Netadó: max. 700 forint

Mennyibe kerül a net? Ennyibe!
A táblázatot az Index.hu készítette.

Egy korábbi javaslat szerint gigabájtonként 150 forintot kellett volna fizetniük a szolgáltatóknak, amit havonta kellene kiperkálniuk. A Fidesz legújabb indítványa szerint azonban maximalizálnák a netadót, azaz magánszemélyeknek 700 forintot, vállalkozásoknak pedig maximum havi ötezer forintot kellene fizetniük. De nemcsak a cégek terhei növekednének, hanem a magánszemélyek költségei is. Na, de mennyivel?

Az Index információi szerint a Fidesz-frakció módosító indítványt nyújt be a kormány által javasolt internetadóhoz kapcsolódóan. A módosítás értelmében felső korlátot vezetnének be, azaz magánszemélyek maximum hétszáz, míg vállalkozásoknak maximum ötezer forintot kellene fizetniük havonta. A parlament november 4-én dönthet az ügyben.

Korábban írtuk:

Az interneten megvásárolt játékok darabjai mintegy 5-20 gigabájtosak, azaz több ezer forinttal lehetnek majd drágábbak. De fizetnünk kell majd akkor is, ha frissítjük a gépünkön lévő szoftverünket, vagy ha telepítünk egy új programot, hiszen minden adatforgalomnak minősül.

Minden valószínűség szerint így megszűnhetnek az ingyenes wifi-szolgáltatások is a köztereken, éttermekben, vonatokon is, hiszen senkinek nem fogja megérni adni és igénybe venni a szolgáltatást.

A Pécsma.hu szerverén egyébként egy átlagos napon 30-35 giga adatforgalom zajlik, ez a 150 forinttal számolva napi közel ötezer forintot, havonta pedig 140 ezer forintot jelente adóban.

Szinte mindenki tölt le filmeket, képeket vagy zenéket, naponta hihetetlen mennyiségű adatforgalom zajlik a világhálón.

Az Index szerint a költségvetés állítólag csak 20 milliárd forintos bevételt vár az internetadótól, de ebben az esetben egészen biztosan nem lehet szó arról, hogy gigabájtonként 150 forintos adóval számoljanak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium informatikai főosztályának adataiból ugyanis ennek a tízszerese, körülbelül 200 milliárdos bevétel jönne ki.

A lap azt írja: “az adó számításánál figyelembe kell venni, hogy az OSAP 1995-ös kérdőívben 2013. év végén összesen 37 internetszolgáltató nyújtott be hibátlan kitöltött kérdőívet, az NMHH nyilvántartásában pedig jelenleg 451 db internetszolgáltató van. A legnagyobb szolgálatók az OSAP statisztikában benne vannak, így nagyságrendileg 10-20%-kal nőhet meg a bemutatott adatforgalom az összes internetszolgáltatóra vetítve. Mindez 200 milliárd Ft körüli adóterhet jelentene.”

hirdetés

Hirdetés