Nincs komoly hatása a sokkoló cigiknek

Egy új törvényjavaslat szerint a dohánygyártóknak 2016. január 1-ig újra kell tervezniük a dohánytermékek csomagolását. A javaslat kötelezővé tenné ugyanis, hogy az eddig a cigis dobozok hátoldalán található elrettentő szándékú képek és az adott figyelmeztető szövegek a dobozok elejére, közvetlenül a márkajelzés alá kerüljenek. De mégis mit jelent ez?

hirdetés

Ez a rendelkezés tehát tovább szigorítaná a reklámozási lehetőségeket. Létezik azonban egy ennél fontosabb kérdés is, mégpedig az, hogy a cigis dobozok elejére rakott borzasztó betegségek fényképei mennyiben fogják motiválni a dohányzókat a leszokásra? Számít az, hogy dobozok melyik oldaláról sokkolja az óvatlan bagóst egy tüdőrákról készült jól irányzott fotó?

tüdőrák
Ilyen a tüdőrák röntgen alatt

Dr. Varga Ágnes, a Lánc utcai rendelő dohányzásról való leszoktatást segítő támogató pont vezetője lapunknak elmondta, hogy az ilyen tömegtájékoztatás fontos, és csak remélni tudja, hogy a megváltozott dobozok rádöbbentik majd a dohányosokat arra, hogy szenvedélyük életveszélyes. Ugyanakkor véleménye szerint sem a most forgalomban lévő cigis dobozok, sem pedig a tervezettek nem értek el mérhető, hasznos eredményt.

Hozzátette, hogy még egyetlen olyan történetet sem hallott, amelyben ezeknek az elrettentő képeknek a hatása miatt akart volna valaki leszokni. Sőt, mint mondta, a dohányosokat ezek a képek leginkább csak frusztrálják. Nem azért akarnak leszokni, mert tudják, hogy milyen rémisztően néz ki egy rákos tüdő. Sokkal személyesebb, mélyebb eredetű a motivációjuk, amin nem segítenek ezek a képek.

cigi1
Inkább a dobozok elejére raknák át a gusztustalan fotókat

A Lánc utcai rendelő leszoktatást segítő programja egyébként Varga szerint igazán hatékonynak mondható. A programban személyes és csoportos tanácsadásokat is végeznek, és aki jelentkezik, minimum hat alkalomból álló félórás orvosi konzultáción is részt vesz. A csoportfoglalkozásokon pszichés segítséget nyújtanak, kialakítják és megerősítik a páciensek kellő motivációját, és ha kell, akkor leszokást segítő gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket is adnak nekik.

A programban résztvevő jelenlegi csoport 13 fős, azonban Varga elmondása szerint ez minden egyes csoporttal változik. A lényeg viszont az, hogy a csoportok leszokási aránya átlagosan 20% fölött van, ami kitűnő eredménynek mondható.