Nem mernek enni a nagyárpádiak

Több nagyárpádi családi ház kertjében is szokatlan foltok jelentek meg a gyümölcsfák és a zöldségek levelein. Kiderült, néhány nappal ezelőtt gyomirtóval permetezték le a közeli napraforgóföldet, onnan fújhatta át a szél a szert, ami viszont méreg a kerti növényeknek.

hirdetés

Szokatlan, fehér foltok jelentek meg a zöldségeken és a gyümölcsfákon a nagyárpádiak kertjében, miután a szomszéd napraforgómezőt lepermetezték. Kiderült, pár ezer forintos kártérítést ugyan valószínűleg kaphatnak majd a biztosítótól, de a saját gyümölcseiket és zöldségeiket nem merik leszedni.

– Valószínűleg nem eszünk belőle, a kis unokánknak pedig biztosan nem adunk majd a zöldségből és a gyümölcsből – bosszankodik Fodor József.

A készítmény egy napraforgó gyomirtó szer volt, ami különböző zöldfelületeken, többek között falombozaton, zöldségnövények levelén okoz kifehéredő elszíneződést.

A permetszereket három típusba sorolják aszerint, hogy mennyire veszélyesek. Ez esetben a  napraforgó gyomirtó a legmagasabb, első fokozatú szerek közé tartozik. Elvileg annak, aki ilyet használ, pontosan tudnia kellene, milyen körülmények között, mekkora sebességű szél mellett lehet vele dolgozni.

– A szervezetünk ilyenkor az ügyet kivizsgálja, és a tényállásnak megfelelően bírsággal sújtja a kár okozóját – magyarázta dr. Kurucz Sándor, a Baranya Megyei Kormányhivatal Növény- és Tájvédelmi Igazgatóságának vezetője. – Mi úgy értékeljük, hogy szabálytalanul jártak el, hiszen a permetszer nem kizárólag a célzott területre jutott.

A bírság akár milliós nagyságrendű is lehet, de az igazgatóság szerint a nagyárpádi eset nem súlyos. A napraforgóföld gazdája ezért megúszhatja pár tízezres büntetéssel.

  • Nagy Árpi

    A helyi lakosok közismerten kövérek, jót fog tenni egy kis böjtölés.