsieknek is vannak saját követeléseik.

Az egyik diák szerint sajtó nélkül annak semmi értelme, hogy 15 percig ne tanuljanak – sztrájkoljanak-, mert ezzel csak a tanáraikat “ba…tatnák”.

A fórumon visszatérő elem az is, hogy a diákok állítólag félnek, ezért nehéz demonstrációt szervezni. Néhány napja több százan demonstráltak egyébként a gimnáziumokban.

18: 15 – “Skandálunk-e közösen?”

A Jókai térre tervezett demonstráció elmarad, mindössze 18 diák ment volna ma este is, a többiek viszont nem, vagy tartózkodtak a szavazáskor.

18:09 – Ötletek a demonstrációról

A megjelentek több ötletet is feldobtak, miképpen és mikor folytassák a tiltakozásukat, nem tudtak azonban meggyezni. Most éppen a sztrájk kérdéséről beszélnek.  Valaki azt mondta, valamilyen munkacsoportot akarnak létrehozni egy közlemény megírására, majd kimennek a Tudásközponthoz holnap délután, és ott “könyvtárfoglalás” lesz. Sőt, januárra már egyetemfoglalást is kilátásba helyeztek. (Később az egyetemfoglalást szabadegyetemre módosították.)

Egyébként Pestről kérték tőlük, hogy “csináljanak valamit szerdán” – hangzott el a fórumon.

Lehet, elmarad  a “könyvtárfoglalás”, mert csak 15-en jelezték, hogy mennének.

 

17:25 – Szállingóznak a haza

Egyre kevesebben vannak az aulában a diákok, kérdés, hogy a Jókai térre vonulnak-e, korábban ugyanis ezt tervezték.

16:37 -Felálltak a diákok

Beck Zoli is meghallgatta a diákokat

Arató Ferenc, oktató arra kérte a diákokat, hogy álljanak fel és csak akkor üljenek le, ha látnak olyan embert, akitől valaha is tanultak valamit. Erre mindenki leült. Ezzel azt akarták demonstrálni, hogy nem véletlen, hogy a pedagógiában kölcsönösen tanulnak egymástól. Most felállították a középiskolás diákokat. Akik körülbelül két tucatnyian jöttek el a fórumra. Tapsoltak nekik.

16.28 – Középiskolások érkeztek

Tapssal fogadják Aradi Hangát, középiskolás tanulót. Beszédében kitér az egyetemistákra, akik kiálltak mellettük. Kitér arra is, hogy oktatók és tanárok is kiállhatnak mellettük.

16.25 -Még nem elégedettek

Babinszki Kata, pécsi Hallgatói Hálózat tagja vázolja, hogy miért hívták össze a fórumot. Pécsett azért gyűltek össze, mert azt érzik, hogy érdemi változás még nem történt. Addig folytatják, amíg nem érnek el eredmény – mondják. Arról azonban hallgattak, hogy Balog Zoltán 40 ezer ingyenes helyről beszélt a délutáni sajtótájékoztatón.

16.14 – Nem lázítják az ifjúságot

Bagi Zsolt, a Hallgatói Hálózattól kezdi a fórumot. Elmondja, hogy ezzel nem lázítani akarják az ifjúságot, hanem közös gondolkodásra szólítják fel őket. A hallgatók között megjelent Beck Zoltán, a 30Y frontembere is.

16.07 – Gyülekeznek az emberek

Kezdődik a fórum

Eddig alig ötvenen gyűltek össze a PTE BTK-TTK aulájában a 16.00-ra meghirdetett fórumra. A diákok azonban azt mondják, ha sokan lesznek, újból elindulnak a város felé.

Korábban írtuk:

Megszakadtak a tárgyalások a kormány és a felsőoktatási hallgatók között kedd kora délután. Az emberi erőforrások minisztere a budapesti egyeztetés után újságíróknak azt mondta, hogy “a hallgatók egyelőre nem hallják a kormány szavát”.

Balog Zoltán közölte: a kormány meghallotta a diákok hangját, megértette, hogy azokkal a hitelkonstrukciókkal, amelyeket ajánlanak nekik tanulmányaik finanszírozására, nem kívánnak élni, és félnek attól, hogy eladósítsák jövőjüket. Hozzátette, hogy ezért eltörölték a keretszámrendszert, és nem engedik a tandíj bevezetését.

A miniszter úgy fogalmazott: az a benyomása, hogy a hallgatók még nem hallják ezt a hangot, és vannak olyan külső tényezők, amelyek segítik őket abban, hogy ne is hallják, és megpróbálnak ebbe a párbeszédbe “beleállni” – közölte a miniszter.

Felülről nyitott rendszert hoznak létre, amellyel biztosítani akarják, hogy a „minőségi ponthatárt” elérő diákok ingyenesen tanulhassanak. A kormány tervezete szerint jövőre korábbi 37 ezer helyett legalább 40 ezer diák kerülhet be így a felsőoktatásba, ám ha ennél többen lépik át a szóban forgó ponthatárt, akkor forrásokat csoportosítanak át erre a területre.

A miniszter szerint ezekkel a vállalásokkal teljesítették a diákok követeléseit, mindössze a hallgatói szerződések kapcsán kívánnak tovább tárgyalni velük. Kiemelte: megállapodásra törekszenek a diplomába fektetett pénzt adó állam és diákok között, hiszen hazánk nem olyan gazdag állam, hogy külföldnek képezzenek szakembereket, orvosokat.

A diákok délután tárgyaltak Pécs polgármesterével, Páva Zsolttal. A találkozó után a PTE EHÖK elnöke, Zag Gábor nem akart nyilatkozni helyszíni tudósítónknak. Pintér Mihály alelnök pedig megköszönte az egyeztetés lehetőségét.

Az alelnök szerint ugyan az elnök is ért hozzá, de egyéb, reprezentatív elfoglaltságai miatt a felsőoktatási kérdésekről az alelnök beszél. Pintér egyébként lapunktól értesült Balog Zoltán bejelentéséről, ők egészen más információkat kaptak a fővárosban tárgyaló hallgatói önkormányzattól.

Leszögezte azonban, hogy ezzel nem teljesítették minden követelésüket, s mindenképpen megvárják, hogy a bejelentésről írásos dokumentum is legyen.

 • Zalán

  Belvárosi! Szerinted az rendben van, hogy a Te és az én adómból, a köz pénzéből ingyen tanulnak (már ha tanulnak), szereznek ilyen-olyan súlytalan diplomát, majd évekre (jó esetben, aztán haza jönnek) elmennek külföldre, ahol feketén dolgoznak? Visszajönnek a fos diplomájukkal, 0 szakmai gyakorlattal és tapasztalattal, majd csodálkoznak, hogy nem veszik fel őket sehova. Ez így OK? Vagy mindenről az államnak kellene gondoskodnia?

 • belvárosi

  Látszik, hogy az ide irogatók semmit nem tudnak az egész felsőoktatásról.

  40 ezer helyet ígért a miniszter? Hogy van az kérem, hogy össze-vissza licitálnak, egyik nap mást mondanak, mint másnap? Tényleg elhiszik ezt a handa-bandázást, “kedves” kommentelők?

  Azt meg, hogy a Bokros-csomag idején 2000 forintos tandíj volt, nem lehet összehasonlítani a mostani tervekkel, miszerint a hallgatók nagy részének félévenként több 3-400.000 forintot kellene fizetnie.

  Úgy látom, az ide irogatóknak vagy nincs gyerekük, vagy nem szeretnék, hogy tanuljon… Aki meg élősködőknek nevezi a diplomásokat, az csak magáról ad ki bizonyítványt – elég már a proli-kultúrából!

 • Pager777

  …akkor még a jelenleg óbégató diákok persze kis pisisek voltak, nem emlékeznek rá.

 • Pager777

  Azt sem kéne elfelejteni, hogy a Bokros csomag idején is fizettünk pár évig tandíjat – mindenki! Nem örültünk ugyan neki, de befogtuk a szánkat, perkáltuk – illetve a szülők, mert szó sem volt akkor még diákhitelről. Más kérdés, h mikor az 1. Fidesz kormány eltörölte, örvendezés volt, de előtte nem volt vonulgatás, óbégatás.

 • vicces

  hallgatói hálózatoknak, a csóró fiataloknak élő adásra van pénzük??? néztétek milyen kütyükkel rohangálnak? ha éheznek, meg jaj szegények, akkor most mi a bajuk?

 • Politikai akció

  Szanyi Tibor ma reggeli nyilatkozata + a Hallgatói Hálózat (értsd Gyurcsány fiai) viselkedése után egyértelmű, hogy pártpolitikai háttere van a dolognak. 40ezer helyet kapnának a diákok, de persze nagyobb buli sztrájkolni meg, tüntetgetni.

 • Húzzatok tanulni

  Húzzatok tanulni köcsögök. Amíg mi fizetjük a tandíjjaitokat addíg ne vonulgassatok és kuss legyen élősködők

 • öregdiák

  remélem, most befogják a pofikájukat a fiatalok és hazamennek tanulni! Vagy azért meg nekünk, keresőknek, akik eltartják őket kell tiltakoznunk?!