Nem lesznek Pécsen fura adók

Ha nincs adó a jövedelem mögött, büntetés jöhet...

Ősz végén több városban is retteghettek az emberek egy új közteher kivetésétől. A települési adó névre keresztelt sarc esetében jószerivel csak a fantázia szab határt arra vonatkozóan, hogy mire is vetik ki. Pécset azonban meg sem vizsgálták a lehetőséget, más úton jár.

hirdetés

Az ősz második felében változtatták meg a helyi adókról szóló törvényt. Ennek értelmében úgynevezett települési adót vethet ki bármelyik falu vagy város, ráadásul nem is írták körül egészen pontosan, hogy mire lehet kivetni a közterhet. Volt olyan polgármester, például Tázláron, aki nőtlenségi adó bevezetését vette fontolóra, míg a főváros nyolcadik kerületében a bérbe adott lakások után vetettek ki ilyen közterhet. Utóbbi helyen jövőre 28 ezer forintot kérnek a lakás méretétől függetlenül. Másutt bizonyos területnagyság felett földadó kivetésén gondolkoztak.

A települési adót szinte bármire ki lehet vetni, feltéve, hogy azt más törvény nem tiltja, illetve hogy más törvény arra az adótárgyra még nem vetett ki adót.

Megúsztuk az újabb terheket - egyelőre
Megúsztuk az újabb terheket – egyelőre

Jó hír azonban, hogy Baranyában nem élnek frissen megszerzett jogukkal tömegesen a falvak, városok – legalábbis ezt erősítette meg lapunk kérdésére több polgármester.Például a kozármislenyi városvezető, Biró Károly szerint idejük sem lett volna kidolgozni az új sarc részleteit. Többen pedig azt mondták, nem kockáztatják új helyi adóval népszerűségüket, inkább a kormánynak kellene több támogatást biztosítania.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere lapunknak azt mondta: a megyeszékhely adózás szempontjából még mindig olyan szinten áll, hogy inkább a közterhek csökkentése érdekében szeretnének lépéseket tenni, s nem új sarcok kivetésén dolgoznak.

Hozzátette: január 1-től mintegy 300 millió forintot hagynak a pécsiek zsebében az adócsökkentésekkel. Felidézte: egy korábbi döntéssel határoztak arról, hogy például 25 négyzetméterig nem kell megfizetni az építményadót, így az 50 négyzetméternél nagyobb lakások tulajdonosan 5000 forinttal kevesebb közterhet fizetnek majd. Emellett, tette hozzá, például a családi házak kedvezményes adókulcsát is kitolták 100 négyzetméterig.