Nyaralás: ha barát vagy, fizess!

Elmúltak a régi nyarak?

Könnyen meglepetés érhet bennünket, ha egy barát vagy távolabbi rokon nyaralójában próbálunk pihenni. Az üdülő-települések gazdái ugyanis adó megfizetéséért kopogtathatnak; akkor is, ha ingyenes használatra kaptuk meg az üdülőt.

hirdetés

Közösségi portálokon osztotta meg egy fiatalember a vele történteket a minap. Állítása szerint barátait látta vendégül balatonszemesi nyaralójában, amikor azzal csöngettek be hozzá hivatalnokok, hogy az idegenforgalmi adót jöttek beszedni.

Szabó Gábor Dániel, a tulajdonos álla leesett. Egészen addig abban volt, hogy csak akkor lenne ilyen kötelezettsége, ha pénzt is kérne a szálláshelyért. A helyi önkormányzat emberei viszont közölték: a tulajdonoson kívül csak egyenes ági rokonok lehetnek „büntetlenül”, azaz közteher megfizetése nélkül az ingatlanban.

Nem egyedi esetről van szó. A témát körbejárva munkatársunkkal a legtöbb üdülőtelepülésen azt közölték, rendeletük értelmében náluk is be kell fizetni az idegenforgalmi adót, ha a tulajdonoson, közvetlen rokonokon kívül más is éjszakázik a nyaralóban.

Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere például úgy tájékoztatott: náluk is pénzt kérnek hasonló esetekben, de azt is elmondta: rendszeresen, visszatérő jelleggel ellenőriznek.

– Az adófizetés a vendég kötelessége, de a beszedés, bevallás és a pénz önkormányzathoz való eljuttatása a szálláshely tulajdonosának a dolga, tehát az adóhatóság a szállásadót tudja bírságolni – mondta a polgármester. Hozzátette: ezzel együtt csak ritkán büntetnek, inkább tájékoztatnak. Ha viszont az adott ingatlan tulajdonosa a felszólítás után sem rendezi ügyeit, s egy újabb ellenőrzésen – például egy nappal később – ismét megbukik, bírságra számíthat.

Ki a barát, ki a rokon? – A másnapi reggelinél jöhet a kérdés…

Galácz György, a pécsiek körében közkedvelt Balatonmáriafürdő első embere leszögezte: hacsak nem a tulajdonosról, annak gyermekéről, unokájáról, szüleiről, nagyszüleiről van szó, a település nyaralóiban éjszakázóknak fizetniük kell, 18 év felett naponta 350 forintot.

– Nyilvántartást kell vezetnie a tulajdonosnak, melynek tartalmaznia kell a hivatalos vendégkönyv adatait, mint a név, állandó lakcím, személyi igazolványszám/útlevélszám, az érkezés, illetve a távozás időpontja. A megjegyzés rovatban fel kell tüntetni, hogy nem fizető vendéglátó – zárta rövidre Galácz. Ennek alapján kell kitöltenie a bevallási nyomtatványt a tulajdonosnak, s kell fizetnie.

Ő azt is elmondta: ha az ellenőrzés során hiányosságot állapítanak meg az adóügyi dolgozók, mulasztási bírságot szabnak ki a tulajdonosra, hiszen ő köteles a vendéglátó engedélyt kiváltani, a vendégkönyvet vezetni és a vendégtől az idegenforgalmi adót beszedni.

A zamárdi önkormányzatnál Fodor Anikó főtanácsosa megerősítette: ők is lecsapnak a barátokat fogadó, de adózni nem akaró nyaralótulajokra. Ha nem vallanak, 200 ezer forintig terjedő bírság várhat rájuk.

Lombár Gábortól, a pécsiek körében egyik legkedveltebb Balatonfenyves polgármesterétől pedig megtudtuk: a települést időszakosan járó adóellenőrök visszatérő jelleggel látogatják meg a nyaralókat, s kérik a kurtaxát.

[frame]

Nehéz bizonyítani

Nincs egyszerű dolguk a vendégellenőröknek, hiszen bizonyítaniuk kell, hogy a nyaralóban lévők valóban ott laknak több napon át, azaz megvalósul a kitétel, hogy több mint egy éjszakát töltenek el ott. Ezt vagy visszatérő ellenőrzésekkel, vagy a szomszéd tanúvallomása alapján tudják megtenni.

[/frame]