Nemzetiségek színes kavalkádjává változott Pécs

Péntek este ötödszörre is megkezdődött a Déli Kapu Folklórfesztivál Pécsett. Az egy héten át zajló rendezvénysorozat számtalan programmal várja a látogatókat a Sétatéren, rengeteg nemzetiség képviselteti magát. Koncertekkel, táncházakkal telik meg a Belváros egy héten keresztül minden nap 17 órától.

Ismét megtelt a Sétatér, megteltek a sörpadok és minden este megtelik a színpad is a Dóm téren. Már a fesztivál nyitóestéjén fantasztikus hangulatot varázsolva. daloltak és zenéltek a táncoscsoportok a standok között.

A fesztivált Deli Eszter önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki köszöntőjében üdvözölte a Pécsre érkezett csoportokat, és külön kiemelte a szervezők munkáját, akik immár ötödik alkalommal segítenek a rendezvény lebonyolításában.

déli kapu 3
Deli Eszter egész Pécs nevében köszöntötte a vendégeket

Az egy héten át zajló rendezvény során minden nap kora délután indulnak a családos programok a gyerekek számára, majd esténként 18.30-tól zenés-táncos felvonulás kezdődik a Széchenyi térről a Dóm térre. 19.00 és 19.30 órakor indulnak a színpadi gálák.

déli kapu
A horvátok hamar jó hangulatot teremtettek

Az első hétvégén, 12-én és 13-án déli szomszédainké a főszerep: hazai és határon túli horvátok találkoznak majd a „Horvát Napokon”. 15-én német nemzetiségi nap lesz, azt követően pedig augusztus 17. és 19. között jönnek a nemzetközi résztvevők programjai: finn és olasz táncegyüttesek, lengyel és macedón csoportok.

déli kapu feszt
Már a fesztivál megnyitójára is rengetegen érkeztek

Horvátok, olaszok, finnek, lengyelek, macedónok, különféle délszláv népcsoportok képviseltetik magukat a fesztiválon estéről este, egy héten keresztül.

Nemzeti ünnepünket követően, augusztus 21-én, a Déli Kapu Szövetség tagjai a magyar nyelvterület táncaiból adnak gálakoncertet.

déli kapu2
Számtalan nemzet képviselői érkeztek Pécsre

A programgazda a Déli Kapu Folklórszövetség, partnerei pedig a jubiláló 20. Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztivál és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.