Nem unatkoznak a zárfeltörők

Sokszor szembesül az ember saját feledékenységével, szétszórtságával – azzal, hogy kizárta magát a lakásból, bennmaradt a kulcs az autóban. Napjainkban már erre is van kifinomult megoldás a féltéglán kívül: egy zárszakértő, aki hozzájárulásunkkal jó betörő módjára másodpercek alatt nyitja a zárakat.

hirdetés

Nagy biznisz lett a zárfeltörés. Illegálisan persze már időtlen idők óta űzik a mesterséget inkább több, mint kevesebb sikerrel, de a szolgáltatás legális formája mostanában futott fel. A rendetlenség és káosz magunk körül gyakran csapdába ejt – eltűnik a kulcs, belül marad a zárban, a magatehetetlenné vált idősek lakásukban ragadnak. Ilyenkor van szükség a zárfeltörő szakember segítségére.

– Nagyon sokan keresnek fel, egyre nagyobb az igény a szolgáltatásra – mondja Subecz Ákos, aki professzionális szinten űzi a zárfeltörést már hosszú évek óta. – Habár az utóbbi időszakban inkább az autók feltörésére, az elektronika meghekkelésére álltam rá, még mindig számos területen kérik a segítségemet.

zárszerkezet
Tűnjön bármilyen bonyolultnak, egy-két perc alatt biztos megadja magát

A legújabb technikák, legújabb zárak megismeréséhez folyamatosan kapcsolatban kell lenni a gyártóval. A pécsi szakember rendszeresen látogat el éves konferenciákra külföldre, bemutatókra, ahol új technológiákat tanulmányozhat.

Egy zárfeltörő és a hatóságok között folyamatos a párbeszéd, az együttműködés egyes esetekben elkerülhetetlen. Például hagyatéki eljáráskor egy széf feltörésében szokták a segítségét kérni, vagy ha be kell jutni egy idős ember lakásába, akivel valami probléma történt, de magára zárta otthonát – ekkor sem kell feltétlenül berúgni az ajtót.

Rengetegszer panaszkodnak, hogy drága a szolgáltatás. Subecz Ákos szerint a zárfeltörő készlete milliós értékű is lehet, és egy zárfeltörés során elkerülhetetlenül rongálódik az eszköz, amivel dolgozik, egy kulcsot faragni, alakítani kell. Egy átlagos ajtónyitásért 8-10 ezer forintot szokott elkérni, de számos tényező alakíthatja a tarifát, mint például a zár minősége vagy a felnyitás nehézsége.

zárfeltörő
Számos technikát ismer és alkalmaz egy zárfeltörő

Sarkalatos pontja a szakmának a papírmunka, a folyamatos dokumentálás, hiszen ez a mesterség olyan tudást igényel, amivel könnyű visszaélni. Egy zár feltörésekor is alapvető, hogy igazolva legyen a jogos tulajdonos szándéka a zártörésre, személyigazolvány-számmal, egyéb adatokkal.

Akadnak olyan esetek, amikor a zárszakértőt tanúnak idézik be a bíróságra, bármilyen furcsán is hangzik ez. Remek példa erre egy polgári válóper, amikor a felek 50-50%-ban ingatlantulajdonosok, közös bejárásuk van a házba, ám egyikük lecserélteti a zárat, mire a másikuk felbérel egy zárszakértőt, hogy nyissa azt fel. A kérést pedig teljesíteni kell – mondja a szakember.